ΥΠΕΣ στο Σίγμα: Παραδείγματα επιτυχούς ενσωμάτωσης,ΕΕ & η νέα πολιτική (VIDEO)

Για τη νέα μεταναστευτική πολιτική που παρουσίασε σήμερα το πρωί μίλησε στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Σίγμα» πριν από λίγο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και πως σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργεί το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό ρεύμα που δημιουργεί οικονομικής φύσεως προβλήματα, αλλά και δημογραφικά και προβλήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, καθώς και άλλα προβλήματα που ανακύπτουν μέσα από αυτά.

Σχετικά με τη δημογραφική αλλοίωση, ο Υπουργός ανέφερε τα προβλήματα που προκύπτουν

από την μαζική παρουσία, όπως για παράδειγμα στη Χλώρακα, συγκεκριμένης εθνικότητας ανθρώπων που σήμερα αποτελούν το 20% με 25% του κυπριακού χωριού. Δεν θέλουμε να γίνεται αυτό διότι η ενσωμάτωση είναι πάρα πολύ δύσκολη με τέτοιους αριθμούς. Προκύπτουν μεγάλα προβλήματα με τέτοια δημογραφικά μεγέθη καθώς έχουν διαφορετικά ήθη, έθιμα και κουλτούρα. Απαντώντας εμμέσως στα περί ρατσισμού, ο κ. Νουρή είπε πως κανένας δεν έχει τίποτα εναντίον της εθνικότητας και της κουλτούρας άλλων ανθρώπουν, αλλά για να ενσωματωθούν πρέπει να το επιτρέπουν οι αριθμοί. 

Ο ΥΠΕΣ έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από περιπτώσεις όπου οι αριθμοί ήταν μικροί, κυρίως για απροστάτευτα παιδιά και ευάλωτους ανθρώπους. Διότι οι αριθμοί ήταν μικροί, ιδιαίτερα με τα παιδιά, μπόρεσε η ΚΔ να τα δεχτεί σε συγκεκριμένους χώρους φιλοξενίας, να μάθουν ελληνικά, να εμβολιαστούν με την κυπριακή κουλτούρα και ενσωματωθούν στο σύστημα. Δεν μπορεί να γίνει όμως αυτό με όλους τους υπόλοιπους λόγω των αριθμών, κυρίως.  

Το σοβαρότερο των προβλημάτων είναι αυτό της δημογραφικής αλλοίωσης, που μπορεί να δημιουργήσει σωρεία άλλων, συμπλήρωσε ο κ. Νουρής. Ο τρόπος που ασκείται κομματική και πολιτική κριτική, τσουβαλιάζει αδιακρίτως όλους τους μετανάστες, παρουσιάζοντας την Κύπρο σαν δήθεν παραβάτη. Με αυτό τον τρόπο αδικούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχουν πραγματική ανάγκη την αλληλεγγύη και την δική μας φροντίδα, ανέφερε. 

Επίσης είπε πως δεν είναι μόνο η Χλώρακα που αντιμετωπίζει πρόβλημα, αλλά αυτό υπάρχει και σε αστικά κέντρα άλλων μεγάλων πόλεων που έχουν γκετοποιηθεί. Η εκμετάλλευση τους, είπε ο κ. Νουρής αναφέροντας ένα παράδειγμα, γίνεται από ανθρώπους που έχουν κτίρια τα οποία είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Αυτοί, αντί να επενδύσουν στην ανοικοδόμησή τους, τα δίνουν σε μετανάστες με χαμηλότερο ενοίκιο, το οποίο όμως είναι σχετικό. Δηλαδη, για 4 άτομα μπαίνουν μέσα 15 με χαμηλότερο μερίδιο, αλλά το σύνολο του κέρδους είναι τελικά πολύ περισσότερο. 

Τα κόμματα γενικά καλωσόρισαν την πρωτοβουλία. Μέσα από τη συζήτηση για τους εικονικούς γάμους και την τροποποίηση του Συντάγματος, η εκτίμηση είναι ότι παρά τις παρατηρήσεις και διορθώσεις, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα και η επιχειρηματολογία του ΥΠΕΣ είχε θετικό αντίκτυπο, όμως θα αναμένει την τοποθέτησή τους. 

Ο Υπουργός υπογράμμισε πως χρειαζόμαστε ως ΚΔ αυτό το νομοθετικό εργαλείο για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική και αυτό χρειάζεται. Το ιδεατό είναι να το έχουν εντός Ιουλίου για να εφαρμόσουν την πολιτική που εξαγγέλθηκε σήμερα. 

Σχετικά με την ευρωπαϊκή συνδρομή στην αντιμετώπιση του προβλήματος και την φαινομενική απροθυμία του "βόρειου τόξου" για συνολική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο κ. Νουρής είπε πως η ΕΕ φαίνεται "τριχοτομημένη. Πέραν του βορρά, είναι η "ομάδα Βίσενγκραντ" των κεντροευρωπαϊκών χωρών που ακολουθεί σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό και δεν αποδέχονται τον όρο μετεγκατάσταση. Το άλλο μπλοκ είναι οι 5 χώρες της Μεσογείου που δέχονται τα ρεύματα. Ακόμα και από αυτές, η Κύπρος έχει την μεγαλύτερη πίεση και γι' αυτό έχει την αναγκαιότητα να σεβαστεί η Τουρκία την δήλωση του 2016 με την ΕΕ για να κρατήσει τους πρόσφυγες, ειδικά τους Σύριους, εκεί, κάτι για το οποίο πληρώνεται ήδη πολύ αδρά. Με την γερμανική προεδρία, ο ΥΠΕΣ θα ζητήσει κεντρική διαπραγμάτευση για τα θέματα επιστροφών, καθώς και το θέμα της μετεγκατάστασης και είναι αισιόδοξος πως θα εισακουστεί. Όσες χώρες διαφωνήσουν, θα πρέπει να έχουν επίπτωση, ανέφερε ο κ. Υπουργός. 

Το 2020 βιώνουμε μια νέα τάξη πραγμάτων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω ακριβώς της ανυπαρξίας κεντρικής πολιτικής και θα πρέπει να μπουν κάποιες γραμμές. 

Διαβάστε επίσης: Δείτε το νέο σποτ του ΥΠΕΣ για την νέα πολιτική μετανάστευσης &ασύλου (VIDEO)

Keywords
Τυχαία Θέματα