ΥΠΑΜ: Διορθωμένα απολυτήρια ΕΦ σε αιχμαλώτους του 1974

Τα διορθωμένα απολυτήρια της ΕΦ επέδωσε σήμερα σε αιχμαλώτους πολέμου του 1974 ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης στο πλαίσιο ειδικής τελετής στη Λέσχη Αξιωματικών στη Λευκωσία.

Επιδίδοντας τα διορθωμένα απολυτήρια, ο Υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για μια υποχρέωση που για χρόνια ολόκληρα η Πολιτεία όφειλε σε αυτούς τους ανθρώπους.

«Κάνουμε πράξη σήμερα τη δέσμευση μας να αποκαταστήσουμε μια αδικία που για χρόνια στιγμάτιζε ένα σημαντικό αριθμό αγωνιστών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Αντρειωμένων πολεμιστών που βίωσαν την

αιχμαλωσία στον προδομένο εκείνο αγώνα του 1974», σημείωσε.

Απευθυνόμενος προς τους αγωνιστές, ο κ. Φωκαΐδης τους είπε ότι «δεν μπορούμε να διαγράψουμε από τη μνήμη σας τις βαρβαρότητες που διέπραξε ο τουρκικός στρατός, τα τραγικά βιώματα του πολέμου και της αιχμαλωσίας. Μπορούμε όμως να διαγράψουμε εσφαλμένες αναφορές που για χρόνια στιγμάτιζαν την αγωνιστική σας διαδρομή και πορεία. Και να σας επιδώσουμε σήμερα διορθωμένα τα απολυτήρια ως ένδειξη ελάχιστη του σεβασμού της Πολιτείας και της αναγνώρισης της πολύτιμης προσφοράς σας προς την πατρίδα».

«Η απόδοση της πρέπουσας τιμής προς όλους εσάς αποτελεί όχι μόνο χρέος προς τους αγωνιστές, αιχμαλώτους πολέμου, αλλά και ευθύνη δική μας έναντι της ιστορίας, και την ίδια ώρα προϋπόθεση προκειμένου με σταθερά βήματα και αποφασιστικότητα να βαδίσουμε προς το μέλλον» πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Άμυνας υπενθύμισε ακόμη ότι κάποιοι από τους συμπολεμιστές τους δεν επέστρεψαν ποτέ ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται, όπως εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτές και οι πληγές ης τραγωδίας του 1974.

«Γι` αυτό και παραμένει κύριο μέλημα μας η εξεύρεση μια έντιμης λύσης, μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα και θα δημιουργεί προϋποθέσεις επανένωσης της χώρας σε συνθήκες ασφάλειας ειρήνης και ελευθερίας» τόνισε.

Σημείωσε παράλληλα ότι η ΕΦ καλείται και σήμερα να περιφρουρήσει την ασφάλεια του κράτους, την ελευθερίας της πατρίδας, αποτελώντας την κατ` εξοχή δύναμη αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απειλής.

«Γνωρίζοντας τους αγώνες, τις προσπάθειες και τις θυσίες που απαιτούνται για την προάσπιση της ελευθερίας δεν μπορεί η ΕΦ να μην διακρίνεται από την ευαισθησία εκείνη που επιβάλλεται για την αναγνώρισε της προσφοράς όσων πολέμησαν αντρειωμένα και βίωσαν το καμίνι του πολέμου και της αιχμαλωσίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Φωκαΐδης ευχαρίστησε τέλος θερμά την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής, η οποία, όπως είπε, με ευαισθησία και την έγνοια που αρμόζει στους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού ανέδειξε το όλο θέμα και συνέβαλε μέσα από τις συνεδρίες και τις προτάσεις της στην οριστική αποκατάσταση αυτής της αδικίας που στιγμάτιζε το κράτος.

Οι αιχμάλωτοι πολέμου στους οποίους επιδόθηκαν τα διορθωμένα απολυτήρια είναι οι: Χατζηευαγγέλου Χρήστος, Ερωτοκρίτου Γεώργιος, Σκιαθάς Κώστας, Γιασουμή Χαράλαμπος, Κρίνου Κωστάκης, Ξυστούρης Νικόλαος, Πολυδώρου Πολύδωρος, Χαραλάμπους Αντώνιος, Μιχαήλ Στέλιος, Δάναλος Σταύρος.

Απονέμοντας τα διορθωμένα απολυτήρια ο Υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι η τελετή γίνεται για όσους είναι εδώ, η διαδικασία όμως θα είναι συνεχής για όποιον θέλει και επιθυμεί να υποβάλει άμεσα τα στοιχεία στο ΓΕΕΦ για να γίνει η διόρθωση, και πως ο καθένας σε μεταγενέστερο χρόνο μπορεί να επικοινωνήσει με το ΓΕΕΦ και άμεσα θα υπάρξει αντικατάσταση του απολυτηρίου του.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με δεξίωση στο προαύλιο της Λέσχης Αξιωματικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα