Ξεκινάει σήμερα το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών στην ΕΕ

Tο ηλεκτρονικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για την κοινωνική ασφάλιση (EESSI), εγκαινιάζει σήμερα η Κομισιόν, το οποίο συνίσταται σε μία νέα πλατφόρμα πληροφορικής που θα συνδέει ηλεκτρονικά περίπου 15.000 ιδρύματα κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών της ΕΕ, συν την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Κατά την Κομισιόν το εργαλείο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στον εκσυγχρονισμό του συντονισμού

της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς θα αντικαταστήσει τις τρέχουσες ανταλλαγές εγγράφων μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη, ευκολότερη και ασφαλέστερη ανταλλαγή πληροφοριών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη την ΕΕ και πέρα ​​από αυτήν.

Αναμένεται δε να διευκολύνει την καταπολέμηση της απάτης και τα σφάλματα, καθώς τα εθνικά ιδρύματα κοινωνικής ασφάλισης θα χρησιμοποιούν τυποποιημένα ηλεκτρονικά έγγραφα στη γλώσσα τους, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα που ανταλλάσσουν είναι σωστά και πλήρη.

Το νέο εργαλείο θα ωφελήσει επίσης πολίτες που έχουν ζήσει και εργαστεί σε πολλές από τις συμμετέχουσες χώρες και οι οποίοι θα δουν τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης τους να υπολογίζονται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Οι χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να συνδέσουν τα εθνικά τους συστήματα με την κεντρική πλατφόρμα πληροφορικής, μέχρι τον Ιούλιο του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα