Βρετανία: Κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή υπέρ του Brexit

Την ανάρτηση μηνυμάτων στο Twitter κατά τις ημέρες του δημοψηφίσματος για το Brexit από λογαριασμούς που λειτουργούν από τη Ρωσία, αποκαλύπτουν διάφορες πανεπιστημιακές μελέτες που επικαλούνται τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η εφημερίδα Times

γράφει σε πρωτοσέλιδο θέμα της την Τετάρτη, πως σε διάστημα 48 ωρών την ημέρα του δημοψηφίσματος και την επομένη, τον Ιούνιο του 2016, ρωσικοί λογαριασμοί στο Twitter ανέβασαν περίπου 45.000 μηνύματα για το Brexit.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σουόνσι και του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια, που επικαλείται η εφημερίδα, συνολικά 150.000 λογαριασμοί με έδρα τη Ρωσία, οι οποίοι στο παρελθόν ασχολούνταν με περιορισμένο αριθμό θεμάτων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, έστρεψαν εκείνες τις ημέρες την προσοχή τους στο Brexit.

Οι περισσότερες από αυτές τις αναρτήσεις, προέτρεπαν τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντέιμιαν Κόλινς, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ψηφιακή τεχνολογία, χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας ως την πιο σημαντική απόδειξη της ανάμιξης χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης με ρωσική υποστήριξη στη διαδικασία του Brexit.

Μόλις τη Δευτέρα, η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέλεξε να αφιερώσει το μεγαλύτερο κομμάτι ομιλίας της για την εξωτερική πολιτική στις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη Μόσχα με σκοπό να δημιουργήσει διχόνοια στη Δύση.

To Sky News, εξάλλου, αναφέρεται επίσης σε ρωσική προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για το Brexit, επικαλούμενο έρευνα του Ινστιτούτου Διαδικτύου της Οξφόρδης.

Σημειώνεται ότι «ψεύτικοι λογαριασμοί στο Twitter, που δημιουργήθηκαν από ρωσική μονάδα προπαγάνδας, προέβησαν σε μία αποφασισμένη και συντονισμένη απόπειρα να παρέμβουν κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για την ΕΕ».

Το συμπέρασμα βασίζεται σε ανάλυση αναρτήσεων στο Twitter από λογαριασμούς που έχουν αναγνωριστεί από την αμερικανική Γερουσία ως συνδεδεμένοι με το Κρεμλίνο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα