Βρετανία: Σε εξέλιξη η συζήτηση για τις επιθέσεις κατά isis

Να υπερψηφίσουν την πρότασή του για επέκταση των βρετανικών αεροπορικών επιθέσεων κατά του ISIS από το Ιράκ και στη Συρία προέτρεψε τους Βρετανούς βουλευτές ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά την έναρξη της δεκάωρης συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία λίγο μετά τις 10 τη νύχτα τοπική ώρα.

Ο κ. Κάμερον είπε ότι πρόκειται για την υπεράσπιση της εθνικής

ασφάλειας της Βρετανίας, καθώς το ρίσκο επιθέσεων παρόμοιων με αυτές του Παρισιού επί βρετανικού εδάφους -σχεδιασμένες στην «κεφαλή του φιδιού» που είναι η Ράκκα- είναι πραγματικό. «Αυτοί οι δολοφόνοι σχεδιάζουν να μας σκοτώσουν και να ριζοσπαστικοποιήσουν τα παιδιά μας. Θέλουν να μας σκοτώσουν για αυτό που είμαστε, όχι για αυτά που πράττουμε», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι οι επιθέσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο ασφαλείας για τη Βρετανία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε επίσης ότι η Βρετανία διαθέτει οπλοστάσιο υψηλής ακριβείας, αναφερόμενος στους πυραύλους Brimstone, που θα αποδειχθεί πολύτιμο στην προσπάθεια αποδυνάμωσης του ISIS. Εξάλλου απέκλεισε την ανάπτυξη βρετανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, λέγοντας ότι όχι μόνο δεν το επιθυμεί, αλλά ότι θα ήταν παράγοντας ενίσχυσης της ριζοσπαστικοποίησης που θα λειτουργούσε υπέρ των ισλαμιστών.

Σε ό,τι αφορά τις φίλιες χερσαίες δυνάμεις που ήδη υπάρχουν επί συριακού εδάφους, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση δεν είναι ιδανική ως προς τις επιδιώξεις των ετερόκλητων ομάδων που τις απαρτίζουν ή ως προς τον αριθμό τους. Εκτίμησε ωστόσο ότι υπάρχουν αξιόπιστες δυνάμεις, ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί όταν εγκατασταθεί στη Δαμασκό μία μεταβατική κυβέρνηση και ότι οι αεροπορικές επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν «σημαντική ζημιά» στη ικανότητα δράσης του Daesh/ISIS.

Αναφέρθηκε επίσης στην επιθυμία των συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ιράκ και η Ιορδανία για βρετανική επέμβαση, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε σχετικό σημερινό άρθρο του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα στην Daily Telegraph.

Διαβεβαίωσε δε ότι όπως προκύπτει και από την πρόοδο στις συζητήσεις της Βιέννης σε ό,τι αφορά την πολιτική διαδικασία για την επόμενη μέρα στη Συρία, «δεν πρόκειται για μια διαδικασία χωρίς τέλος». Τόνισε ότι η Βρετανία υποστηρίζει την πολιτική και διπλωματική διαδικασία για ένα σταθερό διάδοχο καθεστώς. «Δεν είμαστε στο 2003 και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε λάθη του παρελθόντος ως δικαιολογία για αδράνεια», κατέληξε ο Πρωθυπουργός, επιχειρώντας να απαντήσει στους ενδοιασμούς αρκετών βουλευτών υπό τη σκιά της εμπειρίας του Ιράκ.

Η έναρξη της συζήτησης επισκιάστηκε από τη δημοσιοποίηση βραδινού σχολίου του κ. Κάμερον σε συνάντηση επιτροπής συντηρητικών βουλευτών, όπου αναφερόμενος στον Τζέρεμι Κόρμπιν και σε άλλους βουλευτές που τάσσονται ενάντια τις επιθέσεις στη Συρία έκανε λόγο για «συμπαθούντες τους τρομοκράτες».

Ο κ. Κάμερον διακόπηκε επανειλημμένα κατά την εισαγωγική ομιλία του από βουλευτές των Εργατικών και του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας που του ζητούσαν να απολογηθεί. Ο Πρωθυπουργός απέφυγε να το κάνει τονίζοντας όμως ότι σέβεται την άποψη του κάθε βουλευτή επί ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος.

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε την κυβέρνηση για βεβιασμένη εμπλοκή στον πόλεμο στη Συρία. Σημείωσε δε ότι οι επιθέσεις άλλων χωρών στη Συρία δεν έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους και πρόσθεσε ότι στην ουσία δεν υπάρχουν αξιόπιστες χερσαίες δυνάμεις που θα συνδράμουν τους Βρετανούς. Αμφισβήτησε δε την ύπαρξη εξουσιοδότησης από τα Ηνωμένα Έθνη για τις επιθέσεις στη Συρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Times, λιγότεροι από τους μισούς Βρετανούς στηρίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με το ποσοστό από το 59% να πέφτει στο 48%.

Παρόλα αυτά θεωρείται ότι η πρόταση του κ. Κάμερον θα εγκριθεί με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα