ΥΠΕΣ: Δεν χαρίζουμε τη νεκρή ζώνη-Χώρες δεν αποδέχονται επιστροφή υπηκόων τους

«Ας μην κλείνουμε τα μάτια στα υπαρκτά προβλήματα», ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, εξηγώντας τους λόγους που εξέφρασε μη ικανοποίηση από τους ρυθμούς τοποθέτησης φυσικών εμποδίων και συγκρότησης της ομάδας που θα επιτηρεί την Πράσινη Γραμμή έναντι των παράτυπων μεταναστών.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο, είπε ότι «έχουμε απαντήσει σε όλες τις θέσεις κάποιων που αναφέρουν ότι τους δημιουργεί πρόβλημα η τοποθέτηση του φράκτη, για κανέναν δεν είναι ευχάριστο αλλά είναι δυστυχώς το μοναδικό μέτρο που μπορεί να αποβεί αποτελεσματικό όσον αφορά το μεταναστευτικό».

Πρόσθεσε ότι

«είναι μονόδρομος» και «δεν χαρίζουμε τη νεκρή ζώνη, είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δυσκολία στη διακίνηση. Δυσκολία θα αντιμετωπίσουν κάποιοι μεταξύ των αντιδρούντων και αναφέρομαι στους λαθρέμπορες. Η αστυνομία γνωρίζει. Υπάρχουν άνθρωποι, συμπατριώτες μας που δυστυχώς επιδίδονται στο λαθρεμπόριο».

Εξήγησε ότι «δεν μπορείς να έχεις το 5% του πληθυσμού σου σε αιτητές ασύλου και να μιλάς για προγράμματα εναρμόνισης στην κοινωνία. Μπορείς να το πράξεις όμως όταν οι αριθμοί αυτοί πέσουν κάτω από τη μονάδα».

«Τώρα είμαστε στο στάδιο που μας λείπει από τον κρίκο της αλυσίδας της μεταναστευτικής πολιτικής είναι ένα μεγάλο προαναχωρησιακό κέντρο που ξεκινούμε να οικοδομούμε με τη βοήθεια της ΕΕ για να συναθροίζονται εκείνοι που θα προωθηθούν για τις επιστροφές. Επιδώσαμε 14.400 απορρίψεις μέσα στην περσινή χρονιά, θεωρητικά αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να είχαν επιστραφεί είτε στις χώρες τους είτε στις χώρες προέλευσης. Επιστράφηκαν όλοι και όλοι 2.500 που δεν είναι μικρός αριθμός για τα δεδομένα της Κύπρου, αλλά είναι μικρός αριθμός γι αυτό και δηλώνω μη ικανοποιημένος γιατί οι αφίξεις ήταν 13.500. Πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική αποτροπή των ροών από την πράσινη γραμμή, επειδή θέλουμε να επικρατήσει και η ασφάλεια, βλέπουμε τα προβλήματα στις γειτνιάζουσες περιοχές. Επίσης, η ΚΔ κάνει μεν σημαντικές κινήσεις στα θέματα επιστροφών, ήδη έχουμε ξεπεράσεις τις 3.000 γι αυτή τη χρονιά αλλά οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε ότι «όταν υπάρχουν τρίτες χώρες, οι οποίες δεν αποδέχονται τους δικούς τους υπηκόους να επιστρέψουν, τότε καταλαβαίνετε το μέγεθος του προβλήματος. Είναι αυτοί όλου που βλέπετε στους κυπριακούς δρόμους να κυκλοφορούν ενώ είναι απορριφθέντες, ενώ έχουν προσφύγει στο δικαστήριο, εντούτοις η αδυναμία επιστροφής τους επιτρέπει να παραμένουν στο νησί».

Διαβάστε επίσης: Δυσαρέσκεια Νουρή για καθυστερήσεις τοποθέτησης φρακτών στην Πράσινη Γραμμή

Keywords
Τυχαία Θέματα