Πρέπει να διερευνηθούν τα PanamaPapers λένε τα κόμματα

Η πολύκροτη υπόθεση των Panama Papers και της δημοσίευσης χθες βράδυ των ονομάτων πάνω από 6.000 κυπριακών εταιριών, απασχόλησαν σήμερα τους υποψήφιους βουλευτές.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στο φως», Νίκος Τορναρίτης (ΔΗΣΥ), Στέφανος Στεφάνου (ΑΚΕΛ) και Στέλιος Αμερικάνος (Συμμαχία Πολιτών), τοποθετήθηκαν υπέρ της ανάγκης να διερευνηθούν σε βάθος οι περιπτώσεις που αφορούν στην Κύπρο, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι φοροδιαφεύγουν, να τιμωρηθούν βάσει του

νόμου και να εισπραχθεί από το κράτος η διαφυγούσα φορολογία.

Όπως τόνισε ο Στέλιος Αμερικάνος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων που έχει να κάνει με φορολογικούς παράδεισους. «Οι παλιοί καλοί καιροί που η Κύπρος ήταν ένα κέντρο στο οποίο δραστηριοποιούνταν τόσο νόμιμες διεθνείς επιχειρήσεις, όσο και επιχειρήσεις οι οποίες ήταν στο μεταίχμιο της νομιμότητας, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» είπε και πρόσθεσε ότι κάποιοι θα πρέπει να το καταλάβουν το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά βλάπτεται η ίδια η εικόνα του κράτους μας, ως χρηματοπιστωτικό κέντρο.

Από την άλλη, συμπλήρωσε, εκπλήττει το γεγονός ότι αρμόδια η επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έλεγχε τα Panama Papers, επισκέφθηκε πρώτη την Κύπρο, ενώ καμία από τις εταιρίες που εμφανίζονται δεν έχει λογαριασμό εντός της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είπε, «έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς με τις μεγαλύτερες δυτικές τράπεζες και ιδιαίτερα τις γερμανικές».

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε την άποψη πως ό,τι έχει να κάνει με την Κύπρο, θα πρέπει να ερευνηθεί μέχρι τέλους, «διότι είναι φανερό ότι και κάποιοι ενδεχομένως χρησιμοποιώντας και την Κύπρο να κρύβουν κεφάλαια, να φοροδιαφεύγουν με όλες εκείνες τις προεκτάσεις που μπορεί να έχει αυτό το φαινόμενο».

Από την άλλη, ανέφερε, η συζήτηση με τα Panama Papers δεν θα πρέπει να αποσπάσει την προσοχή από αυτό που πρέπει να πράξει η πολιτεία, η κυβέρνηση και η βουλή, δηλαδή το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

«Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί πάρα πολύ εδώ και αρκετά χρόνια, υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ που εμπίπτουν στην κατηγορία που λέμε φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή», πρόσθεσε

Με τη σειρά του ο Νίκος Τορναρίτης, αφού συμφώνησε σε όσα ακούστηκαν για το θέμα, εξέφρασε τη θέση ότι αυτά τα θέματα δεν χωρούν κομματικούς διαχωρισμούς και πρόσθεσε ότι ο κάθε πολίτης ο οποίος λαμβάνει εισόδημα ή κέρδος, οφείλει και πρέπει να φορολογείται.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν για να βελτιώσουν το πολιτικό σύστημα της Κύπρου. Προσωπικά πιστεύω έντονα στο ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και ορισμένων επαγγελμάτων, όπως τα λογιστικά, τα δικηγορικά», κατέληξε.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα