«Βράζουν» τα κατεχόμενα από την οικονομική κρίση

Ενώ η τουρκική λίρα συνεχίζει να χάνει συναλλαγματική αξία, αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις, τα παράπονα, αλλά και τα προβλήματα από την οικονομική κρίση, με τον τ/κ Τύπο να ασχολείται σχεδόν μόνο με τέτοια ζητήματα. Άλλα θέματα είναι ο εορτασμός χθες στα κατεχόμενα της ημέρας της Νίκης με παρέλαση και την εμφάνιση για πρώτη φορά τουρκικής κατασκευής ελικοπτέρων, και την αντίδραση – διαμαρτυρία του «υπουργού εργασίας» για το τρίτο θανατηφόρο εργατικό από πτώση από ανεγειρόμενη οικοδομή λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

H

«Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μεγάλη επίθεση από το συνάλλαγμα», γράφει ότι τη γιορτή της Νίκης χθες σφράγισε η μεγάλη επίθεση από το συνάλλαγμα, προσθέτοντας ότι η ερχόμενη εβδομάδα είναι εβδομάδα κινητοποιήσεων και αντίδρασης για την οικονομική κρίση. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι οι Τ/κ διέρχονται πολύ δύσκολες μέρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος καθηγητής οικονομίας στο Κάρντιφ Εμγκίν Καρά, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Γκαζέτα», δήλωσε ότι η οικονομική λογική στην τ/κ πλευρά έχει αφεθεί στο «γραφείο βοήθειας» της Τουρκικής Δημοκρατίας (σ.σ.: συστάθηκε για τον έλεγχο της εφαρμογής των οικονομικών πρωτοκόλλων Τουρκίας – ψευδοκράτους και στεγάζεται στον χώρο της τουρκικής «πρεσβείας»).

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν κάνεις πολιτική στην υγεία», γράφει ότι ο τομέας που επηρεάστηκε περισσότερο από την απόφαση των συντεχνιών να απέχουν από υπερωριακή απασχόληση είναι τα νοσοκομεία και η «υπουργός υγείας» έκανε έκκληση για συνεργασία και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Αλλού γράφει ότι η ημέρα της Νίκης γιορτάστηκε με την παρουσία των ελικοπτέρων ΑΤΑΚ και δημοσιεύει φωτογραφίες από τη χθεσινή παρέλαση, όπου διακρίνονται δύο τέτοια ελικόπτερα τα οποία κατασκευάζονται στην Τουρκία και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα εγκλωβισμένα, λόγω των μέτρων, φορτηγά από την Τουρκία στο λιμάνι της Κερύνειας, που έχουν λαχανικά και φρούτα.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Σταμάτησε η παραγωγή», γράφει ότι οι παραγωγοί – αγρότες δηλώνουν ότι, λόγω του συναλλάγματος και της αύξησης σε καύσιμα και ηλεκτρικό, σταμάτησαν την παραγωγή και ζητούν από την «κυβέρνηση» μέτρα. Αλλού αναφέρεται σε πληροφορίες περί έκτακτου εκλογικού συνεδρίου στο ΡΤΚ, που διαψεύστηκαν από τον Γ.Γ. του κόμματος και δηλώσεις «βουλευτών» και στελεχών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καταστηματάρχες στον κεντρικό δρόμο του Κιόνελι διαμαρτυρήθηκαν στον «δήμο», γιατί πραγματοποίησε έργα οδοποιίας χθες, ημέρα αργίας, που περίμεναν πως θα προσέλκυαν πελάτες.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Στον ιδιωτικό τομέα η πραγματική αδικία», φιλοξενεί δηλώσεις πολιτών που ανησυχούν ότι αυτοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό για την αποχή από υπερωριακή απασχόληση των πέντε συντεχνιών του «δημοσίου». Αλλού γράφει ότι λόγω της αποχής από την υπερωρία, δεν γίνεται έλεγχος στα σημεία εισόδου ξηράς και θάλασσας και 50 τόνοι λαχανικών και φρούτων στο λιμάνι Κερύνειας κινδυνεύουν να σαπίσουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρία επιμελητήρια, εμπορικό, βιομηχανικό και εμποροκαταστηματαρχών, μαζί με τον σύνδεσμο νέων επιχειρηματιών, δηλώνουν ότι δεν είναι σωστό να δημιουργείται χάος από τις απεργίες και πως μπορούν να βγουν από την κρίση εάν δείξουν όλοι αυτοθυσία.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η νίκη της ΤΛ(!)», κάνει λογοπαίγνιο με αφορμή τη χθεσινή ημέρα της Νίκης και συγκρίνει την αξία της ΤΛ έναντι της στερλίνας, του ευρώ και του δολαρίου στις 30 Αυγούστου του 2017 και χθες. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού εργασίας» Ζεκί Τσελέρ, που επικρίνει την «αστυνομία» γιατί δεν ασκεί αποτελεσματικά το έργο της.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα