Βρετανικό Μουσείο: Ζητά βοήθεια κοινού για κλεμμένα - Τεχνουργήματα από Κύπρο

Το Βρετανικό Μουσείο ζήτησε από το κοινό να βοηθήσει στον εντοπισμό και την ανάκτηση αρχαίων τεχνουργημάτων που έχουν χαθεί από τη συλλογή του, μεταξύ των οποίων και αντικειμένων από Κύπρο.

Τον περασμένο μήνα, ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε και η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα αφού περίπου 2.000 θησαυροί αναφέρθηκαν ως «αγνοούμενοι, κλεμμένοι ή κατεστραμμένοι» για «σημαντική» χρονική περίοδο.

Το μουσείο είπε τώρα ότι τα περισσότερα είναι ελληνικά και ρωμαϊκά πετράδια και κοσμήματα

και κοινοποίησε φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων.

Διαβάστε επίσης: Βρετανικό μουσείο: Ξεκίνησε με κλέφτες και κατέληξε με κλέφτες

Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί εξήντα αντικείμενα.

Σε ανακοίνωσή του, το μουσείο πρόσθεσε ότι 300 ακόμη «ταυτοποιήθηκαν και [πρόκειται] να επιστραφούν άμεσα».

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τα υπόλοιπα, το Βρετανικό Μουσείο έχει τοποθετήσει στον ιστότοπό του λεπτομέρειες και εικόνες των τύπων αντικειμένων που λείπουν .

«Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε ή να είχατε στην κατοχή σας αντικείμενα από το Βρετανικό Μουσείο ή εάν έχετε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία που μπορεί να μας βοηθήσει, επικοινωνήστε μαζί μας», ανέφερε ο ιστότοπος.

Εκτός από τα κλασικά ελληνικά και ρωμαϊκά πετράδια, υπάρχουν δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα - μερικά χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Το μουσείο είπε επίσης ότι θα συνεργαστεί μαζί με μια διεθνή ομάδα ειδικών για τον εντοπισμό και την ανάκτηση των αντικειμένων και τα είχε τοποθετήσει στο Μητρώο Απωλειών Τέχνης.

Ο Τζέιμς Ράτκλιφ, διευθυντής ανακτήσεων στο Art Loss Register, είπε ότι το μουσείο «εξισορρόπησε προσεκτικά την ανάγκη παροχής πληροφοριών στο κοινό για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανάκαμψης με το γεγονός ότι η παροχή πολλών λεπτομερειών κινδυνεύει να τύχει εκμετάλλευσης στα χέρια εκείνων που θα μπορούσαν να ενεργήσουν κακόπιστα».

Έχει ξεκινήσει μια ανεξάρτητη επισκόπηση της ασφάλειας του μουσείου και θα επιβλέπει επίσης τις προσπάθειες ανάκτησης των αντικειμένων.

Η Lucy D'Orsi, Αρχιφύλακας της Βρετανικής Αστυνομίας Μεταφορών και συνπρόεδρος της επιθεώρησης, είπε ότι είχαν δει "μια ενθαρρυντική έναρξη του προγράμματος ανάκαμψης" και είχαν "ιδιαιτέρως εντυπωσιαστεί από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του προσωπικού του Βρετανικού Μουσείου που εργάζεται μαζί μας".

Ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ παραιτήθηκε από τον ρόλο του μετά την κλοπή των θησαυρών.

Το ίδρυμα με έδρα το Λονδίνο δέχτηκε επίσης αυξημένες πιέσεις από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας πρόσφτατα, να επιστρέψει άλλα αντικείμενα τέχνης στις χώρες προέλευσής τους μετά τις απώλειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα