Ξεκαθαρίζει το τοπίο για «δασμούς» σε προϊόντα εγκλωβισμένων

Σε επαφή με τις πλευρές, σε σχέση με τη διανομή προμηθειών για ανθρωπιστικούς σκοπούς, που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμερα, παραμένει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στον απόηχο της απόφασης του κατοχικού καθεστώτος για επιβολή λεγόμενων "δασμών" στα προϊόντα, που μεταφέρονται από τις ελεύθερες περιοχές στους εγκλωβισμένους στα κατεχόμενα από τα Ηνωμένα Έθνη.

Την απάντηση αυτή έδωσε το γραφείο του εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο

χειρίζεται το θέμα, που προέκυψε.

Το πρωί είναι προγραμματισμένο η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ να μεταφέρει προμήθειες από τις ελεύθερες περιοχές στους Ε/κ εγκλωβισμένους.

Εδώ και 43 χρόνια, μία φορά τον μήνα, μεταφέρονται, με φορτηγά των Ηνωμένων Εθνών, προμήθειες και είδη πρώτης ανάγκης στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Το πρωί το φορτηγό των Ηνωμένων Εθνών με τις προμήθειες θα περάσει το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας, για πρώτη φορά από την 1η Οκτωβρίου, ημέρα εφαρμογής της απόφασης για επιβολή «δασμών» από το κατοχικό καθεστώς.

Σήμερα είναι η πρώτη αποστολή βοήθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την 1η Οκτωβρίου και αναμένεται να διαφανεί κατά πόσοι οι κατοχικές Αρχές είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν στην υλοποίηση της εξαγγελίας ή θα υποχωρήσουν.

Σε περίπτωση, που δεν κάνουν πίσω και ζητήσουν την καταβολή «δασμών’ στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας για να αφήσουν το φορτηγό να περάσει, τότε αυτό θα επιστρέψει πίσω, καθώς ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα Ηνωμένα Έθνη είναι διατεθειμένα να υποκύψουν στον εκβιασμό των κατοχικών Αρχών.

Δεν υπάρχει περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να πληρώσει "δασμούς" προς το ψευδοκράτος δήλωσε κατηγορηματικά ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Αν εφαρμοστεί το μέτρο, δήλωσε ο κ. Φωτίου, θα προκαλέσει απανωτά προβλήματα στη διαβίωση των εγκλωβισμένων.

Η ενέργεια αυτή, τόνισε παραβιάζει τη συμφωνία της Γ Βιέννης και έχει ξεκάθαρα πολιτικές διαστάσεις, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έθεσε το θέμα στον Antόnio Guterres.

Παράλληλα εξετάζονται περαιτέρω ενέργειες, που θα ληφθούν σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, για καταγγελία της στάσης της τουρκικής πλευράς στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα.

Το λεγόμενο ΥΠΕΞ εξήγγειλε το μέτρο με το αιτιολογικό ότι μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων οι εγκλωβισμένοι μπορούν να προμηθευτούν ό,τι θέλουν και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζεται η αποστολή των προμηθειών προς αυτούς, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα