Υπ. Δικαιοσύνης: Ανησυχητική η αποχώρηση Τουρκίας από Σύμβαση Κων/πολης

Η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει επιφέρει μια διεθνή κατακραυγή.

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο μίλησε σχετικά η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη. 

Αρχικά η κα Γιολίτη ανέφερε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο δεσμευτικά κείμενο διεθνώς το οποίο ετοίμασε το Συμβούλιο της Ευρώπης σε μια προσπάθεια οριστικής αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

«Είναι μια πρωτοποριακή συνθήκη που καταδικάζει όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.  Δηλαδή

ότι δεν υπάρχει πραγματική ισότητα σήμερα ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες», είπε. 

Αναφερόμενη στην Κύπρο είπε τα εξής: «Σε γενικές γραμμές η Κύπρος ήταν σε μεγάλο βαθμό συμμορφωμένη με τα αδικήματα βίας τα οποία περιέχει η Σύμβαση της Κων/πολης, όμως δημιουργούνται και νέα αδικήματα όπως είναι η οικονομική και η ψυχολογική βία.Η ψυχολογική βία εκφράζεται με εξαναγκασμό ή προσβλητικά σχόλια». 

«Αυτό το αδίκημα θα επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ, παρόμοια είναι και η επίπτωση στην οικονομική βία με φυλάκιση μέχρι 5 έτη».

Επιπλέον ανέφερε ότι θα υπάρξει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης όλης της πολιτείας ενώ θα ιδρυθεί και ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας κάτω από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση όλων των πολιτικών και των μέτρων που θα λαμβάνονται στο επίπεδο της Κύπρου για την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κων/πολης λέγοντας ότι προκαλεί ανησυχία.

«Αποκαλείται πως είναι πάντα υπεύθυνη για τον κοινωνικό ρόλο και την ενίσχυση της προστασίας από τη βία και ότι είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό συμμορφωμένη».

Διαβάστε επίσης:

Οργή κατά Ερντογάν για την απόσυρση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (vid)

Αντιδράσεις Τ/κ για απόσυρση Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Keywords
Τυχαία Θέματα