Υπ. Παιδείας: Τα φώτα εκπαίδευσης και γραμμάτων συνέτειναν στον άθλο του 1821

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας  Πρόδρομος Προδρόμου στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου αναφέρει ότι εμπνεόμαστε από το νόημα του αγώνα για την ελευθερία του ανθρώπου και συνειδητοποιούμε ότι οι Έλληνες πέτυχαν τον μεγάλο εκείνο άθλο χάρη στην ιστορική μνήμη και συνείδηση, τις στέρεες παραδόσεις τους και τα φώτα της εκπαίδευσης και των γραμμάτων.

Προσθέτοντας

ότι από αυτή την κληρονομιά πρέπει να εμπνέονται πάντα οι απανταχού Έλληνες, ανανεώνοντας την προσήλωση στα σύγχρονα ιδεώδη του σεβασμού του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, προτρέπει όπως αυτή η κληρονομιά εμπνέει κι εμάς εδώ στην Κύπρο που κάθε στιγμή έχουμε κατά νουν ότι η χώρα μας παραμένει ακόμα και στον 21ο αιώνα κατά ένα μεγάλο μέρος κατεχόμενη από τουρκικά στρατεύματα.

 «Πρέπει να μείνουμε όρθιοι και με εγρήγορση να αντιμετωπίσουμε τον στόχο της Τουρκίας που είναι να αλλάξει τη φυσιογνωμία και την υπόσταση αυτού του τόπου και να κυριαρχήσει εκτοπίζοντας την ιστορία και τον λαό του», συνεχίζει  ο Υπουργός Παιδείας αναφέροντας ότι «χρειάζεται να αναβαπτιζόμαστε καθημερινά στα μηνύματα που εμπνέει η μεγάλη επανάσταση του 1821 και ιδιαίτερα στο υπόδειγμα της ιστορικής μνήμης, της καρτερίας και της πνευματικής αποφασιστικότητας για να επικρατήσουν και να λάμψουν στη ζωή των ανθρώπων η αλήθεια, η ελευθερία, η ειρηνική δημιουργία».

Ο κ. Προδρόμου επισημαίνει ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι η εθνική επανάσταση και ο αγώνας των Ελλήνων για την ελευθερία συνδυάστηκε με τον ελληνικό διαφωτισμό, ο οποίος και προετοίμασε πνευματικά και διαμόρφωσε το πρόσωπο του νέου ελληνισμού.

«Το γένος των Ελλήνων ορθώθηκε και μέσα από το δικό του Διαφωτισμό έγινε δήλωση και όριο του ευρωπαϊκού πολιτισμού απέναντι σε σκοτεινές δομές απολυταρχισμού», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι ήταν η πρώτη επανάσταση η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά τη διεθνή τάξη πραγμάτων που επέβαλε το Συνέδριο της Βιέννης του 1814.

Προσθέτει ακόμα ότι οι θρυλικές μορφές αγωνιστών και πρωταγωνιστών όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μακρυγιάννης, ο Κανάρης, η Μπουμπουλίνα, ο Παπαφλέσσας, η Μαυρογένους, ο Μιαούλης… εμπνέουν πάντα τους απανταχού Έλληνες και μας γεμίζουν υπερηφάνεια.

 Αναφερόμενος στην συμβολή της Κύπρου στην ελληνική επανάσταση, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε πως η  Κύπρος ήταν από τότε έτοιμη να σηκώσει τη σημαία της εθνικής επανάστασης και να μπει στον αγώνα της ελευθερίας.

Πρόσθεσε ότι ήταν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, οι Κύπριοι που ήταν κιόλας μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία, υπενθυμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο 1818 ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός ήταν σε επαφή με τη Φιλική Εταιρεία και τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

Ανέφερε ακόμα ότι στα υπόγεια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στη Λευκωσία, διατηρείται ο ειδικά διαρρυθμισμένος χώρος που φιλοξένησε τους Φιλικούς όταν βρίσκονταν στην Κύπρο για επαφές. Mια υπόγεια σήραγγα που ένωνε την τότε Ελληνική Σχολή με την παλαιά Αρχιεπισκοπή, μαρτυρά για την υπόγεια αύρα της Ελληνικής Επανάστασης που έφτασε αμέσως ίσα με την Κύπρο, συμπλήρωσε.

 Συνεχίζοντας την αναφορά του στον αντίκτυπο που είχε η επανάσταση στην Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι ο βάναυσος τοπικός Τούρκος άρχοντας Κιουτσούκ Μεχμέτ έσπευσε να σπείρει την τρομοκρατία, σκορπώντας προληπτικά τον θάνατο τον Ιούλιο 1821, όταν απαγχόνισε τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, αποκεφάλισε τους Μητροπολίτες Χρύσανθο, Μελέτιο και Λαυρέντιο. Ενώ, σε όλη την Κύπρο δολοφονήθηκαν εκατοντάδες άλλοι πρόκριτοι και ηγετικοί παράγοντες και πλήθος απλών ανθρώπων, βυθίζοντας τον τόπο στον τρόμο.

Μέσα όμως από το μαρτύριο αυτό ξεπήδησε το κορυφαίο εθνικό ποιητικό έργο, η “Η 9η Ιουλίου 1821 εν Λευκωσία Κύπρου” του Βασίλη Μιχαηλίδη, συνέχισε αναφέροντας ότι δόθηκε από τον ποιητή το μήνυμα της Κύπρου, πως τη Ρωμιοσύνη “κανένας δεν ευρέθηκεν για να την ιξιλείψει” γιατί “η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου”.

Ο Υπουργός Παιδείας σημείωσε πως η Κύπρος έδωσε ηθική και υλική υποστήριξη ενισχύοντας από την πρώτη στιγμή την εξέγερση.  Πρόσθεσε πως κατ’ επανάληψη πλοία του επαναστατικού στόλου επισκέφθηκαν κρυφά την Κύπρο και ανεφοδιάσθηκαν, παίρνοντας μαζί τους και Κυπρίους που εντάχθηκαν στις επαναστατικές δυνάμεις και πολέμησαν παντού στο μέτωπο της ελευθερίας, όπως μαρτυρά και η κυπριακή επαναστατική σημαία που φυλάσσεται σε μουσείο στην Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα