Υφυπ. Ναυτιλίας: Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός για Τουρκία

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης δήλωσε ότι κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται ούτε και υποτίμηση των υπαρκτών κινδύνων, αφού η Τουρκία εφαρμόζει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της στην Κύπρο. Χρειάζεται, είπε, εγρήγορση και ανάταση ψυχών και επιβάλλεται συλλογική ευθύνη. 

Ο κ. Δημητριάδης εκπροσώπησε την πολιτεία στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοουμένου της περιόδου 1963-1964 Πέτρου Χρίστου

Ευσταθίου από τη Μόρφου, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Γεροσκήπου. 

Ποτέ δεν αποδεχτήκαμε και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθούμε την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας, ανέφερε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας.

Αγωνιζόμαστε, και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, συνέχισε, για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ακόμη και από τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες κράτος μέλος. 

Οι παράλογες απαιτήσεις και αξιώσεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα οι προκλητικές και έκνομες ενέργειές της στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, και τώρα σε βάρος της πόλης Αμμοχώστου, δεν πρόκειται να μας κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα, ανέφερε ο κ. Δημητριάδης. 

Παρόλη τη δική μας αποφασιστικότητα και ειλικρινή βούληση σε όλα αυτά τα χρόνια, η αδιάλλακτη στάση, οι παράλογες απαιτήσεις αλλά και οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν επέτρεψαν την εξεύρεση μιας λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού προβλήματος, συμπλήρωσε. Μιας λύσης που, όπως είπε, «θα μας οδηγούσε σε ένα πραγματικά κυρίαρχο, ανεξάρτητο και Ευρωπαϊκό κράτος, μακριά από αναχρονιστικές εγγυήσεις, παρουσία ξένων στρατευμάτων ή τις όποιες εξαρτήσεις από τρίτους». 

Επεσήμανε δε, πως ιδιαίτερα οι ενέργειες της για την Αμμόχωστο, ήρθαν σε μια χρονική στιγμή εκδήλωσης προσπαθειών για αποκλιμάκωση της έντασης με στόχο την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, υπό το φως και των αποτελεσμάτων του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μπροστά και σε αυτή τη νέα κατάσταση πραγμάτων, δηλώνουμε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό και γόνιμο διάλογο για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, μακριά όμως από απειλές και τετελεσμένα, είπε. Γι’ αυτό και αναμένουμε, πρόσθεσε, από την Τουρκία να εργαστεί και η ίδια εποικοδομητικά και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. 

Στόχος μας είναι μια λύση του προβλήματος που να τερματίζει οριστικά την κατοχή, να επανενώνει την πατρίδα μας και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και κοινής ευημερίας, συμπλήρωσε. 

Μιλώντας για τον μέχρι πρότινος αγνοούμενο, Πέτρο Χρίστου Ευσταθίου, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή Χαμίτ Μάντρες σε ομαδικό τάφο μαζί με δυο άλλους στρατιώτες. Ο Ευσταθίου απήχθει από Τουρκοκυπρίους και μεταφέρθηκε στις Χαμίτ Μάνδρες, όπου εκτελέσθηκε και τάφηκε στην περιοχή. 

Εξάλλου εκ μέρους της οικογένειας, επικήδειο λόγο εκφώνησε η αδερφότεκνή του μέχρι πρότινος αγνοούμενου, Ηράκλεια Ηρακλέους η οποία ανέφερε πως «τα οστά του ηρωομάρτυρα μας κρατούν ακόμη μια πονεμένη ιστορία, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο μαζί με άλλους δύο στρατιώτες κοντά στο κατεχόμενο Τράχωνα το τουρκικό χωριό Χαμίτ Μάντρες».

Στεκόμαστε σήμερα με δέος στον ήρωα θείο μας, στεκόμαστε με προσοχή είπε, για να τιμήσουμε τη θυσία του για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την ανιδιοτέλεια της ψυχής του. Με βαθιά συγκίνηση λοιπόν είπε η κ. Ηρακλέους κηδεύουμε σήμερα ένα μέλος της οικογένειας μας και κλίνουμε το γόνυ με την πρέπουσα τιμή και τον μεταθανάτιο έπαινο για την θυσία του ανδρός. Ήταν γεννημένος για να μας κάνει εσαεί περήφανους, κατέληξε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα