ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας: «Στόχος της Τουρκίας, η “τδβκ” να βγει από την απομόνωση»

«Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Τουρκίας για την “τδβκ” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) είναι να μετατραπεί σε ένα νησί ανώτατης εκπαίδευσης και να γίνει ένας διεθνές σήμα κατατεθέν», δήλωσε Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, σημειώνοντας πως συνεχίζεται η στήριξη της Τουρκίας σε κάθε πεδίο προς το ψευδοκράτος, «ώστε να μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια ως ένα κυρίαρχο κράτος».

Ο Κιράν τόνισε ότι «η συμμετοχή σε διεθνείς πολιτιστικές

δραστηριότητες είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να σταματήσει η «απομόνωση που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους» και ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλουν στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της «κυριαρχικής ισότητας», καθώς και στην προώθηση της “τδβκ”.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, εγκρίθηκαν δύο χωριστές νομοθετικές προτάσεις για συνεργασία με τα Κατεχόμενα: το Πρωτόκολλο Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και «τδβκ» και η συμφωνία για την ίδρυση εκπαιδευτικών-ερευνητικών πανεπιστημιουπόλεων στην «ρδβκ».

Σύμφωνα με τον Κιράν, στα Κατεχόμενα δραστηριοποιούνται συνολικά 22 πανεπιστήμια.

«Στα πανεπιστήμια στο νησί σήμερα σπουδάζουν πάνω από 108.000 φοιτητές. Κατά την ακαδημαϊκή περίοδο που διανύουμε περίπου 45.000 ξένοι φοιτητές από 144 χώρες έχουν προτιμήσει τα πανεπιστήμια της «τδβκ». Στοχεύουμε η «τδβκ» με τον αυξανόμενο αριθμό των πανεπιστημίων της να αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη στο διεθνή χώρο στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης».

Διαβάστε επίσης 

Τατάρ: «Η Ε/κ πλευρά βάζει πρόστιμα γιατί θέλει να συντριβεί η οικονομία μας»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας, Στόχος, Τουρκίας, “τδβκ”,yfypex tourkias, stochos, tourkias, “tdvk”