Ξανά στις κάλπες αύριο για ανάδειξη ΠτΔ - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης διεκδικούν την ψήφο του λαού για τις Προεδρικές Εκλογές της Κυριακής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 561.033 εγγεγραμμένοι εκλογείς. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 730 Τουρκοκύπριοι εκλογείς και 240 εγκλωβισμένοι. Οι 301 φυλακισμένοι ψηφίζουν σε ειδική κάλπη, εντός των φυλακών.

Στη Λευκωσία ψηφίζουν 215.779 άτομα σε 415 κέντρα, στη Λεμεσό 154.778 σε 323 κέντρα, στη Λάρνακα σε 185 κέντρα δικαίωμα ψήφου έχουν  95.517, στην Πάφο ψηφίζουν 51.990 πολίτες σε 133 κέντρα, στην

Αμμόχωστο 32.623 σε 57 κέντρα. Στο εξωτερικό στήνονται κάλπες σε 35 κέντρα και δικαίωμα ψήφου έχουν 10.346 άτομα.

Εληξε η μετάδοση πολιτικής διαφήμισης

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου υπενθυμίζει ότι η μετάδοση πολιτικής διαφήμισης από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς  τερματίστηκε  τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023.

Παράλληλα τονίζει ότι απαγορεύεται η προβολή ή η μετάδοση από τους σταθμούς των αποτελεσμάτων οποιωνδήποτε δημοσκοπήσεων που σχετίζονται με εκλογές επτά μέρες πριν από την διεξαγωγή οποιωνδήποτε εκλογών.

Στην ανακοίνωση, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου υπενθυμίζει όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς ότι καθ’ όλη την διάρκεια της τρέχουσας βδομάδας, και μέχρι το κλείσιμο των καλπών την Κυριακή 12.2.2023, είναι σε ισχύ οι πρόνοιες του άρθρου 46(1) του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου 7(Ι)/98 (όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα) σύμφωνα με τις οποίες:  «Απαγορεύεται η προβολή ή η μετάδοση από τους σταθμούς των αποτελεσμάτων οποιωνδήποτε δημοσκοπήσεων που σχετίζονται με εκλογές επτά μέρες πριν από την διεξαγωγή οποιωνδήποτε εκλογών».

Παράλληλα υπενθυμίζεται επίσης ότι η μετάδοση πολιτικής διαφήμισης από όλους τους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς (συμπεριλαμβανομένου του ΡΙΚ)  θα πρέπει να τερματιστεί μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου 2023.

Η Αρχή αναμένει ότι οι οργανισμοί θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα προς συμμόρφωση με τις πρόνοιες τις Νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι παράλειψη συμμόρφωσης προς το περιεχόμενο της παρούσας εγκυκλίου συνεπάγεται τη λήψη μέτρων και την πιθανή επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Νομοθεσίας.

Διαβάστε επίσης: Προεδρικές 2023: Περισσότεροι αστυνομικοί επί ποδός κατά τον β' γύρο

Οδηγίες για τρόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος

Για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο εκλογέας δεν έχει παρά να σημειώσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία, δηλαδή το «x» ή το «+» ή το «√», μέσα στο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών την περασμένη εβδομάδα,  τα ψηφοδέλτια για να είναι έγκυρα, πρέπει να φέρουν στο εξωτερικό τους μέρος την επίσημη σφραγίδα των εκλογών.

Επίσης, το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο όταν ο εκλογέας σημειώσει μέσα στο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της επιλογής του, ένα από τα σημεία "X"  ή "+" ή "√", ή οποιοδήποτε άλλο σημείο που προσομοιάζει με αυτά, με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου.

Ο Προεδρεύων υπάλληλος απορρίπτει ως άκυρο οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο που δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα ή στο οποίο ο εκλογέας έχει ψηφίσει περισσότερους από έναν υποψηφίους ή που περιέχει οποιοδήποτε γράμμα ή σημείο με το οποίο μπορεί να διαπιστωθεί η ταυτότητα του εκλογέα, ή από το οποίο ελλείπει οποιοδήποτε ουσιώδες μέρος του ή το οποίο είναι ασυμπλήρωτο και στο οποίο είναι αδύνατη η εξακρίβωση της θέλησης του εκλογέα.

Το λευκό ψηφοδέλτιο είναι άκυρο γιατί είναι αδύνατο να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα, αλλά καταμετράται και καταγράφεται χωριστά από τα υπόλοιπα άκυρα ψηφοδέλτια, για στατιστικούς λόγους.

Άκυρο είναι επίσης το ψηφοδέλτιο όταν ο εκλογέας έχει ψηφίσει με πέννα οιουδήποτε άλλου χρώματος εκτός από τις πέννες χρώματος μπλε ή μαύρου, ο εκλογέας έχει ψηφίσει πάνω στο πρόσωπο του υποψηφίου ή στο έμβλημα ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, εκτός από το χώρο μέσα στη στήλη, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της εκλογής του και όταν ο εκλογέας σημείωσε οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα ή αριθμό, εκτός από τα καθοριζόμενα σημεία "Χ" ή "+" ή "√".

Τυφλός εκλογέας ή πρόσωπο με φυσική αναπηρία μπορεί να ψηφίσει ο ίδιος, αν το επιθυμεί, ή με τη βοήθεια προσώπου της απολύτου εμπιστοσύνης του ή με τη βοήθεια του Προεδρεύοντα, στην παρουσία ενός βοηθού υπαλλήλου.

Στην περίπτωση αυτή, ο βοηθός υπάλληλος πρέπει να είναι διαφορετικό πρόσωπο κάθε φορά.

Ο εκλογέας με φυσική ανικανότητα μπορεί να συνοδεύεται μέχρι την είσοδο του εκλογικού κέντρου. Από την είσοδο και μετά αναλαμβάνει ο Προεδρεύων υπάλληλος.

Διαβάστε επίσης: Μέχρι τις 9 το βράδυ η προσέλευση για την τελετή ανακήρυξης νέου Προέδρου

Στο «Τάσσος Παπαδόπουλος – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»  η τελετή ανακήρυξης

Η τελετή ανακήρυξης του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»  στην Έγκωμη το βράδυ της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου 2023.

Σύμφωνα με πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών και της Αστυνομίας  "για σκοπούς εξυπηρέτησης όσων θα παρευρεθούν στην εκδήλωση, θα είναι διαθέσιμοι όλοι οι χώροι στάθμευσης του Μακαρίου Σταδίου, με είσοδο από την οδό Λευκοθέου, ο χώρος στάθμευσης δυτικά του σταδίου Ελευθερία, καθώς, επίσης, ο χώρος πίσω από τα βοηθητικά γήπεδα του Μακάριου Σταδίου, με είσοδο από την οδό Λυκαβηττού".

Επίσης, "οι επίσημοι που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση, προτρέπονται να προσέλθουν στον χώρο από την Λεωφόρο Ηρώων – οδός Λευκοθέου – οδός Λυκαβηττού (από Τύμβο Μακεδονίτισσας και εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα) και από την Λεωφόρο Μόρφου - οδός Λυκαβηττού και να σταθμεύσουν στο χώρο στάθμευσης, δυτικά του σταδίου με είσοδο από την οδό Λυκαβηττού".

Σημειώνεται ότι, η είσοδος στον χώρο στάθμευσης επισήμων θα επιτρέπεται μόνο στους κατόχους ειδικής κάρτας που θα παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό από το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση "η χωρητικότητα του σταδίου είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου, θα γίνουν διευθετήσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει την εκδήλωση και από γιγαντο-οθόνες, που θα τοποθετηθούν εξωτερικά και περιμετρικά του σταδίου".

Για τους σκοπούς της τελετής, θα στηθεί ειδική εξέδρα εντός του σταδίου, από την οποία θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Γενικό Έφορο Εκλογών, όπως επίσης δεύτερη εξέδρα, η οποία θα φιλοξενήσει τα συνεργεία των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης: Έφορος Εκλογών: Οι απαγορεύσεις στις προεκλογικές δραστηριότητες

Keywords
Τυχαία Θέματα