Υεμένη: Χούτι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο προς Σ.Αραβία

Οι Σιίτες αντάρτες Χούτι που μάχονται στην Υεμένη εναντίον του κυβερνητικού στρατού, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν έναν βαλλιστικό πύραυλο εναντίον του Ριάντ, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός τους στο Twitter.

Σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο νότια της πρωτεύουσας.

Λίγο νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει στο Reuters ότι άκουσαν μια

έκρηξη στο Ριάντ και είδαν καπνό.

Ιράν καταδίκη σε Ελβετό

Την ίδια ώρα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τον Ελβετό πρεσβευτή για να του διαβιβάσει την καταδίκη του για αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνο» ισχυρισμό της μόνιμης αντιπροσώπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ ότι η Τεχεράνη προμήθευσε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε κατά της Σαουδικής Αραβίας από την Υεμένη στις 4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Η ελβετική πρεσβεία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, όπου η Ουάσινγκτον δεν διαθέτει αποστολή από το 1980, όταν Ιρανοί φοιτητές συνέλαβαν 52 Αμερικανούς ως ομήρους.

«Η ισχυρή διαμαρτυρία του Ιράν για τον αβάσιμο και προκλητικό ισχυρισμό της (Νίκι) Χέιλι διαβιβάστηκε στον Ελβετό πρεσβευτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί, σύμφωνα με το Tasnim.

Την Πέμπτη η Χέιλι παρουσίασε κομμάτια ιρανικών, όπως είπε, όπλων που χορηγήθηκαν στην πολιτοφυλακή των Χούτι στην Υεμένη, που είναι σύμμαχοι του Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Τεχεράνη παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το Ιράν αρνήθηκε τον ισχυρισμό.

Βάσει ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που διαφυλάττει μια πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ιράν και οι διεθνείς δυνάμεις το 2015, η Τεχεράνη απαγορεύεται να προμηθεύει, να πουλά ή να μεταφέρει όπλα εκτός της χώρας εκτός αν λάβει έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να πει ακριβώς πότε μεταφέρθηκαν τα όπλα στους Χούτι και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να πει ούτε πότε χρησιμοποιήθηκαν.

(εικόνα αρχείου)

ΠΗΓΗ: AΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα