ΥΠΕΣ: «Ψαλίδι» στο χρόνο εξέτασης αιτήσεων ασύλου-Πόσο μειώθηκε η διαδικασία

Τις μεταναστευτικές ροές, τις προσλήψεις εξεταστών αλλά και τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων πολιτικού ασύλου από τον Λίβανο κλήθηκε μεταξύ άλλων να σχολιάσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου στις Τομές στα Γεγονότα.

Αρχικά ανέφερε ότι, φυσικά μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, χρειάζεται προσπάθεια και δεν μπορούμε να πούμε ότι θα επιλυθεί τους επόμενους μήνες.

«Αρχές καλοκαιριού παρατηρήσαμε αύξηση αιτητών από Λίβανο στην Κύπρο, γι΄αυτό πήγα εκεί, για να έχουμε στενή συνεργασία ώστε

να αυξήσουμε την επιτήρηση», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι παρόλο που δεν υπάρχει ύφεση στην ΕΕ οι αφίξεις έχουν μειωθεί στην Κύπρο, οι επιστροφές έχουν αυξηθεί αφού τους τελευταίους μήνες για πρώτη φορά έχουν φύγει περισσότερα άτομα απ’ όσα έχουν έρθει.

«Έχουμε εξαπλάσιους μετανάστες απ’ ότι οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι Σύροι επειδή προέρχονται από χώρα που θεωρείται μη ασφαλής μετά από 11 χρόνια, δεν μπορείς να τους απελάσεις».

Ανέφερε επίσης ότι έχει ζητήσει στο άτυπο συνέδριο στην Ισπανία να γίνει επαναξιολόγηση και να αποχαρακτηριστούν περιοχές της Συρίας για να μπορούν να απελαύνονται κάποιοι σε αυτές τις περιοχές.

Όσον αφορά τα κυκλώματα διακίνησης, έχει οριστεί ομάδα εργασίας που μαζεύει πληροφορίες.

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι πλέον με την πρόσληψη εξεταστών οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται εντός 1-3 μηνών ώστε αν δεν έχει κάποιος το δικαίωμα ασύλου να σταματούν άμεσα τα επιδόματα και το δικαίωμα στην εργασία.

«Εκκρεμούν 28.000 που δεν έχουν εξεταστεί στο παρελθόν. Πλέον όμως τους τελευταίους μήνες εξετάζονται το πολύ σε 3 μήνες», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Χειροπέδες σε 38χρονο διακινητή μεταναστών - Έξι πρόσωπα καταζητούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα