Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η πρωτοβουλία για το καθεστώς των καλλιτεχνών

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η νομοθετική πρωτοβουλία για το καθεστώς των καλλιτεχνών  και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με σκιώδη Εισηγητή τον Ευρωβουλευτή ΔΗΣΥ &ΕΛΚ Λουκά Φουρλά, εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτισμού.

Σε δηλώσεις του μετά την υπερψήφιση, ο κ. Φουρλάς ανέφερε ότι «η πρόταση αποτελεί ένα μεγάλο βήμα και ένα ξεκάθαρο μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο για να μπορέσουν οι άνθρωποι του πολιτισμού να βιοπορίζονται από αυτό που αγαπούν και να μην νιώθουν ανασφάλεια για την επόμενη μέρα».

Η πρόταση αναφέρεται στα κενά μεταξύ των εθνικών κοινωνικών

συστημάτων, τους διαφορετικούς ορισμούς για το τι εστί καλλιτέχνης, αλλά και τους κανόνες που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο τομέας, που απασχολεί το 3,8% του εργατικού δυναμικού της ΕΕ και αντιπροσωπεύει το 4,4% του ΑΕΠ, δεν προστατεύεται επαρκώς, όπως αναφέρεται στην Έκθεση.  Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θέτουν επίσης προκλήσεις, αναφέρει το κείμενο.

Το Κοινοβούλιο επιδιώκει τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα συνδυάζει νομοθετικά και μη νομοθετικά εργαλεία, για τη βελτίωση των κοινωνικών και επαγγελματικών συνθηκών και τη δημιουργία δίκαιης και ίσης μεταχείρισης για όλους τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτισμού.

Το εν λόγω πλαίσιο θα περιλαμβάνει οδηγία για τις αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και τον ορθό προσδιορισμό του καθεστώτος απασχόλησης των επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

Επίσης, αναφέρεται η ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των κρατών μελών. Στη σωστή εφαρμογή προγραμμάτων της ΕΕ που χρηματοδοτούν πρωτοβουλίες του πολιτιστικού τομέα, όπως το Creative Europe και το Horizon Europe. Στόχος είναι η υποχρέωση της διασφάλισης των καλλιτεχνών να αμείβονται ακόμα και την περίοδο προετοιμασίας  που αφιερώνεται σε πρόβες.

Επόμενα βήματα αξιοποίησης της Έκθεσης

Μετά την έγκριση της Έκθεσης, η Επιτροπή έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να απαντήσει είτε ενημερώνοντας το Κοινοβούλιο για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει είτε αιτιολογώντας την άρνησή της να προτείνει νομοθεσία σύμφωνα με το αίτημα του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Δράσεις Κυπρίων Ευρωβουλευτών για βελτίωση συνθηκών ζωής πολιτών

Keywords
Τυχαία Θέματα