ΒΒC: H σημασία της νίκης Ερντογάν για τη Δύση - Μεταναστευτικό και Κυπριακό

Μπορείτε να εντοπίσετε την παγκόσμια στρατηγική σημασία της Τουρκίας -η οποία έχει αυξηθεί έντονα στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας- από το ποτ πουρί της λίστας των παγκόσμιων ηγετών που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εκλογική του νίκη το βράδυ της Κυριακής .

Από τους πρώτους ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ήταν τόσο πρόθυμος να χαϊδέψει το εγώ του Τούρκου ομολόγου του και συναδέλφου του «ισχυρού άνδρα» ηγέτη που δεν περίμενε καν τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας πριν ξεχωρίσει την «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» του κ. Ερντογάν

ως λόγο για τη νίκη του.

Διαβάστε επίσης: Ακλόνητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Κυρίαρχος της χώρας για άλλα πέντε χρόνια

Μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι η τουρκική πολιτική που αγαπά ιδιαίτερα η Ρωσία είναι η άρνηση του κ. Ερντογάν να εξοστρακίσει το Κρεμλίνο μετά την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία, ακόμη και όταν οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις και μείωσαν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία.

Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας μάλιστα αυξήθηκε σημαντικά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Αλλά στα συγχαρητήρια εκτός από τον Πούτιν ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Παρά την απέχθειά τους για τη φιλία του Ερντογάν με το Κρεμλίνο και τον περιορισμό σε θέμετα ελευθερίας του λλόγου και των δημοκρατικών κανόνων στο εσωτερικό κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του ως πρόεδρος, γι' αυτούς η Τουρκία είναι ένας κρίσιμος -αν και δύσκολος και απρόβλεπτος- σύμμαχος της Δύσης.

Η Τουρκία είναι βασικό μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας σε όλες τις αποστολές της.

Ο κ. Ερντογάν μπορεί να διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία - αλλά παρέχει επίσης στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Μεσολάβησε περίφημα για μια συμφωνία με την οποία η Ρωσία τερμάτισε τον αποκλεισμό των προμηθειών σιτηρών της Ουκρανίας , επιτρέποντάς τους να ρέουν σε μέρη του κόσμου που βασίζονται σε αυτά. Έδωσε επίσης - μετά από μεγάλο δισταγμό - την επίσημη έγκρισή του στη γειτονική της Ρωσίας Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ .

Κάποτε παθιασμένος υπέρμαχος της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Ερντογάν μιλάει αυτές τις μέρες για «να κάνει την Τουρκία μεγάλη ξανά».

Για αυτόν, αυτό συνεπαγόταν μια πιο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Με τα χρόνια, έχει αναπτύξει άκρως συναλλακτικές σχέσεις με όλους τους συμμάχους του.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει κρύψει την ανυπομονησία του να προσπαθήσει να πείσει τον κ. Ερντογάν να εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τη Σουηδία .

Η Σουηδία θα παρείχε σημαντική κάλυψη στη Βαλτική Θάλασσα για τη συμμαχία εναντίον της Ρωσίας.

Η Δύση ελπίζει ότι η δεινή κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας -και η πιθανότητα ο κ. Ερντογάν να πρέπει να επικεντρωθεί στη σταθεροποίηση των οικονομικών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων- θα μπορούσε να αποδειχτεί ένα ήπιο σημείο για να πιέσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως προνόμιο.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να εμποδίζουν την ένταξη της Στοκχόλμης.

Ο πρόεδρος Μακρόν, εν τω μεταξύ, ανησυχεί για τη μετανάστευση στην ΕΕ και ελπίζει να κερδίσει τις διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Ερντογάν το συντομότερο δυνατό.

Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο -κυρίως από τη Συρία- έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο προς την ΕΕ με βάρκες διακινητών.

Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες έκαναν συμφωνία με την Τουρκία. Σε αντάλλαγμα για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό και ταξίδι χωρίς βίζα για τους Τούρκους στην ΕΕ - οι τελευταίοι δεν έφτασαν ποτέ λόγω των αντιρρήσεων της ΕΕ για τη φυλάκιση επικριτών και πολιτικών αντιπάλων από τον κ. Ερντογάν - ο Τούρκος πρόεδρος θα έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει τους μετανάστες χωρίς χαρτιά να φύγουν από την Τουρκία για την Ε.Ε.

Η Τουρκία λέει ότι εκατομμύρια μετανάστες ενδέχεται να κατευθυνθούν προς την ΕΕ

Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός Σύριων προσφύγων  αποδείχτηκε εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους Τούρκους ψηφοφόρους.

Αυτόν τον μήνα, κάθε πολιτικό κόμμα που συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας υποσχέθηκε να αναλάβει δράση για την επίλυση «του μεταναστευτικού ζητήματος».

Η ΕΕ ανησυχεί για την προοπτική να απωθηθούν από την Τουρκία πρόσφυγες στη Συρία με κίνδυνο για την ασφάλειά τους - και για το ότι η Τουρκία θα επιτρέψει στους λαθρεμπόρους να κυριαρχήσουν ξανά για να στείλουν βάρκες με αιτούντες άσυλο και άλλους μετανάστες στη Μεσόγειο.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται επίσης σε άμυνα, καθώς η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ εμπλέκεται σε διαμάχη με τον κ. Ερντογάν για ορισμένα νησιά στο Αιγαίο, ενώ η Κύπρος, μέλος της ΕΕ, εξακολουθεί να βράζει μετά την έκκληση του κ. Ερντογάν για λύση δύο κρατών στο νησί

Η Δύση συνήθιζε να περιγράφει τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας ως τη γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής - αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε το καθεστώς της Τουρκίας.

Λίγοι περιμένουν μεγάλες εκπλήξεις στην εξωτερική πολιτική από τον κ. Ερντογάν καθώς εισέρχεται στην τρίτη δεκαετία στην εξουσία. Αλλά οι στρατηγικοί σύμμαχοι της Άγκυρας παρακολουθούν πολύ στενά πράγματι.

Σημασία έχει τι κάνει η Τουρκία.

Πηγή: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα