Υπέρ λύσης ΔΔΟ με μια κυριαρχία σε Κύπρο το Ζάγκρεμπ,διαμηνύει ο Κροάτης ΥΠΕΞ

Το διεθνές δίκαιο αποτελεί το θεμέλιο για την επίλυση οποιωνδήποτε ανοικτών θεμάτων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Κροατίας, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Υπογράμμισε πως η χώρα του υποστηρίζει μια ειρηνική λύση του Κυπριακού που θα είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και που θα στηρίζει την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία,

με μια κυριαρχία.

Ο κ. Ράντμαν είπε επίσης πως πρόσφατα η χώρα του ανακήρυξε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στην Αδριατική Θάλασσα, σε διαβούλευση με την Ιταλία, κάτι που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα καλών σχέσεων γειτονίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, στις δηλώσεις του, πως η Λευκωσία αναμένει ότι η επικείμενη άτυπη συνάντηση για το Κυπριακό στα τέλη Απριλίου θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων. «Συμφωνούμε για τον κρίσιμο ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Τουρκία και το πόσο σημαντικό είναι η Τουρκία  να αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή της, συμβάλλοντας έμπρακτα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε εξάλλου πως «η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό Κράτος, ένα βιώσιμο κράτος μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος που δεν συνδέεται με αναχρονιστικά συστήματα και δομές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα».

Οι δυο Υπουργοί υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας.

Στις δηλώσεις τους, ο Κροάτης Υπουργός είπε πως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την οικονομική βοήθεια που η Κύπρος έστειλε στη χώρα του μετά τον καταστροφικό σεισμό στο τέλος Δεκεμβρίου, πέρσι, σημειώνοντας πως «η ευγενική σας χειρονομία αλληλεγγύης αποτελεί μια πραγματική ένδειξη της φιλίας μας».

Πρόσθεσε πως «αυτή η συνάντηση θα συμβάλει σίγουρα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας και στην εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των χωρών μας. Το νέο Μνημόνιο Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις που υπογράψαμε σήμερα θα ενισχύσει επιπρόσθετα τις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Ράντμαν υπογράμμισε πως η Κροατία και η Κύπρος έχουν άριστες σχέσεις χωρίς ανοικτά θέματα, και πως «οι συνομιλίες που είχαμε σήμερα ήταν ακόμα μια ευκαιρία για εμβάθυνση του διαλόγου μας και ενίσχυση της συνεργασίας μας».

Επεσήμανε πως και οι δυο χώρες έχουν Μεσογειακή διάσταση καθώς και διάφορους άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ανέφερε πως εξέφρασε την πρόθεση της χώρας του να γίνει μέλος της ομάδας των μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ (MED7) ώστε αυτή να μπορεί να συμμετάσχει στον διάλογο των μεσογειακών χωρών και να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη «αυτής της περιοχής που μας συνδέει».

Είπε εξάλλου πως η Κροατία, σε διαβούλευση με την Ιταλία, ανακήρυξε πρόσφατα ΑΟΖ στην Αδριατική θάλασσα, κάτι «που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει παράδειγμα καλών σχέσεων γειτονίας για το καλό των πολιτών μας».

Ο Κροάτης Υπουργός υπογράμμισε πως «πιστεύουμε πως το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι το θεμέλιο για επίλυση οποιωνδήποτε ανοικτών θεμάτων. Η Κροατία υποστηρίζει μια ειρηνική λύση του Κυπριακού, μια λύση που να είναι σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και που θα στηρίζει την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια κυριαρχία».

Ο κ. Ράντμαν είπε επίσης πως συζήτησαν για διάφορες αμοιβαία σημαντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της συνεργασίας στη διαχείριση της μετανάστευσης.

«Ενημέρωσα τον συνάδελφό μου για τις προσπάθειες της Κροατίας για αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης τον ενημέρωσα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κροατία λόγω των συνεχών μεταναστευτικών πιέσεων κατά μήκος των Δυτικών Βαλκανίων. Συμφωνήσαμε πως η στενή συνεργασία και η από κοινού δράση με περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους παραμένουν καίριοι πυλώνες για στρατηγική και συνολική διαχείριση της μετανάστευσης», επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως σε αυτό το πλαίσιο αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, «δεδομένου ότι η Κροατία προστατεύει επαρκώς το εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, που μοιράζεται με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και που είναι μακρύτερο των χιλίων χιλιομέτρων».

Είπε ακόμη πως η Κροατία υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης «ως τον καλύτερο τρόπο για ενθάρρυνση των πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων καθώς και για επίτευξη και διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη γειτονιά μας».

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Κροάτη ομόλογό του την εκτίμηση της Κύπρου για τη σταθερή θέση της Κροατίας και την πολύτιμη υποστήριξή της σχετικά με το Κυπριακό.

«Επανέλαβα τη σταθερή δέσμευση της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια ολοκληρωμένη διευθέτηση που θα επανενώσει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε.

Σημείωσε πως «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα παραμείνει μετά την επανένωση και ως εκ τούτου είναι ζωτικής σημασίας η λύση να είναι πλήρως σύμφωνη με το δίκαιο, τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ» και πως, όπως σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, και όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα 27 κράτη μέλη έχουν επαναλάβει με διάφορες ευκαιρίες, η συμμετοχή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι ύψιστης σημασίας.

«Και οι δύο συμφωνούμε ότι καθώς προσπαθούμε για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα μέρη την ανάγκη να αποφεύγουμε προκλήσεις που θέτουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια. Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί για   βήματα που θα έχουν διάρκεια και να δείξει σταθερά καλή πίστη», επισήμανε. «Από την άποψη αυτή, είναι απαραίτητο να υπάρξει μια σταθερή και διαρκής αποκλιμάκωση από την Τουρκία. Πρόκειται για ένα επιπλέον επίπεδο προϋποθέσεων τις οποίες έχει συμφωνήσει η ΕΕ όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επεσήμανε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση του Κυπριακού είναι προς το συμφέρον της Κύπρου, προς το συμφέρον της Τουρκίας, της ΕΕ και της περιοχής, και σίγουρα θα είναι καταλυτική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας». «Ανυπομονούμε να δούμε τη δεδηλωμένη προσήλωση της Τουρκίας στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας να υλοποιείται με συγκεκριμένους τρόπους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Κροατίας ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως «διαβλέπουμε μεγάλες δυνατότητες σύσφιξης των παραδοσιακά εξαιρετικών δεσμών που συνδέουν τις χώρες μας και πιστεύουμε ακράδαντα ότι έφτασε η ώρα να τους δώσουμε νέα ώθηση για μια ακόμη πιο ουσιαστική σχέση».

Σημείωσε πως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η υπογραφή σήμερα του Μνημονίου Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, «το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για την προώθηση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μας και για την καλύτερη αλληλοκατανόηση των θέσεων μας μέσω τακτικών διαβουλεύσεων».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «συμφωνούμε αμφότεροι ότι είναι σημαντικό να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία πρόσθετων ευκαιριών προς όφελος των χωρών και των λαών μας» Στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, για παράδειγμα, ανέφερε, «υπάρχει ενδιαφέρον για διερεύνηση της συνεργασίας μεταξύ των αντίστοιχων αρχών, των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα προγράμματα της ΕΕ».

«Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε στην υπογραφή της διμερούς Συμφωνίας για την Ανταλλαγή και την Αμοιβαία Προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα μεταξύ των αντίστοιχων Αρχών Εθνικής Ασφάλειας», πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως ο σημαντικός αντίκτυπος της μετανάστευσης στις χώρες μας αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, το μέλλον της Ευρώπης, τα Δυτικά Βαλκάνια, και φυσικά οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει των συνόδων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Σε ότι αφορά τη μετανάστευση είπε πως «αφιερώσαμε μεγάλο μέρος των συζητήσεών σε μια κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Κροατία ως χώρες πρώτης γραμμής, αυτή των γεωμετρικά αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών που παρατηρούμε σε όλη τη Μεσόγειο».

Πρόσθεσε πως «η Κύπρος, μαζί με ορισμένα άλλα κράτη της πρώτης γραμμής, έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από αυτές τις ροές, και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις επικρατούσες συνθήκες στην Κύπρο, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε επιτείνονται και πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως σε επίπεδο ΕΕ. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε έντονα και συζητήσαμε εκτενώς τρόπους ενίσχυσης του συντονισμού των προσπαθειών για αντιμετώπιση της κατάστασης με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε επίπεδο ΕΕ», τόνισε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως «σημειώνουμε το ενδιαφέρον της Κροατίας να συμμετάσχει στο πλαίσιο MED7. Προσβλέπουμε σε συζήτηση του θέματος με τους εταίρους μας στο MED7, όπου το ενδιαφέρον της Κροατίας θα αξιολογηθεί βάσει των δικών της χαρακτηριστικών. Από την πλευρά μας, βλέπουμε την προστιθέμενη αξία της συμμετοχής της Κροατίας», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα