ΥΠΑΜ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου αναβαθμίζονται

Oι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα, διευρύνονται και αναβαθμίζονται μέσα από το πλαίσιο που δημιουργεί η νέα αμυντική ένωση της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαϊδης ο οποίος παρευρέθηκε στον εορτασμό της ημέρας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο στρατόπεδο, Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριάνακου, της ΕΛΔΥΚ,

στη Μαλούντα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Υπουργός Άμυνας, «αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου σημείωσε ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο υπογραμμίζοντας τη σημασία της υπογραφής του κοινού Μνημονίου Χειρισμού Κρίσεων που υπογράφηκε το 2014».

Πρόσθεσε ότι το μνημόνιο αυτό «προδιαγράφει το πλαίσιο του κοινού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κοινών απειλών ενώ, ενισχύεται και ισχυροποιείται, από τη θεσμοθέτηση του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας».

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας, το Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας, «θα συνέλθει σε λίγες μέρες για 2η φορά στην Αθήνα με τη συμμετοχή της πολιτικής και στρατιωτικής ιεραρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων , Κύπρου και Ελλάδας, έτσι ώστε να υπάρχει ο απόλυτος και πλήρης συντονισμός και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

Αναφέρθηκε και στην «υπό διαμόρφωση νέα αρχιτεκτονική άμυνας και ασφάλειας».

Επί τούτου, ο ΥΠΑΜ, σημείωσε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα, διευρύνονται και αναβαθμίζονται μέσα από το πλαίσιο που δημιουργεί η νέα αμυντική ένωση της Ευρώπης, μέσα από μια δυναμική πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ στη κατεύθυνση της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, που ξεκινά με τη σύσταση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας PESCO στην οποία Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν ιδρυτικά μέλη».

Είπε, επίσης, ότι «η αμυντική σύζευξη Ελλάδας και Κύπρου ενισχύεται και μέσα από τις περιφερειακές συμμαχίες που οικοδομούμε με φίλες γειτονικές χώρες, που είναι δεσμευμένες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης».

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ, ο Υπουργός Άμυνας, είπε ότι «τιμούμε τους ήρωες και εκφράζουμε τη μεγάλη μας ευγνωμοσύνη προς την Ελληνική Δύναμη Κύπρου, όλο το προσωπικό, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες».

Σημείωσε, τέλος, ότι μέσω αυτών, τιμούμε και ευγνωμονούμε «την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αμέριστη, ανιδιοτελή, διαχρονική στήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και στον αγώνα που διεξάγουμε για την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΑΜ, Ελλάδας#45Κύπρου,ypam, elladas#45kyprou