ΥΠΕΣ: Η Τουρκία διοχετεύει παράτυπους μετανάστες στις ελ. περιοχές

Ως μέρος του προβλήματος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, χαρακτήρισε την Τουρκία, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», του ΣΙΓΜΑ.

Ο κ. Πετρίδης, ανέφερε ότι η Τουρκία ενώ χρυσοπληρώνεται από την Ε.Ε για να αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις που αφορούν το μεταναστευτικό, εντούτοις, διοχετεύει μέσω κυκλωμάτων από την ίδια την Τουρκία και από τα κατεχόμενα, προς τις ελεύθερες περιοχές, είτε αιτητές πολιτικού ασύλου,

είτε άλλους παράτυπους μετανάστες.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο σκέλος του προβλήματος, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης την Τετάρτη (5/9) υπογραμμίστηκαν τα «μελανά» όπως χαρακτήρισε, σημεία στην πράσινη γραμμή από την οποία εισέρχονται οι ροές μεταναστών.

Τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν ως προς την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, σημείωσε, θα είναι η αυξημένη επιτήρηση με συνεργασία του στρατού και η χρήση της τεχνολογίας, όπως για παράδειγμα κάμερες.

Ερωτηθείς ο υπουργός αν είμαστε έτοιμη ως Κυπριακή Δημοκρατία να διαχειριστούμε μια μαζική κάθοδο μεταναστών μέσω κατεχομένων από την Τουρκία, ο κ. Πετρίδης, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί αριθμούς πολλαπλάσιους από αυτούς που μπορεί να αντέξει.

Ο υπουργός Εσωτερικών δεν απέκλεισε την δραστηριοποίηση της frontex (Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) στην περιοχή. Κληθείς να απαντήσει αν αυτή η δραστηριοποίηση αφορά την πράσινη γραμμή, άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. «Σκεφτείτε να δραστηριοποιηθεί στις βόρειες ακτές της Κύπρου και να καταγράφονται οι ροές που έρχονται από την Τουρκία», τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης, δήλωσε ότι, αυτό που προέχει είναι να γίνει μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε που θα περιλαμβάνει ένα αυτόματο μηχανισμό ανακατανομής των ανθρώπων που λαμβάνουν την προστασία ούτως ώστε χώρες όπως η Κύπρος να μην επωμίζονται δυσανάλογο βάρος με το μέγεθος και της αντοχές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα