ΥΠΕΣ: Αναντικατάστατη η αρχιτεκτονική κληρονομιά

Η αρχιτεκτονική μας κληρονομιά αποτελεί μια αναντικατάστατη έκφραση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μια ανεκτίμητη μαρτυρία του παρελθόντος μας και ένα κοινό αγαθό για όλους τους Ευρωπαίους δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, εγκαινιάζοντας διατηρητέα οικοδομή των κεντρικών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, στη Λευκωσία, που αποκαταστάθηκε. Το συνολικό κόστος της αποκατάστασης ανέρχεται στα 840 χιλιάδες ευρώ.

Σημείωσε ότι «η Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ή/ και υπογράψει όλες τις συμφωνίες που έχουν γίνει για την προστασία της

Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, όπως η Χάρτα της Βενετίας(1964), η Διακήρυξη του Άμστερνταμ (1975), η Σύμβαση της Γρανάδας (1985), η Διεθνής Χάρτα για την Προστασία των Ιστορικών Πόλεων(1987) και άλλα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «με τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς εξασφαλίζεται η διατήρηση της ιστορικής μνήμης κάθε λαού, και η βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Επιπλέον, συνέχισε, «έχει διαπιστωθεί ότι η διάσωση των παραδοσιακών κτιρίων βοηθά στην εξοικονόμηση των φυσικών πόρων και την καταπολέμηση της σπατάλης - ζητήματα πολύ σημαντικά για τη σημερινή κοινωνία- που συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου για αειφόρο ανάπτυξη».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Πετρίδης είπε ότι «μια βασική πτυχή της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχέση με τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς είναι η κήρυξη Διατηρητέων Οικοδομών από τον Υπουργό Εσωτερικών για οικοδομές με ειδικό αρχιτεκτονικό, ιστορικό, κοινωνικό ή άλλο ειδικό ενδιαφέρον ή χαρακτήρα».

Για το κτίριο που εγκαινιάστηκε είπε ότι «αποτελεί ένα παράδειγμα έμπρακτης εφαρμογής της πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών για προστασία και διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, από ένα Τμήμα του ίδιου του Υπουργείου, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως».

Πρόσθεσε ότι θα στεγάσει ορισμένους γραφειακούς χώρους του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και χώρους ανοικτούς για το κοινό, όπως είναι οι χώροι περιοδικών εκθέσεων και η Βιβλιοθήκη του Τμήματος.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι το έργο αυτό, «θα συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση, άμεση επικοινωνία και ενημέρωση του κοινού σχετικά με την πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία στοχεύει στην ενθάρρυνση της διατήρησης/επαναχρησιμοποίησης των διατηρητέων οικοδομών και η οποία περιλαμβάνει ευρεία δέσμη οικονομικών κινήτρων» ετήσιας δαπάνης 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα