Υφ. Ναυτιλίας: Η ΚΔ ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία μίλησε για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αρχικά ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση της οδηγίας σε σχέση με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό. «Αυτό σημαίνει ότι στις περιοχές που θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός θα ισχύει το δίκαιο της ΕΕ».

Διαβάστε ακόμη: Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο: «Δεν έχουν έδαφος οι τουρκικές αντιδράσεις»

Συμπλήρωσε ότι

η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας σύμφωνα με την σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας, έχει συνάψει συμφωνίες για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, ενώ επιδιώκει συμφωνίες οριοθέτησης και με τα υπόλοιπα γειτονικά κράτη, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.

Η κ. Χατζημανώλη εξήγησε ότι ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός είναι όπως το κτηματολόγιο αλλά για την θάλασσα. «Στόχος του σχεδίου είναι η συμβολή και η στήριξη στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη θάλασσα».

Επεσήμανε ότι μπορεί να αναθεωρηθεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός. «Είναι ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τον σχεδιασμό. Υπάρχει μια δικλείδα που αναφέρει ότι στα 10 χρόνια μπορεί να αναθεωρηθεί.

Μιλώντας για τις κατεχόμενες θάλασσες της Κύπρου, ανέφερε ότι στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται 7 περιοχές. «Η περιοχή 6 αφορά τα κατεχόμενα και εκεί δεν έχουμε προτείνει οποιοδήποτε σχεδιασμό καθώς δεν είναι υπό τον έλεγχο μας». Πρόσθεσε ότι έχει καθοριστεί ως λευκή ζώνη μέχρι την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Εξήγησε ότι δεν είναι περιοχή που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός των θαλάσσιων ζωνών της. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Η Τουρκία αποτελεί την μειοψηφία».

Διαβάστε ακόμη: Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αντιδρά για την έγκριση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου

Keywords
Τυχαία Θέματα