Υδάτινος τρόμος (και) στην Κύπρο – Καμία νομοθεσία για πισίνες/δεξαμενές

Δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης για πισίνες και κολυμβητικές δεξαμενές. Μέσα σε λίγες μέρες η Ελλάδα έγινε μάρτυρας τραγωδιών με πνιγμούς σε πισίνες ξενοδοχείων. Το θέμα ανέδειξε την ανυπαρξία ρύθμισης του ζητήματος. Στα ίδια επίπεδα βρίσκεται και η Κύπρος αφού ούτε η χώρα μας διέπεται από κάποια νομοθετική ρύθμιση.

Το θέμα ανέδειξε ξανά το SigmaLive

πέρσι τέτοια περίοδο όπου είχε σημειωθεί περιστατικό με ανήλικο παιδάκι σε πισίνα. Όπως σημειώνει ο βουλευτής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου και το γραφείο του που έκανε επισταμένη έρευνα για το τι ακριβώς ισχύει σε άλλες χώρες το ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά είναι απ’ την μια η ασφάλεια των παιδιών και όχι μόνο στις πισίνες και τις κολυμβητικές δεξαμενές γενικότερα αλλά και το ζήτημα της εξάτμισης, την ώρα που οι υδάτινοι πόροι μας είναι περιορισμένοι και η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μόνο μια θεωρία, αλλά ένα γεγονός που επηρεάζει άμεσα τις ζωές μας και την καθημερινότητά μας.

Η υπάρχουσα νομοθεσία δεν υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να τοποθετούν κάλυμμα στην πισίνα. Η έλλειψη αυτή προστίθεται και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατυχήματα και τις Δηλητηριάσεις στα Παιδιά, στο κομμάτι των πνιγμών, όπου αναφέρει ότι «Δεν υπάρχει νομοθεσία που να απαιτεί την τοποθέτηση κιγκλιδώματος γύρω από Δημόσιες πισίνες/ιδιωτικές πισίνες».

Να σημειωθεί εδώ σε ό,τι αφορά το κάλυμμα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το κάλυμμα το οποίο θα προσφέρει εξοικονόμηση στο ζήτημα της εξάτμισης, δεν μπορεί παράλληλα να παρέχει και ασφάλεια. Το διεθνές παράδειγμα δείχνει ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένας προστατευτικός φράκτης ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει ασφάλεια στα μικρά παιδιά.

1. Αυστραλία: Ασφάλεια παιδιών   -  Για όλες τις ιδιωτικές πισίνες βάθους 30cm και πάνω
-  Υποχρέωση εγκατάστασης φράκτη
-  Φράκτες πρέπει να πληρούν το πρότυπο AS1926

2. Αμερική: Ασφάλεια παιδιών &Μέτρα για εξοικονόμηση νερού   -  Στην Καλιφόρνια είναι υποχρεωτική η λήψη 2 τουλάχιστον μέτρων για προστασία (φράκτης, κάλυμμα, κάμερα)

-  Υπάρχει το πρότυπο ASTMF 1346-91 για προστατευτικά καλύμματα
-  Το EPA (Environmental Protection Agency) έκδοσε Notice ofIntent: WaterSense που στόχο έχει την δημιουργία προτύπου για καλύμματα εξάτμισης
-  Στο Τέξας (Texas State Energy Conservation Office) ισχύει απότο 2016 το Water Conservation Design Standards for State Building &Institutions of Higher Education Facilities καιαναφέρει «πισίνες πρέπει να καλύπτονται όταν δεν είναι σεχρήση, όπου είναι πρακτικό»
-  Στην Καλιφόρνια (California Energy Commission) στο Πρότυπογια Energy Efficiency for Residential &Non Residential Building “οποιαδήποτε εξωτερική πισίνα ή σπα με εγκατεστημένη αντλίαθέρμανσης, πρέπει να διαθέτει κάλυμμα»

3. Νότια Αφρική: (Cape Town) Ασφάλεια παιδιών + Μέτρα για εξοικονόμηση νερού

-  Στη Εθνική νομοθεσία οικοδόμησης (National Building Regulation)
-  Οι ιδιοκτήτες είναι υπόχρεοι να διαβεβαιώνουν την ελεγχόμενη πρόσβαση στις πισίνες τους
-  Υποχρεωτικός φράκτης (να ικανοποιούνται οι όροι του SouthAfrican Bureau of Standards)
-  Απαγορεύεται το γέμισμα με νερό κοινοτήτων/δήμων

4. Νέα Ζηλανδία: Ασφάλεια παιδιών 

-  Στον κώδικα οικοδόμησης (Building Code: Building Act 2004)
-  Επιλογή φράκτης ή κάλυμμα
-  Όροι:
-  Εμποδίζει είσοδο παιδιών ενόσω είναι κλειστό
-  Αντέχει αναμενόμενο φορτίο
-  Επιστρέφει στην κλειστή του διάταξη
-  Φέρει σήμανση «Ασφαλές για παιδιά»
 

Keywords
Τυχαία Θέματα