Ξυδάκης:Κοινή αντίληψη ιστορικού πεπρωμένου Κύπρου & Ελλάδας

Σε αυτή την πολιτική και ιστορική φάση, Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται ταυτισμένες με κοινή αντίληψη, στρατηγική, και με κοινή αντίληψη του ιστορικού πεπρωμένου, είπε απόψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας Νίκος Ξυδάκης.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών

Σωκράτη Χάσικο, στο γραφείο του, ο κ. Ξυδάκης, είπε πως “ένα δυσάρεστο γεγονός, μια κρίσιμη καμπή - η κρίση, μας έφερε ακόμα πιο κοντά και καταλάβαμε την κοινή μοίρα και τις κοινές δυνάμεις και τις μεγάλες δυνατότητες που αναπτύσσονται όταν βρισκόμαστε μαζί”.

Εκανε αναφορά, για “κοινή μοίρα που δένει τον Ελληνισμό και στην Ελλαδική χερσόνησο, στα νησιά και στην μεγαλόνησο”.

Ο Ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είπε πως το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν πάρα πολύ οι επαφές μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, σημειώνοντας ότι την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Κύπρο και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

“Η κυβερνητική επαφή και τα Κοινοβούλια είναι κοντά και οι λαοί ασφαλώς”, σημείωσε προσθέτοντας πως “ξέρετε πόσοι άνθρωποι Ελλαδίτες ζουν και εργάζονται και προκόβουν μέσα στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Είναι περιττό να πούμε, σημείωσε, ότι ένας από τους αρχιτέκτονες της εισόδου της ΕΕ ήταν ένας Κύπριος πολιτικός, ο οποίος συμμετείχε στην Ελληνική κυβέρνηση, ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης.

“Αυτό το οποίο λέμε στα Συμβούλια πρόσφατα, όταν υπάρχει ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος, ότι μπορεί εύκολα ένας Ελληνας πολιτικός να συμμερίζεται τις έγνοιες, τις φροντίδες, τα συμφέροντα της Κύπρου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ξυδάκης ανέφερε πως είναι πάντα μεγάλη η συγκίνηση του όταν φθάνει στην Κύπρο. “Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Κύπρο από το 1980, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σαν φίλος σε πολλούς φίλους, είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σαν πολιτικός. Ερχομαι στο σπίτι μου, η Κύπρος είναι το σπίτι μου. Είναι και για μένα μια συγκινητική στιγμή διότι αυτή την φορά έρχομαι κοντά και με την πολιτική ηγεσία υπό άλλη ιδιότητα και για μένα είναι μια ιδιαίτερα στιγμή”, πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τον κ. Ξυδάκη, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως αυτός είναι “ένας άνθρωπος που έχει σχέση με την Κύπρο, γνωρίζει τα της Κύπρου”.

Κάθε φορά που έχουμε Ελλαδίτη Υπουργό στην Κύπρο, σημείωσε, νιώθουμε χαρά αλλά την ίδια στιγμή νοσταλγούμε τις παλιές καλές εποχές της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, όπου Υπουργοί από την Ελλάδα ήταν τακτικοί στην Κύπρο αλλά και Υπουργοί από την Κύπρο ήταν τακτικότατοι στην Ελλάδα.

“Αυτό βοηθούσε στο να διαμορφώνουμε κοινές στρατηγικές, να πετύχουμε πολύ ψηλούς στόχους όπως ήταν και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, απότοκο αυτής της στενής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι το Κυπριακό, το μεγάλο θέμα το μεταναστευτικό κ.α.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα