Ύπατη Αρμοστεία: Έσχατο μέτρο η κράτηση προσφύγων σε νησιά

Άμεση ήταν η απάντηση της Εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Αιμιλίας Στροβολίδου, μετά την εισήγηση-πρόκληση του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτζ περί συγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστών σε νησιά, όπως η Λέσβος και η Λαμπεντούζα.

Σε αποκλειστικές δηλώσεις στο SigmaLive, η Λειτουργός Ενημέρωσης, Αντιπροσωπείας στην Κύπρο, Ύπατης Αρμοστείας τους ΟΗΕ

για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τονίζει, ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγεται και να θεωρείται έσχατο μέτρο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεινά που επιφέρει η κράτηση και κατ' εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξάλλου, η κ. Στροβολίδου αναφέρει, ότι η δημιουργία κέντρων κράτησης και επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου του τύπου που εφαρμόζει η Αυστραλία τις οποίες και προτείνει ο κ.Κουρτζ είναι εξαιρετικά επιβλαβής.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτζ έκανε χθες λόγο για μετατροπή νησιών, όπως η Λέσβος και η Λαμπεντούζα, σε «Νήσους Έλις», όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες. Με αυτό τον τρόπο, ο Κουρτζ υποστήριξε, ότι η Ευρώπη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση. Η Ευρώπη σύμφωνα με τον νεότερο Υπουργό της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει η Αυστραλία σήμερα, ή αυτό που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στο παρελθόν.

Αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα