Υπερηφάνεια Δημοσιογράφων οι βρισιές στο Λήδρα Πάλας…

Αποτελούν τίτλο τιμής και πιστοποιητικό ότι, υπό τις περιστάσεις κατορθώνουν με επάρκεια να ασκούν μ’ ακεραιότητα την επαγγελματική αποστολή τους και το υψίστης σημασίας δημοκρατικό τους λειτούργημα οι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, οι βρισιές που υπέστησαν από τους «οπαδούς» του Έσπεν Μπαρθ Έιντε έξω από το Οηεδοκρατούμενο Λήδρα Πάλας, στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του εν λόγω Νορβηγού «λομπίστα» των Τούρκων Κατακτητών.

Ο Ι ΥΒΡΙΣΘΕΝΤΕΣ δημοσιογράφοι, μετά τον πρώτο φυσιολογικό αποτροπιασμό που αισθάνθηκαν

αντιμέτωποι στον δρόμο με τους υβριστές τους, θα πρέπει – λογοδοτώντας έκαστος κατ’ ιδίαν στην επαγγελματική του συνείδηση – να αισθάνονται, πλέον, περήφανοι ότι, η δική τους δημοσιογραφική επάρκεια, αναγνωρίζεται, «στιγματίζεται» και εξυβρίζεται από τους συγκεκριμένους υβριστές.

Δ Ε Ν ΕΙΝΑΙ ούτε η πρώτη, ούτ’ η τελευταία φορά.

Ε Π Ι ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ, εκείνος που το μαγείρεψε, ο Βρετανός σερ που προήχθη σε λόρδο, Ντέιβιντ Χάνεϊ, στους δημοσιογράφους «του νότου» και στη δουλειά τους, καταλόγισε το κύριο φταίξιμο (και άρα το πρώτιστο «παράσημο») για την αποτυχία επιβολής της «λύσης Ανάν». Στο βιβλίο, μάλιστα, που εξέδωσε με το βρετανικό του κάχριν, ως gaggle – “κοπάδι από χήνες” τους εξύβριζε.

Ε Π Ι ΤΟΥΤΟΥ παραθέτουμε προς υπενθύμιση, δύο από τα σχετικά τότε ΕΙΡΗΣΘΩ που δημοσιεύτηκαν στην… υβριζόμενη εφημερίδα «Σημερινή»:

ΕΙΡΗΣΘΩ ΤΕ 2 ΦΕΒ 2005

Gaggle!

ΤΑ αποδεσμευόμενα κατ’ έτος, μετά τριακονταετία, «απόρρητα» έγγραφα του βρετανικού Φόρεϊν Όφεως (η γενική σε –εως δεν είναι τυχαία) ουδέποτε βεβαίως αποκαλύπτουν την ταυτότητα, τη δράση και τις αμοιβές των κατά τόπους ιθαγενών, επ’ αμοιβή ή μη, ανθρώπων των Εγγλέζων. Ούτε, βεβαίως, σε ποιους ιθαγενείς και πώς οι Βρετανοί «εμπιστεύονται» την προώθηση των στόχων τους. Τέτοιο επικίνδυνο «κάψιμο» των ανθρώπων τους δεν το κάνουν στον… αιώνα τον άπαντα!

ΘΑ μπορούσε όμως κανείς να σχηματίσει εύλογες υπόνοιες προς τα πού στράφηκε μια από τις υποχθόνιες «επενδυτικές» δραστηριότητες των Εγγλέζων: Παραδείγματος χάριν στην «νήσον Κύπρον». Προς ευόδωση των άοκνων προσπαθειών του προαχθέντος σε λόρδο, κ. Ντέιβιντ Χάνεϊ, για την επιβολή του - και δικής του επινοήσεως -Σχεδίου Ανάν.

Οι εύλογες υπόνοιες εξάγονται εμμέσως, από το βιβλίο που έσπευσε να εκδώσει «Cyprus - the search for a solution» ο εν λόγω David Hannay.

Όπου ξεσπαθώνει κατά των Κυπρίων δημοσιογράφων «ιδιαίτερα του νότου» τους οποίους αποκαλεί και «κοπάδι από χήνες» (gaggle), επειδή τους θεωρεί, μαζί με τον Ντενκτάς, ως κύριο εμπόδιο στην… επίτευξη της «λύσης» (του)!

ΕΙΡΗΣΘΩ, βεβαίως, ότι η αναφορά αυτή του επίλεκτου του Φόρεϊν Όφεως, λόρδου Χάνεϊ, συνιστά, όντως, παράσημο για τους αγωνισθέντες εναντίον του Εκτρώματος Ανάν, δημοσιογράφους. Αυτό όμως δεν είναι το θέμα μας.

ΕΝΑΣ κότζαμ Φόρεϊν Όφις, που σέβεται εαυτόν, έχοντας και τις πολύτιμες επισημάνσεις του δικού του λόρδου, για τον ρόλο των δημοσιογράφων εν Κύπρω, πόσα δαπάνησε, με ποιο τρόπο και σε ποιους, άραγε, για να επιτύχει την αποψίλωση του «κοπαδιού»;

Σε ποιους ντόπιους ανέθεσε τον ρόλο του… (γκρίζου) «λύκου»;

Συγκεκριμένες απαντήσεις δεν θα βρούμε.

Μπορούμε όμως, με τέτοιες εύλογες υπόνοιες να σχηματίσουμε στο μυαλό μας κάποιες σαφέστερες εξηγήσεις για σειρά συγκεκριμένων, αλλ’ ανεξήγητων, εκ πρώτης όψεως, φαινομένων, τα οποία αποδίδαμε, μέχρι τούδε, γενικώς και αορίστως στην αγγλο-λαγνεία…

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

ΕΙΡΗΣΘΩ ΚΥ 29 ΙΑΝ 2006

Gaggle & Op. Leaders

ΕΙΝΑΙ ένα ενδιαφέρον στοιχείο, άξιο να μελετηθεί, που συνδέει τον συμπαθέστατο λόρδο

Ντέιβιντ Χάνεϊ, με τον εσχάτως αυτοπροσκληθέντα στη Λευκωσία, υπ.Εξ. κ. Τζακ Στρο, τη βρετανική πολιτική στο Κυπριακό και τους εδώ... δημοσιογράφους.

Του κ. Στρο, το βαφτιστικό όνομα ήταν Τζων Ουίτακερ. Στα νιάτα του, όμως, που το έπαιζε και... «επαναστάστης», διάλεξε να πάρει το όνομα ένος αγρότη επαναστάτη του 14ουαιώνα, του Τζακ Στρο (Straw= αχυρένιος). Άσχετη παρένθεση, αυτή, για τα υπ’ όψιν.

Ο κ. Στρο, όταν στο Λήδρα Πάλας ρωτήθηκε για τους 8-10 πολίτες που προσκλήθηκαν και τους συνάντησε στο σπίτι του εδώ βρετανού πρέσβη (Ύπατος Αρμοστής, λέγεται, ως... υπόλοιπο της βρετανικής αυτοκρατορίας), εξήγησε ότι επρόκειτο περί «Opinion Leaders». Διαμορφωτές της Κοινής Γνώμης, σε ελεύθερη μετάφραση. Ανάμεσα στους επιλεγέντες για τη συνάντηση με τον κ. Στρο «οππίνιον λίντερς», μόνο ένας έχει οργανική σχέση με τα ΜΜΕ. Ο εκδότης του «Πολίτη». Του οποίου η εφημερίδα και τα στελέχη της, πρωτοστατούν στις επικρίσεις εναντίον των υπολοίπων ΜΜΕ και των δημοσιογράφων, για τον ρόλο που έπαιξαν στην αποτυχία του «Σχεδίου Ανάν», που ετοίμασε ο λόρδος Χάνεϊ, στο Δημοψήφισμα της 24/4/2004.

Ο λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, από την άλλη, πριν από τον κ. Στρο, προσδιόρισε επακριβώς τον «στόχο» έναντι του οποίου θα έπρεπε να στραφούν τα «αναγκαία πυρά».

Στο βιβλίο που εξέδωσε, μετά την παταγώδη αποτυχία του Σχεδίου του, με τον τίτλο “Cyprus-the search for a solution”, ξεσπαθώνει «αγρίως» κατά των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα του «νότου» τους οποίους, μάλιστα, αποκαλεί και GAGGLE («κοπάδι από θορυβώδεις χήνες», σε ελεύθερη μετάφραση).

Ο λόρδος Χάνεϊ αποδίδει μεγάλο μερίδιο «ενοχής» στους «gaggle του νότου», που του χάλασαν το περίτεχνο Σχέδιό του. Το οποίο - υπενθυμίζεται ότι - όταν υπεβλήθη υπό του κ. Άλβαρο ντε Σότο 11/11/2002 στον τότε πρόεδρο Κληρίδη, έτυχε αμέσως αποδοχής από τη Λευκωσία, την Αθήνα του κ. Σημίτη, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και... όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των εδώ μεσαίων και μεγάλων κομμάτων!

ΣΥΝΕΠΩΣ, στα μυαλά και στα σχέδια των ιθυνόντων του Φόρεϊν Όφεως, από τον λόρδο Χάνεϊ μέχρι τον, μη προαχθέντα εισέτι σε λόρδο, κ. Στρο, παραμένει διαρκώς το κεφάλαιο του τι δέον γενέσθαι εν Κύπρω, προς αντιμετώπιση των “Gaggle”, με την αξιοποίηση, ίσως και τη συνδρομή, όσων ενδεχομένως προσφέρονται εκ των “Opinion Leaders”.

Ψέματα;

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα