Υφ. Καινοτομίας για 5G: 50 φορές πιο αυστηρά τα όρια ασφαλείας

Στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος μίλησε για τη χορήγηση αδειών 5G που αναμένεται εντός Ιανουαρίου του 2021.

Διαβάστε ακόμη: Σε τροχιά 5G η Κύπρος - Xορήγηση αδειών τον Ιανουάριο

Αρχικά ανέφερε ότι εκτός από τις ατομικές δυνατότητες που θα έχει ο κάθε ένας από την τεχνολογία του 5G, πλέον θα υπάρχουν και δυνατότητες στην τηλεϊατρική, βιομηχανική-ρομποτική και θα κάνουν την εμφάνιση

τους τα έξυπνα αυτοκίνητα. Πρόσθεσε ότι το 5G είναι εξελικτική τεχνολογία καθώς υπήρχε από πριν.

Συμπλήρωσε ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι τεχνολογίες, τότε κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί η τηλεργασία και θα μπορούσε να επικοινωνεί τόσο εύκολα ο ένας με τον άλλο.

Εξήγησε ότι οι κεραίες που εγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown δεν είχαν σχέση με το 5G, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα εγκατασταθούν αρκετές κεραίες για το 5G εξαιτίας της εμβέλειας. Διευκρίνισε ότι το 5G θα έχει μικρότερη ακτινοβολία από το 4G.

Ο κύριος Κόκκινος τόνισε ότι η κάθε εταιρία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει πως θα προωθήσει το 5G στην αγορά και στους πελάτες της. Όσον αφορά το κόστος για να αποκτήσει κάποιος την υπηρεσία του 5G, ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος.

Στη συνέχεια μίλησε και για τις κακόβουλες ζημιές που δέχονται κεραίες σε διάφορες περιοχές, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει πλάνο για εγκατάσταση καμερών για προστασία των κεραιών. «Αυτοί που κάνουν αυτούς τους βανδαλισμούς δεν είναι επιστήμονες που έχουν επιστημονική άποψη, απλά λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο και η κοινωνία τους έχει ήδη απορρίψει».

Συμπλήρωσε ότι τα αρμόδια Υπουργεία παρακολουθούν τις έρευνες που γίνονται διεθνώς για την ασφάλεια των πολιτών, προσθέτοντας ότι τα όρια έκθεσης που έχουν καθοριστεί στην Κύπρο είναι 50 φορές πιο αυστηρά από τα εργαστηριακά όρια ασφαλείας, θέλοντας να προστατέψουν και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Τέλος ο κύριος Κόκκινος μίλησε και για το ενδεχόμενο της καθόδου ξένων εταιριών στην Κύπρο. «Η κάθε χώρα προσπαθεί να κερδίσει επενδυτές για να λειτουργήσουν μέρος των δραστηριοτήτων τους στη χώρα. Είμαστε σε επαφή με διάφορους οργανισμούς υψηλής τεχνολογίας και είμαστε σε συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας περιφερειακός παίκτης φιλοξενίας υψηλής τεχνολογίας και σπουδών».

Διαβάστε ακόμη: Τι αλλάζει στην Κύπρο με τα 5G και ποια η απάντηση στις ανησυχίες (vid)

Keywords
Τυχαία Θέματα