Βρυξέλλες: Εγκρίθηκαν κανονισμοί για κοινές αγορές

Δύο προτάσεις κανονισμού για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενέκριναν χωρίς συζήτηση οι Υπουργοί Ενέργειας, πέρα από τη συμφωνία για μηχανισμό πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας για την συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, Μάριου Παναγίδη, στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα

με την ανακοίνωση, ο κανονισμός για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς για την προστασία των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές ενέργειας, ήταν αποτέλεσμα μακράς διαβούλευσης.

Παράλληλα υιοθετήθηκαν, χωρίς συζήτηση, οι δύο προτάσεις της Κομισιόν για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ενέργειας μέσω της ενίσχυσης της αλληλεγγύης μέσω του καλύτερου συντονισμού των αγορών φυσικού αερίου, των διασυνοριακών ανταλλαγών φυσικού αερίου και των αξιόπιστων σημείων αναφοράς των τιμών.

Επίσης μέσω της θέσπισης πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, επί των οποίων είχε επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία κατά το έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 24ης Νοεμβρίου.

Σε παρέμβασή του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με την πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση μηχανισμού διόρθωσης τιμών φυσικού αερίου.

O κ. Παναγίδης επεσήμανε ότι ο κανονισμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, την προστασία των πολιτών και της οικονομίας και παράλληλα διασφαλίζει ότι δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η ασφάλεια εφοδιασμού και η αγορά ενέργειας γενικότερα.

Το Συμβούλιο κατέληξε επίσης, σε γενική προσέγγιση επί της πρότασης Κανονισμού σχετικά με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στον τομέα της ενέργειας, καθώς και επί της πρότασης Οδηγίας για ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης ‘REPowerEU’.

Ο κ. Παναγίδης εξέφρασε τη συμφωνία της Κύπρου και με τις δύο προτάσεις. Ιδιαίτερα σε σχέση με την πρόταση Οδηγίας για ενδυνάμωση της ενεργειακής μετάβασης, χαιρέτισε τις διευκρινίσεις που περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο αναφορικά με τις ειδικές πρόνοιες για υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν, τέλος, άλλα ενεργειακά ζητήματα, όπως οι διεθνείς ενεργειακές σχέσεις και η επικείμενη πρόταση αναθεώρησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμού.

Στην ατζέντα και η πρόοδος των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί των Οδηγιών για την Ενεργειακή Απόδοση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της Δέσμης «Fit for 55», όπως και η πρόοδος των εργασιών επί του πακέτου Οδηγίας και Κανονισμού για την αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου.

Διαβάστε ακόμη: ΕΕ: Συμφωνία για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα