Βρετανία: Ξανά το ερώτημα συμμετοχής στους βομβαρδισμούς

Την πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να επαναφέρει στη Βουλή των Κοινοτήτων πρόταση συμμετοχής της χώρας στις αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία επιβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, αλλά όχι μέχρι να υπάρχει βεβαιότητα στην Ντάουνινγκ Στριτ ότι αυτή τη φορά η πρόταση θα υπερψηφιστεί.

Μιλώντας στο BBC, ο κ. Όσμπορν είπε ότι μια δεύτερη ήττα για την κυβέρνηση επί της συγκεκριμένης πρότασης, που είχε απορριφθεί από τους βουλευτές το 2013,

θα αποτελούσε «επικοινωνιακό πραξικόπημα» υπέρ των τζιχαντιστών.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών έγιναν την ώρα που οι Sunday Times ανέφεραν σε ρεπορτάζ τους ότι ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκινά νέα «επίθεση» με σκοπό να πείσει τους βουλευτές κατ’ αρχάς του κόμματος του για την αναγκαιότητα επέκτασης των βρετανικών επιχειρήσεων κατά ισλαμιστών από το Ιράκ και στη Συρία.

Μάλιστα η εφημερίδα μεταφέρει πληροφορίες ότι ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα δράσης προβλέπει τις πρώτες βρετανικές επιθέσεις στη Συρία «εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου». Οι επιθέσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν εντός ωρών από ένα «ναι» της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όπως αναφέρεται, ο κ. Κάμερον θα προειδοποιεί κατ’ ιδίαν τους βουλευτές ότι η Βρετανία πρέπει να ενεργήσει «σαν Τσώρτσιλ και όχι σαν Τσάμπερλεν» αν θέλει να νικήσει την τρομοκρατία. Ο Πρωθυπουργός φέρεται παράλληλα να ετοιμάζει ένα σχέδιο επτά σημείων για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Σε άλλο δημοσίευμά τους οι Sunday Times αποκαλύπτουν ότι ο κ. Όσμπορν σχεδιάζει την ανακοίνωση αγοράς από τη Βρετανία 138 «αοράτων» (‘stealth’) μαχητικών αεροσκαφών, συνολικού κόστους 12 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, κατά την παρουσίαση από την κυβέρνηση της Στρατηγικής Αναθεωρημένης Άμυνας και Ασφάλειας. Η εφημερίδα Telegraph αναφέρει ότι το αναθεωρημένο σχέδιο άμυνας θα προβλέπει και τον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των στρατιωτών που θα είναι σε ετοιμότητα για να επέμβουν στους δρόμους βρετανικών πόλεων σε περίπτωση τρομοκρατικών χτυπημάτων σαν αυτών του Παρισιού.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα