ΥΠΑΜ: Όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Εθνική Φρουρά για τον κορωνοϊό (VIDEO)

Σε τηλεφωνική επικοινωνία στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του «Σίγμα», ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης ενημέρωση για όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Εθνική Φρουρά για πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμοστούν και από τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και συλλογικά, για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της αποτροπής.

Η Εθνική Φρουρά, είπε, «είναι ένας από τους πλέον ζωτικούς οργανισμούς του τόπου μας» αλλά προσαρμόζεται στα νέα

μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Το πρώτο μέτρο είναι η μείωση του προσωπικού που εργάζεται και εκτελεί υπηρεσίες στον ίδιο χώρο ταυτόχρονα με την όσο το δυνατό περισσότερη μείωση των κινήσεων.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού έχουν γίνει σχέδια και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες προς τις μονάδες και τους διευθυντές επιτελείων, όπως ενημέρωσε ο κ. Αγγελίδης. Όσοι μπορούν να εργαστούν από το σπίτι σε μη-διαβαθμισμένες εργασίες θα το κάνουν.

Επίσης έχει χωριστεί το προσωπικό, αν ανήκει σε ευπαθείς ομάδες, είπε ο κ. Αγγελίδης. Για τους στρατιώτες κάποιας ικανότητας, όπως Ι3 και Ι4 με συγκεκριμένες παθήσεις, αυτοί έχουν απομακρυνθεί.

Έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για αύξηση προμηθειών για είδη υγιεινής, αντισηπτικά και μάσκες και υπάρχει απόλυτη συνεργασία με την Διεύθυνση Υγειονομικού της Εθνικής Φρουράς.

Όλα τα μέτρα λαμβάνονται, αλλά ζητείται ψυχραιμία, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, υπογραμμίζοντας πως ο κόσμος όντως δείχνει υπευθυνότητα.

Αναφορικά με τα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού σε στρατόπεδα, ο Υπουργός είπε πως «αμέσως αντέδρασε το σύστημα» και έγιναν όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για απομόνωση, για εξέταση και για απολύμανση των χώρων.

Ο κ. Αγγελίδης είπε πως ως μέρος της κοινωνίας, αναμένονται κρούσματα και σε στρατόπεδα, όσα αποτρεπτικά μέτρα και αν πάρουν, αφού όλα τα μέτρα στην ουσία μειώνουν την εξάπλωση.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Άμυνας είναι τέτοιος ούτως ώστε να μπορεί να αντιδράσει και σε περίπτωση πολλαπλών κρουσμάτων, επαναλαμβάνοντας τη ζωτική σημασία της Εθνικής Φρουράς για την ασφάλεια του Κράτους, πέραν της Δημόσιας Υγείας.

Σχετικά με την Εφεδρεία και την Εθνοφυλακή η αναβολή θα παραταθεί μέχρι τις 30 Απριλίου. Αναλόγως των δεδομένων, θα υπάρξει και ανάλογη προσαρμογή. Θα ενημερωθούν οι Εφέδροι και οι Εθνοφύλακες προσωπικά και σχετικές ανακοινώσεις Τύπου.

Σχετικά με ασκήσεις και κινήσεις, αυτές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και γίνονται με τρόπο που να υπάρχει επαφή του ενός με τον άλλο. Όμως, εξήγησε ο Υπουργός, «πρέπει να κρατήσουμε και ένα επίπεδο για σκοπούς της αποστολής, γι’ αυτό όλα γίνονται με το μέτρο στη σωστή κατεύθυνση και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες και του Υπουργείου Υγείας που είναι το πλέον ειδικό και το αρμόδιο για να δίνει αυτές τις οδηγίες».

Για τους κληρωτούς στρατιώτες που είναι Ι5 και δεν έχουν όπλο και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν δοθεί οδηγίες για να υπάρξει ανίχνευση αναλόγως του που υπηρετούν και αν είναι σε κίνδυνο τότε θα τους δοθεί ειδική άδεια για να είναι στο σπίτι τους. Αυτό σημαίνει, τόνισε ο Υπουργός, ότι σημαίνει περιορισμένες κινήσεις, όπως συμβαίνει για τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Νωρίτερα, σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης ανέφερε: 

«Προς όλο το προσωπικό της ΕΦ: Διερχόμαστε μια ιδιαίτερη και κρίσιμη περίοδο. Εσείς είστε  η δύναμή μας και η  υγεία σας είναι υποχρέωση μας. Ακολουθείστε τις οδηγίες των ειδικών, τα μέτρα της κυβέρνησης και τις εντολές των διοικητών σας, για να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού.»

Keywords
Τυχαία Θέματα