Υπ. Δικαιοσύνης για το Μαρί: Οφείλουμε να πούμε «ποτέ ξανά»

Το Μαρί είναι το δικό μας κρανίου τόπος, σήμερα είναι ημέρα λύπης για όλη την Κύπρο και οφείλουμε να πούμε "ποτέ ξανά", είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αννα Κουκκίδου – Προκοπίου.

Η Υπουργός μιλούσε στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που ανεγέρθηκε στη μνήμη

των μελών της Δύναμης που υπηρετούσαν εκεί και έχασαν τη ζωή τους στη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και συγγενείς των πεσόντων.

Στις δηλώσεις της η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «το Μαρί είναι το δικό μας κρανίου τόπος. Σήμερα είναι μια μέρα λύπης για όλη την Κύπρο και ειδικότερα για όσους είμαστε πολιτικοί προϊστάμενοι των Υπηρεσιών στις οποίες ανήκαν όσοι έχουν πεθάνει, είναι η μέρα που οφείλουμε να πούμε «ποτέ ξανά».

Σημειώνεται ότι στις 8 το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των εν Κύπρω Αγίων Νεομαρτύρων στη Ναυτική Βάση, στο Μαρί, το δωδέκατο ετήσιο μνημόσυνο των 13 πεσόντων στη φονική έκρηξη.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και επιμνημόσυνο λόγο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, ρίψη χαιρετιστήριων βολών και κατάθεση στεφάνων μεταξύ άλλων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, την Πρόεδρο της Βουλής και συγγενείς των πεσόντων. 

Σε δηλώσεις της η Κάτια Κλεάνθους, χήρα του αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, είπε πως «ανεβήκαμε ακόμα μια φορά το λόφο του μαρτυρίου και τα αισθήματα είναι ανάμεικτα σήμερα. Είπαμε ότι σήμερα πρέπει ο πόνος να μετατραπεί, να γίνει μόνο περηφάνεια για τους ήρωες μας, για τους ανθρώπους που στάθηκαν άξιοι στο καθήκον τους, να δώσουμε παράδειγμα σ’ αυτούς που δεν έχουν ακόμα καταλάβει τι σημαίνει καθήκον, τι σημαίνει να τιμάς τη στολή που φοράς, τι σημαίνει να τιμάς αυτόν τον οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσεις».

Πρόσθεσε ότι «είναι πάρα πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, πόνος, θύμισες, οργή, αλλά είπαμε ότι τους ήρωες δεν τους κλαίμε. Στεκόμαστε περήφανοι έστω και αν ο πόνος μέσα μας μας ραγίζει και συνεχίζουμε».

Εξάλλου, η Μαρία Ηρακλέους, σύζυγος του ΕΠΥ Κελευστή Μιχάλη Ηρακλέους ανέφερε ότι «όπως πάντα, δυστυχώς είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα».

Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύει ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί έχουν δικαιωθεί μετά από τόσα χρόνια, απάντησε «όχι δεν έχουν δικαιωθεί. Δυστυχώς ποτέ δεν έχει αναλάβει κανένας τις ευθύνες του όπως έπρεπε και κανένας δεν τιμωρήθηκε».

Στο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη σύζυγο του, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγο του, οι Υπουργοί Αμυνας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο Αρχιπύραρχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νίκος Λογγίνος, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και οι οικογένειες και συγγενείς των θυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα