Ξόφλησε τα καθυστερημένα στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα πήρε χθες το δάνειο-γέφυρα για να πληρώσει δόσεις
Άνοιξαν χθες οι τράπεζες σε όλη τη χώρα, παραμένουν όμως οι περιορισμοί στις αναλήψεις κεφαλαίων

H Eλλάδα κατέβαλε χθες τις καθυστερημένες οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 2 δισεκατομμυρίων

ευρώ με τα χρήματα που πήρε, επίσης χθες, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM). Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση πήρε χθες δάνειο- γέφυρα ύψους 7,16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον EFSM, κεφάλαια τα οποία θα χρησιμοποιήσει για αποπληρωμές οφειλών προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Την ανακοίνωση για την παραχώρηση του δανείου προς την Ελλάδα έκαμε χθες στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Απαντώντας σε ερώτηση, επιβεβαίωσε την καταβολή του ποσού προς την Ελλάδα και αποσαφήνισε πως το δάνειο-γέφυρα θα αποπληρωθεί όταν ληφθεί το δάνειο από τον ESM.

Η κ. Αντρέεβα ανέφερε επίσης πως σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις, που με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή αύριο Τετάρτη, οι κοινοτικές υπηρεσίες βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές.

Ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς εξάλλου, ερωτηθείς για τη μετάβαση των κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα και ειδικά αν αυτή θα γίνει με πρόσκληση των ελληνικών Αρχών, είπε πως ήταν ομόφωνη απόφαση της Ευρωζώνης ότι οι Θεσμοί θα πρέπει να εμπλακούν ενεργά στην αξιολόγηση για το πρόγραμμα του ESM.

«Αναμένουμε τα κλιμάκια των Θεσμών να επιστρέψουν κάποια στιγμή στην Αθήνα, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω πότε», είπε.
Από πλευράς ΔΝΤ έγινε γραπτή δήλωση εκ μέρους του εκπροσώπου του Ταμείου Τζέρι Ράις, ότι η Ελλάδα κατέβαλε χθες τις καθυστερημένες οφειλές προς το ΔΝΤ.

«Η Ελλάδα αποπλήρωσε στο σύνολό τους τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ, ισόποσες με 1,6 δισεκατομμύρια SDR ή περίπου 2 δις ευρώ. Επομένως, η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καθεστώς ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το ΔΝΤ», είπε ο κ. Ράις, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα στις προσπάθειές της να επιστρέψει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Άνοιξαν χθες οι τράπεζες
Να σημειωθεί ότι χθες άνοιξαν, μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργίας, όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα. Ο τρόπος επαναλειτουργίας τους ορίζεται με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις, αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι την Παρασκευή θα μπορεί κάποιος να πάρει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.

Από το Σάββατο, 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε μέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας. Εάν κάποιος δεν πάρει αυτή την εβδομάδα τα 300 ευρώ, δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη που ακολουθεί 300 ευρώ συν 420 ευρώ, αλλά μόνο τα 420 ευρώ.

Στα χέρια πολιτών 5 δις ευρώ μετρητά
Ξεπέρασε κάθε ιστορικό προηγούμενο ο αριθμός των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, όπως δείχνουν τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου, λίγο πριν επιβληθούν οι περιορισμοί στις αναλήψεις από τις τραπεζικές καταθέσεις, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά είχε φθάσει τα 50,5 δις ευρώ από 45,2 δις ευρώ, που ήταν στο τέλος Μαΐου. Οι εκροές των καταθέσεων, οι οποίες εντάθηκαν περί τα τέλη Ιουνίου, δεν κατευθύνθηκαν προς το εξωτερικό. Τα χρήματα παρέμειναν στο εσωτερικό της χώρας.

Οι καταθέτες προτίμησαν την ασφάλεια των μετρητών -με όποιους κινδύνους τούτο συνεπάγεται- παρά να διατηρήσουν τις οικονομίες τους στις τράπεζες. Έτσι, από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, μέσα σε έναν μήνα δηλαδή, η αξία των μετρητών που βρίσκονται στα χέρια των πολιτών αυξήθηκε κατά περίπου 5 δις ευρώ.

*Σημειώνεται ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Ιουνίου στα 126,5 δις ευρώ από 116,4 που ήταν στο τέλος Μαΐου.

Η αυριανή ψηφοφορία
Στο μεταξύ, κι ενώ αναμένεται η συζήτηση αύριο στη Βουλή του δεύτερου νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη συμφωνία με τους Θεσμούς, από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε γνωστό ότι εκτός του νομοσχεδίου θα βρεθούν οι ρυθμίσεις για την αύξηση της φορολόγησης των αγροτών και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στη Βουλή την Τετάρτη θα αφορά:
- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, «ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει το κόστος».
- Την ενσωμάτωση της οδηγίας που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο αυτές ρυθμίσεις, η φορολόγηση των αγροτών και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, δεν είναι μέσα στα προαπαιτούμενα της 22ας Ιουλίου, αλλά θα πρέπει να ψηφιστούν στο επόμενο πακέτο μέτρων στις αρχές Αυγούστου.

Κίνηση αποφυγής περιπετειών
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αφαιρέσει τις δύο ρυθμίσεις από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, με στόχο την καταληκτική συμφωνία για το νέο τριετές μνημόνιο, ερμηνεύεται ως κίνηση για να αποφύγει νέες κοινοβουλευτικές περιπέτειες, όπως αυτές της περασμένης Τετάρτης.

Σε εκείνη την ψηφοφορία διαφοροποιήθηκαν συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας στις γνωστές εξελίξεις με τον ανασχηματισμό.
Αυτή τη φορά το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι το ψυχολογικό όριο για την κυβέρνηση είναι οι 120 θετικές ψήφοι, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να τονίζει ότι «η μόνιμη καταψήφιση είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία».

Στο θέμα της φορολόγησης των αγροτών έντονες αντιδράσεις έχουν υπάρξει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στη ΝΔ πληθαίνουν οι φωνές που εναντιώνονται στα μέτρα για τους αγρότες, ενώ από πλευράς ΠΑΣΟΚ έχει δηλωθεί ότι το κόμμα δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο.

Λαφαζάνης: Φεύγω αλλά θα είμαι παρών στο κόμμα
«Φεύγω διαφωνώντας με την πολιτική συμφωνία με τους Θεσμούς, αλλά θα συνεχίσω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, παραδίδοντας καθήκοντα στον Πάνο Σκουρλέτη. «Εξαναγκασμένοι, συνεχίζουμε με τις αντιφάσεις μας», είπε από την πλευρά του ο Υπουργός Π. Σκουρλέτης και ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή κάλεσε σε «χαμηλούς τόνους, ψυχραιμία και ενωτική διάθεση».

«Είναι μία στιγμή δύσκολη για μένα, αλλά η πολιτική έτσι είναι, υπάρχουν αυτές οι εναλλαγές και πρέπει να δείχνει κανείς αντοχή και στις ευχάριστες και στις δύσκολες στιγμές», είπε ο Π. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι φεύγει από το υπουργείο, αλλά συνεχίζει να παρίσταται στον αγώνα που δίνει το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν απογοητεύομαι όμως, θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Ηλεκτρική καρέκλα
Παραδίδοντας στον Π. Σκουρλέτη, ο Π. Λαφαζάνης χαρακτήρισε «ηλεκτρική καρέκλα» το υπουργείο, λέγοντας ότι «έχει μεγάλα συμφέροντα απέναντί του που το πολιορκούν και ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πάνω από αυτά τα συμφέροντα και θα προσβλέπει μόνο στο συμφέρον του ελληνικού λαού».
Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «δεν μιλάμε για αλλαγή κυβέρνησης, αλλά για αλλαγή σκυτάλης».

«Πολλά έχουν αλλάξει κατά την πορεία αυτής της δύσκολης διαπραγμάτευσης», είπε, σημειώνοντας ότι «επιβεβαιώθηκε πως οι συσχετισμοί καθορίζουν τον ρουν της ιστορίας». «Εξαναγκασμένοι με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς», σημείωσε, «κλειδώσαμε μία συμφωνία, που γνωρίζουμε ότι δεν είναι το σχέδιό μας, δεν αντιστοιχεί στις απόψεις και το πρόγραμμά μας, που όμως την επιλέξαμε γνωρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση θα υπήρχε ένα τσουνάμι, το οποίο θα διόγκωνε την ανθρωπιστική κρίση».

«Ταυτόχρονα, όμως, με το ελληνικό θρίλερ έχει ανοίξει μία συζήτηση στην Ευρώπη», συνέχισε, λέγοντας πως «γνωρίσαμε ένα άνευ προηγουμένου κύμα υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, εκεί που δεν βρήκαμε συμμάχους στις πολιτικές ηγεσίες». Ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι χρειάζεται ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους. «Εξαναγκασμένοι, λοιπόν, συνεχίζουμε μέσα από τις αντιφάσεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ακόμη πως η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της εταιρειών, η προώθηση των επενδύσεων, η προστασία του περιβάλλοντος και, στον αγροτικό τομέα, η αναζωογόνηση των συνεταιρισμών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητές του. Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον νότιο ευρωπαϊκό αγωγό, είπε ότι είναι ένα μεγάλο επίτευγμα με ευρύτερες διαστάσεις που πρέπει να αξιοποιηθούν.

Keywords
ΔΝΤ, διεθνές νομισματικό ταμείο, εν λόγω, ελλαδα, τραπεζες, efsm, βρυξέλλες, esm, βουλη, αθηνα, δις, νέα, ιουνίου, μαΐου, ψηφοφορία, μνημονιο, συριζα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, λαφαζάνης, δεη, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, αξια, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, κομματα, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, νεο μνημονιο, πολυνομοσχεδιο, αυριανη, θεμα, θριλερ, προγραμμα, αγορα, αυξηση, εβδομαδες, βρισκεται, βρυξέλλες, γεφυρα, γινει, δανειο, δηλωση, διεθνές νομισματικό ταμείο, δειχνει, δις, εγινε, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ενεργα, εν λόγω, ετοιμο, υπηρεσιες, ιστορικο, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κομμα, λαφαζάνης, μαΐου, μαξιμου, νικο, ρυθμισεις, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, σχεδιο, τσουναμι, φορα, ψηφοφορία, ψυχραιμια, ασφαλεια, efsm, εξαρτηση, esm, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, πακετο, σχοινας, τραπεζα, χερια
Τυχαία Θέματα