Βρετανία: Για τρίτη φορά προς ψήφιση η Συμφωνία Αποχώρησης

Την επαναφορά της Συμφωνίας Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς ψηφοφορία για τρίτη φορά ενώπιον της Βουλής, ενέκρινε ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, η Συμφωνία θα κατατεθεί εκ νέου αύριο με την διαφοροποίηση ότι η πολιτική διακήρυξη

για τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα τεθεί προς ψήφιση.

Τα ΜΜΕ έδωσαν στην δημοσιότητα το κείμενο της Συμφωνίας το οποίο και έχει κατατεθεί.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εκπληρώσει τον όρο της απόφασης του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που όριζε ότι εφόσον η Συμφωνία Αποχώρησης (όχι απαραίτητα μαζί με την Πολιτική Διακήρυξη) εγκριθεί έως την νύχτα της Παρασκευής 29 Μαρτίου, τότε αυτόματα η παράταση της διαδικασίας του Brexit θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου και όχι έως τις 12 Απριλίου.

Η κυβερνητική πρόταση, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις βουλευτών, καθώς, όπως εξήγησε η αρμόδια για την κοινοβουλευτική ατζέντα υπουργός Άντρια Λέντσομ, η κυβέρνηση θα θεωρήσει ότι τυχόν έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης, χωρίς την Πολιτική Διακήρυξη, θα θεωρηθεί αρκετή για να υποβληθεί προς ψήφιση το εφαρμοστικό του Brexit νομοσχέδιο.

Πολλοί βουλευτές επεσήμαναν ότι ο ισχύων νόμος περί Αποχώρησης από την ΕΕ ορίζει πως η συμφωνία του Brexit στην οποία θα αναφέρεται το εφαρμοστικό νομοσχέδιο αποτελείται όχι μόνο από τη Συμφωνία Αποχώρησης αλλά και από την Πολιτική Διακήρυξη.

Η Συμφωνία Αποχώρησης καλύπτει τα θέματα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, του κόστους του διαζυγίου και των συνόρων στην Ιρλανδία, με το αμφιλεγόμενο backstop. Περιλαμβάνει επίσης τα πρωτόκολλα για τις βάσεις στην Κύπρο και το Γιβραλτάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα