Ξυλοφάγου: Αναστολή μέχρι τέλος του έτους στο κόψιμο δέντρων

Αναστολή του κοψίματος των ακακιών από τη διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων και δέσμευση για εκ νέου διαβουλεύσεις μετά τις κοινοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, πέτυχαν οι κάτοικοι της Ξυλοφάγου, μετά από διαπραγμάτευση με τον Πολιτικό Διοικητή των Βάσεων.

Όπως ανέφερε στο ΣΙΓΜΑ ο Γεώργιος Τάσου, πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, ο οποίος έλαβε μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε αντιπροσωπεία της Κοινότητας υπό τον Κοινοτάρχη Τάσο

Αγγλόγαλλο, η αναστολή του κλαδέματος θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν εκ νέου διαβουλεύσεις, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης για κόψιμο των δέντρων.

Ως εκ τούτου, ο εγκλωβισμός έλαβε τέλος μετά από πολλές ώρες και οι στρατιώτες μαζί με το κονβόι, πήραν τον δρόμο της επιστροφής στο στρατόπεδό τους.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 800 κάτοικοι της κοινότητας είχαν από τα ξημερώματα εγκλωβίσει περίπου 300 στρατιώτες των Βάσεων, όταν αντιλήφθηκαν ότι οι τελευταίοι επρόκειτο να κλαδέψουν τις ακακίες που επί σειρά ετών φυτεύονταν στην περιοχή, με το αιτιολογικό ότι εμπόδιζαν την ορατότητα για τις εργασίες του πεδίου βολής.

Ο κ. Τάσου χαρακτήρισε τους Βρετανούς στρατιώτες «κατακτητές» και σχολίασε τον μεγάλο αριθμό δυνάμεων που προσήλθαν, συγκριτικά με το μέγεθος του έργου που θα επιτελούσαν, εννοώντας ότι πρόκειται για δυσανάλογο αριθμό ατόμων.

«Οι κάτοικοι δεν δέχονται την καταστροφή του δάσους που έκαναν χρόνια για να δημιουργήσουν», τόνισε.

Όσον αφορά στην εκδοχή που θέλει τα δέντρα να κόβονται, λόγω παράνομου κυνηγιού αμπελοπουλιών από τους κατοίκους, ο κ. Τάσος ανέφερε ότι δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα, προσθέτοντας ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία η οποία και πρέπει να τηρείται όταν παρατηρούνται τέτοιου είδους φαινόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα