Λάβρος ο Φλουρέντζου κατά Καρογιάν – Αρραβώνας στον ενδιάμεσο

Για τα καλά κύλησε το νερό στο αυλάκι σε σχέση με τα τρία κόμματα του ενδιάμεσου χώρου (Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών) και την ενδεχόμενη συνεργασία τους στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Η υπόθεση Λεβέντ, και το σενάριο να υποστηριχθεί από τους τρεις σε ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο υπό το «Γιασεμί», φέρεται να έχει ναυαγήσει οριστικά. Ωστόσο, ανοιχτές παραμένουν οι πόρτες συνεργασίας για τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο, τουλάχιστον από πλευράς Οικολόγων και Συμμαχίας, στην περίπτωση που ο ίδιος θέλει να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο των τριών.

Την ίδια ώρα,

πηγές από τα κόμματα του ενδιάμεσου υπογραμμίζουν ότι, στο παρόν στάδιο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, για δυο λόγους. Ο πρώτος αφορά στο διαδικαστικό κομμάτι, καθώς οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από τα συλλογικά όργανα των κομμάτων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την ΕΔΕΚ και την τελική απόφαση, που επίσης θα λάβει στα συλλογικά της όργανα, για το εάν θα πορευθεί αυτόνομα ή με συνεργασίες στην εκλογική διαδικασία του ερχόμενου Μαΐου. Αναλόγως των αποφάσεων της ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ανατραπεί και το υπό διαμόρφωση σκηνικό.

Για να πεισθεί ο Σιζόπουλος

Την πόρτα της ΕΔΕΚ προσανατολίζονται να κτυπήσουν τις επόμενες ημέρες Οικολόγοι - Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Συμμαχία Πολιτών, σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο ότι η τετραμερής συνεργασία αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να διεκδικήσουν με αξιώσεις την 6η έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο. «Σκεφτείτε τη δυναμική που θα έχει ένα ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή του Δημήτρη Παπαδάκη, της Ελένης Θεοχάρους και του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου», αναφέρουν με νόημα πηγές από τον ενδιάμεσο, που προκρίνουν την τετραμερή.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ΕΔΕΚ, η οποία αναμένεται να λάβει την τελική της απόφαση σε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αποφασίσει την αυτόνομη κάθοδο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι άλλοι τρεις θα προχωρήσουν μαζί.

Στο σενάριο, όμως, που η ΕΔΕΚ αποφασίσει ότι θα κατέλθει στην εκλογική μάχη με συνεργασίες, τότε τα πράγματα θα περιπλεχθούν υπό την εξής έννοια:

Δεδομένου ότι ο Γιώργος Λιλλήκας για την ΕΔΕΚ αποτελεί ένα ανεπιθύμητο πολιτικό πρόσωπο, θεωρείται σχεδόν απίθανο ο Μ. Σιζόπουλος να συμπράξει σε ένα σχήμα συνεργασίας υπό την παρουσία της Συμμαχίας Πολιτών. Ως εκ τούτου, αν η ΕΔΕΚ αποφασίσει να συμπορευθεί με τους Οικολόγους και την Αλληλεγγύη, τότε η Συμμαχία Πολιτών κινδυνεύει να μείνει στην απομόνωση και, κατά συνέπειαν, να βρεθεί αντιμέτωπη με τον εκλογικό αφανισμό.

Υπάρχει πάντως και το σενάριο η απόφαση της ΕΔΕΚ να είναι η συνεργασία με τον έναν εκ των δύο (Οικολόγους και Αλληλεγγύη). Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να δούμε στο τέλος δύο διμερείς συνεργασίες, οι οποίες μάλλον θα ευνοούν το ΕΛΑΜ.

Έρχεται και η ΔΗΠΑ

Στο μεταξύ, τα αποκαλυπτήρια της Δημοκρατικής Παράταξης πλησιάζουν και το μόνο που απομένει είναι να ορισθεί η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος όπου θα διενεργηθεί το ιδρυτικό συνέδριο. Ως πιθανές ημερομηνίες θεωρούνται η 14η ή 21η Οκτωβρίου. Το καταστατικό του κινήματος είναι υπό διαμόρφωση και αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Έτοιμη είναι και η ιστοσελίδα της ΔΗΠΑ, αλλά και το έμβλημα, τα οποία πολύ πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους ίσως και πριν από το ιδρυτικό συνέδριο. Έτοιμος είναι και ο ηγέτης του κινήματος, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν θα είναι άλλος από τον Μάριο Καρογιάν.

Λάβρος ο Φλουρέντζου

Πάντως, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» ο Χρίστος Φλουρέντζου, διαγραφέν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ και μέχρι πρότινος ένα εκ των στελεχών που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, ξεσπαθώνει κατά του Καρογιάν. «Δεν μπορεί να αποτελέσει το καινούργιο η δημιουργία της ΔΗΠΑ (αντί-ΔΗΚΟ), αλλά ούτε θα μπορούσε να ηγηθεί του νέου κόμματος ο Μάριος Καρογιάν. Αυτές τις απόψεις συμμερίζονταν και άλλοι φίλοι συναγωνιστές, ακόμη και ο ίδιος ο Καρογιάν. Ούτε επίσης πρέπει να λειτουργήσουμε με αίσθημα θυμού και εκδίκησης απέναντι σε πρώην συναγωνιστές μας, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου του Νικόλα Παπαδόπουλου, παρά το γεγονός ότι φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει φέρει το ΔΗΚΟ.

Επομένως», συνεχίζει ο κ. Φλουρέντζου, «εάν διαπιστώνουμε την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός πολιτικού κινήματος, που θα στεγάσει όσους επιθυμούν, το καινούργιο, πρέπει να το ανοίξουμε σε όλη την κοινωνία των πολιτών και κυρίως σε όλα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Το καινούργιο», προσθέτει, «πρέπει να φαίνεται και όχι να το επικαλείσαι μόνο».

Απαντώντας στις ανεπίσημες επικρίσεις στελεχών της ΔΗΠΑ ότι τα κίνητρά του είναι προσωπικά, ο κ. Φλουρέντζου καταφέρεται με βαριές εκφράσεις κατά του πρώην προέδρου του ΔΗΚΟ και στενού του συνεργάτη. «Ο πολιτικός μου βίος και η συμμετοχή μου στα κομματικά και πολιτικά δρώμενα, δεν με χαρακτηρίζουν ούτε για προσωπικά καπρίτσια ούτε για ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων. (…)

Είναι άλλοι που εξυπηρετούν προσωπικά καπρίτσια και ιδιοτελή, πολιτικά και προσωπικά συμφέροντα, που και να θέλουν να τα κρύψουν, δεν κρύβονται. Αναφέρομαι στον Μάριο Καρογιάν, που το μόνο που έμαθε να κάνει στη ζωή του είναι να τα βρίσκει όλα έτοιμα με τις πλάτες άλλων, αλλά ο ίδιος να νέμεται την εξουσία, για να εξυπηρετεί τα προσωπικά και πολιτικά του συμφέροντα», αναφέρει, και φέρνει ως παράδειγμα τις «πρόσφατες προεδρικές εκλογές».

«Ενώ πολλοί από εμάς που είχαμε διαφωνήσει με τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ για την επιλογή Νικόλα, γιατί οι διαδικασίες στερούντο δημοκρατικών και συλλογικών αποφάσεων, είχαμε οργανωθεί για την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στο προεδρικό αξίωμα, ο Μάριος Καρογιάν ερωτοτροπούσε με το ΑΚΕΛ για να εξασφαλίσει τη στήριξή του, για να είναι προεδρικός υποψήφιος σε βάρος του Νίκου Αναστασιάδη. Βέβαια», συμπληρώνει, «αυτό πρέπει να προβληματίσει τον Πρόεδρο ως προς το ποιους επιλέγει για συνεργάτες του».

Δεδομένης της ρήξης μεταξύ των δύο και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού από τους διαφωνούντες, ο κ. Φλουρέντζου αφήνει την πόρτα ανοιχτή. «Η πάγια θέση μου είναι ότι η κοινωνία δεν χρειάζεται άλλο ένα κόμμα στα πρότυπα των κομμάτων που λειτουργούν σήμερα στο τόπο, αναπαράγοντας τις ίδιες παλαιοκομματικές πρακτικές και μεθοδεύσεις.

Η απαξίωση των πολιτών προς τα κόμματα, αλλά και η καθημερινή αποστασιοποίησή τους από τα κόμματα, δημιουργεί την αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε για τη σύσταση του τρίτου πόλου με συστατικά που θα παραπέμπουν στο καινούργιο, με νέα μυαλά και με νέους ανθρώπους (…)

Ούτε ο Μάριος Καρογιάν, αλλά ούτε και ο Νικόλας Παπαδόπουλος μπορούν να αναλάβουν αυτές τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία αυτού του εγχειρήματος», τονίζει και υποστηρίζει πως «ούτε η δημιουργία ενός νέου ΔΗΚΟ και μάλιστα με αρχηγό τον Καρογιάν θα προσφέρουν το καινούργιο. Θα είναι», αναφέρει, «μία προσωποπαγής κατάσταση, για εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων με ημερομηνία λήξης».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέου κόμματος, ο ίδιος δηλώνει ότι «υπάρχουν άτομα που ασπάζονται τη δική μου προσέγγιση, που μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός καινούργιου πολιτικού σχηματισμού. Προσπάθειά μας είναι να προσεγγίσουμε όλα τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και ανέντακτους πολίτες από όλους τους κομματικούς χώρους, που πιστεύουν ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία του τρίτου πόλου. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και πολύ σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις».

Από την εφημερίδα Σημερινή της Κυριακής (23/9)

Keywords
Τυχαία Θέματα