ΥΠΑΜ: Χρειαζόμαστε μια ΕΕ που να παρέχει προστασία στα μέλη της

Τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες υλοποίησης των προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO), ώστε να επιτευχθούν σύντομα απτά αποτελέσματα, εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε παρέμβασή του κατά την άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε., στο Βουκουρέστι, σημειώνοντας πως χρειαζόμαστε μια Ε.Ε. που να παρέχει προστασία στα μέλη της, όπως καθορίζεται στις προτεραιότητες της Παγκόσμιας Στρατηγικής.

Ανέφερε, σύμφωνα με ανακοίνωση

του ΓΤΠ, πως τυχόν νέα προγράμματα πρέπει να είναι περιορισμένα σε αριθμό και να καλύπτουν κρίσιμα επιχειρησιακά κενά στις δυνατότητες της ΕΕ.

Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή νοτίως της ΕΕ έχει μεγάλη σημασία για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή της ρήτρας αλληλεγγύης, του άρθρου δηλαδή 42.7 των Συνθηκών, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η επίδειξη αλληλεγγύης των υπολοίπων κρατών-μελών προς ένα κράτος-μέλος, μετά από επιθετική ενέργεια κατά της επικράτειάς του, είναι υψίστης σημασίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε ο κ. Αγγελίδης, ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια επί της επικράτειας ενός μέλους της ΕΕ, ουσιαστικά αποτελεί και επίθεση κατά της ίδιας της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσον αφορά την επιχείρηση Sophia, στην κεντρική Μεσόγειο, η Κύπρος υποστηρίζει τη συνέχισή της, με γνώμονα τα μέχρι τώρα επιτυχή αποτελέσματά της.

Όπως αναφέρεται, κατά τις εργασίες της συνάντησης, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συζήτησαν και έδωσαν πολιτική καθοδήγηση επί της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, και συγκεκριμένα επί της PESCO, στην καλλιέργεια κοινής στρατηγικής κουλτούρας στην ΕΕ, στην επίδραση της τεχνολογίας στην Άμυνα και στην χρήση της επ’ ωφελεία των ΚΜ, καθώς επίσης και τη στρατηγική επικοινωνία στην ΕΕ. Συζήτησαν, επίσης, το θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» (Women, Peace and Security /WPS), το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Αγγελίδης είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, καθώς επίσης και με τον εκτελεστικό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα