Υπ. Οικονομικών Τουρκίας: Η λίρα βρίσκει την πραγματική της ισορροπία

Η οικονομία της Τουρκίας έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει από τους κραδασμούς και η λίρα βρίσκει την πραγματική της ισορροπία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, μιλώντας χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση TRT.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ένα ισχυρό οικονομικό μοντέλο για να προωθήσει την υψηλή ανάπτυξη και ένα χαμηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, δήλωσε ο Νεμπάτι.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στους μακροοικονομικούς μας δείκτες, οι πολίτες μας έχουν προβλήματα που προκύπτουν από την αύξηση των συναλλαγματικών

ισοτιμιών. Έχουμε λάβει τα μέτρα, έχει τελειώσει, όταν ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, όλα θα έρθουν στην πραγματική τους τιμή», είπε. «Η τουρκική λίρα κινείται προς ένα επίπεδο όπου θα βρει την πραγματική της ισορροπία».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή από το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης των χαμηλών επιτοκίων.

Απαντώντας στην παρέμβαση της Ένωσης επιχειρηματιών και βιομηχάνων για επιστροφή στους κανόνες της οικονομικής επιστήμης, ο Νουρεντίν Νεμπάτι, ήταν δηκτικός:

«Αγαπητέ ΣΕΒ, μην σε γκαζώνει το κόμμα της αντιπολίτευσης. Αν πάρεις θέση, αυτό το έθνος θα πάρει κι αυτό θέση εναντίον σου. Αν νομίζεις ότι θα φύγουμε, κοίτα τις τελευταίες εκλογές.

Είμαστε στο ίδιο πλοίο κι εσείς ζείτε στο κατάστρωμα του πλοίου. Έχετε βίλες με πισίνες, οι κάμερές σας είναι υπερ-πολυτελείς. Είστε οι πιο κερδισμένοι από το συνάλλαγμα και αυτοί που χρωστάτε τα περισσότερα στο κράτος.

Τώρα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα», υποστήριξε.

«Το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών συνεργάστηκε με την κεντρική τράπεζα για μέρες, μελετώντας εναλλακτικά σενάρια», είπε ο Νεμπάτι για το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος τη Δευτέρα και προβλέπει την εγγύηση των καταθέσεων σε λίρες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, «υπάρχει μεγάλη αναγέννηση στην Τουρκία. Το εμπόριο είναι ισχυρό, οι εξαγωγές μας είναι ισχυρές. Ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξή μας πηγάζει από την αύξηση της εγχώριας ανάπτυξης και την αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό».
«Γι' αυτό το λέμε μοντέλο Τουρκίας. Οι τράπεζές μας είναι δυνατές», υποστήριξε ο Νουρεντίν Νεμπάτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οικονομικών Τουρκίας,oikonomikon tourkias