Υπ. Μεταφ.: Το Μάρτιο η απόφαση για λιμάνι Λεμεσού στη Βουλή

Εντός Μαρτίου ευελπιστεί να παρουσιάσει για έγκριση ενώπιον της Βουλής την απόφαση της Κυβέρνησης για τον επενδυτή του λιμανιού Λεμεσού, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος μιλούσε μετά από ενημερωτική για το θέμα συνάντηση που είχε στο στην ΕΔΕΚ ανέφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις, ότι για το λιμάνι της Λάρνακας σήμερα είναι η τελευταία μέρα για υποβολή προσφορών

για τη διαδικασία εξεύρεσης συμβούλων και ότι ευελπιστεί ότι η νέα διαδικασία για ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας θα πάρει το δρόμο των προσφορών ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Υπεύθυνη και εποικοδομητική θα είναι η συμπεριφορά της ΕΔΕΚ για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Μαρίνο Σιζόπουλο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Δημητριάδης ευχαρίστησε τον κ. Σιζόπουλο και χαιρέτισε «την υπεύθυνη στάση που έχει επιδείξει η ΕΔΕΚ και ο κ. Σιζόπουλος ως Πρόεδρός της όσον αφορά αυτή τη διαδικασία και να τους ευχαριστήσω για τη συμβολή τους». «Έχουμε κάνει αρκετές συναντήσεις και ενημερώσεις όσον αφορά αυτό το θέμα και πρέπει να πω ότι έχουν συμβάλει θετικά σ` αυτή την διαδικασία», πρόσθεσε. Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα «όταν θα μπουν οι προσφορές μέσα στις 21 Ιανουαρίου να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα».

Έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Προέδρου της ΕΔΕΚ όσον αφορά όλα τα θέματα του Υπουργείου του «για έναν εποικοδομητικό διάλογο και άμεση ενημέρωση αφού σκοπός και στόχος μας είναι να ενημερώνουμε για τα σημαντικά θέματα από προηγουμένως τα κοινοβουλευτικά κόμματα ώστε να υπάρξει όσον το δυνατόν περισσότερο, συναίνεση».

Σε ερώτηση για τις χρεώσεις στο λιμάνι Λεμεσού ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι «σαν μέρος της διαδικασίας, όταν θα μπει μέσα ο καινούριος διαχειριστής θα υπάρξει μια αλλαγή με το νέο σύστημα χρεώσεων». «Με το νέο σύστημα χρεώσεων, θα υπάρξει μια πολύ πιο απλή χρέωση για τους χρήστες του λιμανιού, θα είναι μια πολύ πιο διαφανής χρέωση και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το κόστος χρέωσης για το λιμάνι και θα επωφεληθούν οι καταναλωτές», πρόσθεσε.

Κληθείς να εκτιμήσει πόσες προσφορές θα υπάρξουν, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «υπάρχουν οι ενδιαφερόμενοι, δεν μπορώ να σας πω πόσοι θα υποβάλουν τελικά προσφορά, όμως ας κάνουμε λίγη υπομονή γιατί 21 του Γενάρη είναι σε δύο εβδομάδες, επομένως θα ξέρετε». Διευκρίνισε ότι δόθηκε μια παράταση δύο ημερών από τις 19 ως στις 21 Ιανουαρίου για την υποβολή των προσφορών.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι μετά από την υποβολή προσφορών, θα αξιολογηθούν πρώτα από τον εξωτερικό σύμβουλο του Υπουργείου και έπειτα από την Επιτροπή που έχει ορίσει το Υπουργείο. «Αυτή η αξιολόγηση ευελπιστούμε ότι θα πάρει γύρω στις δύο με τρεις εβδομάδες μέγιστον», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι «μετά, όπως γνωρίζετε, βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί θα πρέπει να πάρουμε τις λεπτομέρειες της σύμβασης για τελική απόφαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Ο Υπουργός Μεταφορών συνέχισε λέγοντας ότι «εμείς ελπίζουμε ότι εντός του Μαρτίου θα πάρουμε την απόφαση εκεί στη Βουλή και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει έγκριση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

Σε ερώτηση κάθε πότε θα εισπράττει έσοδα το κράτος ανέφερε ότι με βάση τη σύμβαση θα είναι κάθε τρεις μήνες.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ύψος των εσόδων του κράτους, εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία προσφορών, θα μας κάνουν προσφορές και θα δείξει». Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, «δεν μπορώ να σας πω, ούτε μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμα της διαδικασίας, όμως πιστεύουμε ότι τα οφέλη θα είναι σημαντικά». Από εκεί και πέρα το πόσα έσοδα θα έχει το κράτος ας κάνουμε λίγη υπομονή, είμαστε σε διαδικασία προσφορών. «Από τη στιγμή που υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αναμένουμε ότι θα είναι και καλές οι προσφορές, όμως δεν μπορούμε να προδικάσουμε αποτέλεσμα», διευκρίνισε.

Στόχος προσφορές για λιμάνι Λάρνακας ως το τέλος του 1ου εξαμήνου 2016

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το λιμάνι της Λάρνακας ανέφερε ότι «σήμερα είναι η τελευταία ημέρα υποβολής προσφορών για τη διαδικασία εξεύρεσης συμβούλων». Ελπίζω, είπε, «ότι σύντομα θα έχουμε τους σύμβουλους και ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου να βγούμε σε προσφορές για να προχωρήσει και αυτή η υπόθεση η οποία απασχολεί πολύ την πόλη της Λάρνακας».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο στόχος είναι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό να υπάρξει ανάπτυξη «κυρίως για σκοπούς τουριστικούς -θα έλεγα - και ανάπτυξης γης παρά για εμπορικούς σκοπούς». Αυτό, πρόσθεσε, «ήταν και αυτό που ήθελε και η ίδια η πόλη». Εμείς, διευκρίνισε, «ουσιαστικά θα έχουμε τους συμβούλους μας σύντομα και θα μπορέσουμε μαζί τους να επεξεργαστούμε έναν τρόπο για να βρούμε και επενδυτή». Γιατί, όπως είπε, κάτι το οποίο πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι για να μπορέσεις να κάνεις αυτά τα έργα, για να μπορέσεις να βρεις επενδυτές πρέπει να κάνεις κάτι που θα μπορεί να είναι βιώσιμο.

«Δεν θα έρθει κανένας ιδιώτης αν δεν μπορεί να βγάλει κέρδη από αυτή την υπόθεση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει υπόθεση γραπτής απειλής εναντίον υπαλλήλου στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών στην Πάφο ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι έχει τύχει ενημέρωσης για το θέμα. «Είναι μια καταγγελία που έγινε σχετικά με ένα απειλητικό σημείωμα που αφέθηκε πάνω στο αυτοκίνητο του υπεύθυνου του Τμήματος Οδικών Μεταφορών στη Πάφο, το διερευνά η Αστυνομία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν μπορεί να προσθέσει κάτι άλλο πάνω σ` αυτό. Ωστόσο, όπως ανέφερε, «το θέμα μας απασχολεί κι εμάς εσωτερικά στο Υπουργείο και θα υπάρξει διερεύνηση για το τι έγινε».

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ενημέρωση, προσθέτοντας ότι «κυρίως να τονίσουμε ότι η αναβαθμισμένη λειτουργία των λιμανιών της Κύπρου αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την οικονομική ανάκαμψη της πατρίδας μας».

«Είναι ένα σημαντικό στοιχείο οικονομικών πόρων και κυρίως δημιουργίας προϋποθέσεων για νέες θέσεις εργασίας για αυξημένη εμπορική και όχι μόνο δραστηριότητα και κατ` επέκταση ενίσχυσης της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση «έχουμε διαβεβαιώσει για ακόμη μια φορά τον κ. Υπουργό ότι ανεξάρτητα με το γεγονός πως η ΕΔΕΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση θα συνεχίσει να λειτουργεί στη βάση υπεύθυνης και εποικοδομητικής συμπεριφοράς για όλα τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την λειτουργία του κράτους, με την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης γιατί ο στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας, να υπηρετήσουμε τον Κύπριο πολίτη».

Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν, συμπλήρωσε, «θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τη δική μας αρωγή στις προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών και την ίδια στιγμή ελπίζουμε ότι μέσα από τις υπεύθυνες και εποικοδομητικές μας προτάσεις θα μπορούμε να βελτιώσουμε τα διάφορα νομοσχέδια προς όφελος όλων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα