Βρετανοί πολιτικοί σε Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία υπέρ επανένωσης

Την προσήλωσή τους στην προσπάθεια επίτευξης λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο εξέφρασαν με δηλώσεις τους προς την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου στελέχη των βρετανικών κομμάτων και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των φιλοκύπριων βουλευτών.

Η Ομοσπονδία ζήτησε τις θέσεις των κομμάτων ενόψει της αναμενόμενης επίσκεψης στο Λονδίνο της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

Οι θέσεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος διατυπώθηκαν

σε επιστολή του Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν που είχε σταλεί στον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χρίστο Καραολή προ εβδομάδων.

Ο σερ Άλαν σημείωνε στην επιστολή του ότι το Λονδίνο συνεχίζει να υποστηρίζει μία δίκαιη και με διάρκεια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, καθώς και να θεωρεί το διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως τον καλύτερο τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, η επιστολή σημείωνε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι «ανοιχτό σε οποιουσδήποτε διακανονισμούς μπορέσουν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές και οι άλλες Εγγυήτριες Δυνάμεις για να εκπληρώσουν τις ανάγκες ασφάλειας αμφότερων των κυπριακών κοινοτήτων».

Ο σερ Άλαν Ντάνκαν σημείωνε επίσης ότι στην περσινή Διάσκεψη για την Κύπρο «όλες οι πλευρές ενεπλάκησαν με σοβαρή πρόθεση να φτάσουν σε συμφωνία», χωρίς όμως να σταθεί δυνατό να γεφυρωθούν τα κενά. Συνέχιζε επισημαίνοντας ότι έκτοτε η βρετανική κυβέρνηση έχει παροτρύνει όλες τις πλευρές να αποφεύγουν λόγια ή πράξεις που διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Στη συνέχεια η επιστολή επισήμαινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και καιρό έχει αναγνωρίσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της και ότι θέλει να δει τις έρευνες να προχωρούν και τους υδρογονάνθρακες να αναπτύσσονται προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Ο Υπουργός Ευρώπης έκλεινε την επιστολή του αναφέροντας ότι το Λονδίνο συνεχίζει να εργάζεται με όλες τις πλευρές προς αναζήτηση μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που είναι εφικτή με «σκληρές επιλογές και συμβιβασμούς και με πολιτική βούληση».

Δήλωση εκ μέρους του Εργατικού Κόμματος απηύθυναν προς τον κ. Καραολή ο σκιώδης Υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού Φάμπιαν Χάμιλτον και ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης Καλίντ Μαχμούντ.

Όπως ανέφεραν, το κόμμα της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, τη διεθνή κοινότητα και το λαό της Κύπρου και συνεχίζει να αναζητά τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, συμφώνως προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το κεκτημένο της ΕΕ, καθώς και το πλαίσιο Γκουτέρες, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Επαναδιατύπωσαν τη στήριξη των Εργατικών στην επανένωση της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα είναι ένα «φυσιολογικό, βιώσιμο κράτος και που θα αντιπροσωπεύει όλες τις κοινότητες της Κύπρου».

Σημείωσαν δε ότι ως μέλος της ΕΕ και της Κοινοπολιτείας η Κύπρος δεν χρειάζεται παρωχημένες εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα. «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και η ΕΕ αντιπροσωπεύει την καλύτερη ασφάλεια για όλο το λαό της Κύπρου», σημείωσε.

Η δήλωση των κ.κ. Χάμιλτον και Μαχμούντ πρόσθεσε ότι μία δίκαιη λύση πρέπει επίσης να διευθετεί το κρίσιμο θέμα της περιουσίας, επιτρέποντας στους πρόσφυγες να διεκδικούν την περιουσία τους εφόσον το επιθυμούν.

Παράλληλα το Εργατικό Κόμμα επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων, προτρέποντας όλες τις κυβερνήσεις να αποδεσμεύσουν πληροφορίες από τα αρχεία τους και να συνεργαστούν πλήρως.

Οι δύο πολιτικοί δήλωσαν επίσης ενθαρρυμένοι από το διορισμό της κ. Λουτ και κάλεσαν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό από εκεί που είχαν μείνει, όπως επίσης και να δοθεί η ελευθερία στους δυο ηγέτες να διαπραγματευθούν χωρίς παρεμβολές, σε πνεύμα συμβιβασμού, αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης.

Δήλωση προς την Ομοσπονδία απέστειλε και η αναπληρώτρια ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Τζο Σουίνσον, που είναι εκπρόσωπος Εξωτερικών του κόμματός της.

«Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θέλουν να δουν την επανένωση της Κύπρου μετά από 44 χρόνια διαίρεσης. Η Κύπρος μπορεί να επιτύχει ως ανεξάρτητο και επανενωμένο κράτος στη βάση της συμφιλίωσης και του σεβασμού για τα θεμελιώδη δικαιώματα τόσο της τουρκοκυπριακής όσο και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η όποια μελλοντική διευθέτηση των περιουσιακών δικαιωμάτων θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι θεμιτές αξιώσεις του ελληνοκυπριακού πληθυσμού που εκτοπίστηκε το 1974 θα αναγνωρίζονται χωρίς να προκαλείται δεύτερη αδικία», ανέφερε η δήλωση της κ. Σουίνσον.

Η ίδια τόνισε επίσης ότι το κόμμα της στηρίζει την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και τον τερματισμό των περιορισμών που αφορούν τη διακίνηση, την περιουσία και την εγκατάσταση αμφότερων των κοινοτήτων στο νησί.

Η κα Σουίνσον δήλωσε ότι το κόμμα πιστεύει σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και σε μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση με μία διεθνή κυριαρχία και υπηκοότητα. Ζωτικής σημασίας χαρακτήρισε την αποδέσμευση πληροφοριών για όλους τους αγνοούμενους.

Εκ μέρους της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο ο Πρόεδρός της σερ Ρότζερ Γκέιλ εξέδωσε δήλωση με την οποία τονίζει ότι είναι καιρός να μπει ένα τέλος στην παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και να επανενωθεί το νησί, ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορέσουν να ζήσουν και να ευημερήσουν μαζί, όπως επίσης και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ο επί δεκαετίες Συντηρητικός βουλευτής προσθέτει ότι θέλει να δει μία δίκαιη και με διάρκεια λύση που θα διασφαλίζει το σεβασμό για την Κύπρο ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, χωρίς τρίτες χώρες ως εγγυητές ή ξένα στρατεύματα. Προσθέτει ότι ως επίτιμος δημότης της Μόρφου γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για τους πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν ελεύθερα στις εστίες τους, κάτι που πρέπει να προνοείται στη λύση.

Παρά δε την απογοήτευση από την κατάληξη της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ο σερ Ρότζερ σημειώνει ότι επετεύχθη σημαντική πρόοδος και ότι οι συζητήσεις πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν, με τους δύο ηγέτες να έχουν την ελευθερία να διαπραγματευτούν μία συμφωνία μεταξύ τους. «Μία επανενωμένη Κύπρος θα ήταν ένα φάρος ελπίδας και ευημερίας σε μία ταραγμένη περιοχή του κόσμου και με πολιτικό θάρρος πιστεύω ότι μπορεί να επιτευχθεί», καταλήγει η δήλωση του σερ Ρότζερ Γκέιλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα