Υπ. Υγείας:Άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλους

«Όλοι οι πολίτες του τόπου μας θα πρέπει να έχουν άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, είτε βρίσκονται σε πόλεις είτε σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές», αυτό επεσήμανε η Υπουργός Υγείας Δρ. Πόπη Κανάρη, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο Κέντρο Υγείας Πύργου Τιλλιρίας, συνοδευόμενη από εκπροσώπους του ΟΚΥπΥ και του ΟΑΥ.

Η Δρ Κανάρη σημείωσε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πόλης Χρυσοχούς, δόθηκαν οδηγίες στον ΟΑΥ όπως ετοιμάσει και υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου μελέτη, στην οποία θα πρέπει

να καθοριστούν οι βασικές υπηρεσίες που πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους τους πολίτες της Κύπρου, σε νοσηλευτήρια και Κέντρα Υγείας.

Η εν λόγω μελέτη, η οποία θα αφορά σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, υπηρεσίες ασθενοφόρων και υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών, θα αξιολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας. Ο ΟΑΥ, τόνισε, θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των εν λόγω υπηρεσιών, σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω συνεργασίας με τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας των Κέντρων Υγείας. Αν χρειαστεί, ανέφερε, θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια και ο ιδιωτικός τομέας.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι είναι γνωστό  πως ο ΟΚΥπΥ, λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Πύργου Τιλλιρίας με τη χρήση τηλεϊατρικής, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να συγχαρούμε τον οργανισμό. «Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες, τις οποίες θα προωθήσουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας για τους πολίτες της περιοχής», συμπλήρωσε η Δρ Κανάρη.

Σε δηλώσεις της, μετά την επίσκεψη, η Δρ. Κανάρη είπε πως η συγκεκριμένη μελέτη «θα αξιολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας, θα εγκριθεί και θα κοινοποιηθεί στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία των ακριτικών περιοχών των απομακρυσμένων περιοχών».

Όπως πρόσθεσε η μελέτη θα αφορά στις υπηρεσίες, που σχετίζονται με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, υπηρεσίες που αφορούν εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, υπηρεσίες ασθενοφόρων και υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών, που αφορούν στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Η Υπουργός Υγείας, η οποία αποδέχτηκε πρόσκληση του Προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκου Κλεάνθους, ώστε να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το Ιατρικό Κέντρο Τηλλυρίας, εξέφρασε την ικανοποίησή της, λέγοντας πως στόχος του Υπουργείου της είναι να προωθήσουν διάφορα θέματα, όπως η συγκεκριμένη μελέτη.

Σημείωσε πως ο ΟΑΥ θα προχωρήσει να αναβαθμίσει την υγειονομική περίθαλψη, που θα καλύψει και τις ακριτικές περιοχές και τις απομακρυσμένες συμπεριλαμβανομένης της Πόλης Χρυσοχούς, του Πύργου Τηλλυρίας και των ορεινών περιοχών.

«Αυτό», τόνισε, «θα το πετύχει με την συνεργασία του ΟΚΥπΥ, που έχει την ευθύνη, ώστε να λειτουργούν αυτά τα κέντρα με ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας».

Επίσης, σημείωσε πως αν χρειαστεί θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας.

Σύμφωνα με την Δρ. Κανάρη «ο ΟΚΥπΥ λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Πύργου Τηλλυρίας με τη χρήση τηλεϊατρικής», ενώ εξέφρασε την ευαρέσκεια της για την εξεύρεση της λύσης αυτής λόγω της απόστασης.

«Υπάρχουν κάποιες ανάγκες για αυτό είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να προωθήσουμε κάποιες δράσεις για μια ισότιμη πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας όπως όλοι οι συμβαλλόμενοι στο ΓεΣΥ», είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβούλιου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, είπε ότι ζουν στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Κύπρου και οι συνθήκες «είναι ιδιαίτερες, αλλά και τα προβλήματα μας πολλαπλά».

Πρόσθεσε ότι ως κοινοτική αρχή ζητούν την αναβάθμιση του Ιατρικού Κέντρου Τηλλυρίας σε εξοπλισμό, αλλά και σε στελέχωση με προσωπικό, ενώ ζήτησε ακόμα την ενίσχυση της περιοχής με ασθενοφόρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα