ΥΠΕΝ: Η στρατηγική ΚΔ ταιριάζει σε πολλά σημεία με αυτή των εταιρειών

«Ο στόχος του εργαστηρίου που ολοκληρώθηκε χθες στη Λευκωσία ήταν να παρουσιάστεί η ενεργειακή στρατηγική της ΚΔ ενώπιον της βιομηχανίας ενέργειας για να δούμε αν η συγκεκριμένη στρατηγική μας μπορεί να εναρμονιστεί με την αυτή των εταιρειών που δραστρηιοποιύνται στον τομέα», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΝ: Κοντά σε εξεύρεση λύσης για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το Ισραήλ

«Είχαμε καταλήξει σε εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία η οποία μπορεί να μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε αυτή την

στρατηγική και άλλε εταιρείες που ενδιαφέρονται να μεταφέρουν το Φ.Α στις αγορές. Το εργαστήριο κατέληξε στο εξής: Η στρατηγική της ΚΔ σε πολλά σημεία ταιριάζει με αυτή των εταιρειών που προκλσηθηκαν  στο εργαστήριο», είπε ο υπουργός πρόσθέτοντας πως οποιαδήποτε δημοσιεύματα δίνουν αρνητική εικόνα γύρω από εργαστήριο είναι λανθασμένα.

«Βλέπουμε δημοσιεύματα που μιλούν για τα δικά μας κοιτάσματα που όντως είναι μικρά και διασκοπρισμένα στην ΑΟΖ μας. Αυτά τα κοιτάσματα πρέπει να μαζευτούν και να πάνε προς μια κατεύθυνση. Υπάρχει μια δέσμευση από το παρελθλόν ότι η κατεύθυνση αυτών των κοιτασμάτων είναι η Αίγυπτος.  Πιθανώς οι εγκαταστάσεις της Αιγύπτου ως έχουν σήμερα να είναι η ορθή κατεύθυνση, όμως θα πρέπει και η ΚΔ να εξασφαλίσει το δικό της εισόδημα από την συγκεκριμένη πρόταση που γίνεται από την διαχειρίστρια εταιρεία του μεγαλύτερου και πιο ώριμου κοιτάσματος μας που είναι η Αφροδίτη», πρόσθεσε.

«Σε αυτό το στάδιο έχει παραδοθεί  σε μια πρόχειρη μορφή το επικαιροποιημέο σχέδιο ανάπτυξης του Αφροδίτη το οποίο μελετούμε ως Υπουργείο Ενέργεια και σαν Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου . Έχει σημεία τα οποία είναι αρεστά και κάποια που δεν είναι όπως ο χρόνος ανάπτυξης. Υποδυκνείεται το 2028 το οποίο δεν μας βρίσκει σύμφωνους διότι το κοίτασμα κάθετε από το 2011», επεσήμανε ο Υπουργός.

Για τις προοπτικές και τις προκλήσεις αξιοποίησης των κοιτασμάτων στην Κυπριακή ΑΟΖ  αλλά και της περιοχής μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής Θεόδωρος Τσακίρης.

Keywords
Τυχαία Θέματα