Βραβεύσεις «Life-foodprint»- Επιχειρήσεις που έλαμψαν!

Τεράστια επιτυχία είχε η χθεσινή τελετή βράβευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), όπου έχει ως στόχο, την επιβράβευση των επιχειρήσεων που εφαρμόζουν καλές και σωστές πρακτικές, με απώτερο σκοπό την μείωση της σπατάλης τροφίμων. Η βράβευση των επιχειρήσεων έγινε μετά από συμμετοχή των ιδίων σε διαγωνισμό.

Ο σχετικός διαγωνισμός διενεργήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Life FoodPrint», συντονιστής του οποίου είναι ο Εκδοτικός Οίκος «ΔΙΑΣ» και με υπεύθυνο

εταίρο για την συγκεκριμένη δράση την ΟΕΒ.  

Επίσης στο πρόγραμμα FoodPrint συμμετέχουν το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι Φίλοι της Γης, η Parpounas Sustainability Consultants και η εταιρεία Opinion and Action Services Ltd.

Και τα βραβεία του Τμήματος Περιβάλλοντος…

Παράλληλα με τις βραβεύσεις του σχετικού προγράμματος, διενεργήθηκε ταυτόχρονα και σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι βραβεύσεις των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων (GPP -Green Public Procurement) CY GPP AWARDS 2022 σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου.

Η διοργάνωση των Βραβείων των Πράσινων Συμβάσεων - CY GPP AWARDS στην Κύπρο, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για την αναγνώριση των προσπαθειών και της φιλοπεριβαλλοντικής δράσης των Δημόσιων Φορέων και Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου (εφαρμόζεται από το 2014), αλλά και των Οργανισμών Ιδιωτικού Δικαίου οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον θεσμό των CY GPP AWARDS από το 2017.

Τρεις βραβευθέντες για τα LIFE-FOODPRINT!

Όσον αφορά στις βραβεύσεις των Life-foodprint  με περισσή σεμνότητα και ενδιαφέρον για το περιβάλλον και την υγεία όλων μας, μεταξύ όλων των υποψηφίων που άξιζαν συγχαρητηρίων για τις προσπάθειες τους, επιλέγηκαν τρεις επιχειρήσεις που ανέπτυξαν και εφάρμοσαν βέλτιστες πρακτικές, όσον αφορά στην πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων, αλλά και στην ορθολογική διαχείριση των πρώτων υλών τους και έλαβαν χθες τα βραβεία τους.

Πρόκειται για τις εξής επιχειρήσεις:

1. Στην κατηγορία του ξενοδοχειακού τομέα, η ξενοδοχειακή εγκατάσταση που έχει διακριθεί για τις προσπάθειες της, για μείωση της σπατάλης των τροφίμων και την βέλτιστη αξιοποίηση των πρώτων υλών είναι το Ξενοδοχείο «Atlantica Sacta Napa».
Το βραβείο στην κατηγορία του Ξενοδοχειακού τομέα, απένειμε στην κυρία Νίκη Χρυσάνθου ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κύριος Κώστςα Καδής.

2. Το εστιατόριο που έχει διακριθεί για τις προσπάθειες του για μείωση της σπατάλης των τροφίμων και στην βέλτιστη αξιοποίηση των πρώτων υλών, είναι το εστιατόριο της εταιρείας ΙΚΕΑ Κύπρου. Η ΙΚΕΑ έχει θέσει ως στόχο την μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% μέχρι το τέλος 2022.
Το βραβείο στην κατηγορία του τομέα Εστίασης, απένειμε στον κύριο Ηλίας Μουστάκα, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κύριος Αντώνης Αντωνίου.

3. Στην κατηγορία του τομέα μεταποίησης, η εταιρεία που έχει διακριθεί για τις προσπάθειες της, για μείωση της σπατάλης τροφίμων και την βέλτιστη αξιοποίηση των πρώτων υλών είναι η εταιρία Ζορπάς.
Ο όμιλος Α. Ζορμπάς &Υιοί Λτδ, έχει εγγραφεί στην αυτοματοποιημένη πλατφόρμα του προγράμματος «Life-FoodPrint» για προσφορά τροφίμων σε άτομα ή οργανισμούς που τα έχουν ανάγκη.

Το βραβείο στην κατηγορία του τομέα Μεταποίησης, απένειμε ο Διευθύνων Σύμβουλο του Εκδοτικού Οίκου Δίας και της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, κύριος Χρύσανθος Τσουρούλλης, στην κυρία Άντρη Λουκά.

Πως αξιολογήθηκαν οι υποψήφιοι

Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν, αξιολογήθηκαν ως προς την περιβαλλοντική πολιτική που εφαρμόζουν, τις πρωτοβουλίες και εθελοντικές δράσεις/ενέργειες που πραγματοποιούν για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού και των πελατών τους, καθώς επίσης και στις διάφορες πιστοποιήσεις ή/και μηχανολογικές λύσεις και εσωτερικούς κανονισμούς που εφαρμόζουν και συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης των τροφίμων και στην καλύτερη αξιοποίηση των πρώτων υλών.

Πιθανές μετρήσεις και καταγραφές που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις και παρουσιάζουν αποτελέσματα εξοικονόμησης πρώτων υλών και μείωσης των αποβλήτων τροφίμων, συνέλαβαν θετικά στην αξιολόγηση. Τέλος, η Επιτροπή Αξιολόγησης, εξέτασε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των επιχειρήσεων, το όραμα και τις μελλοντικές δράσεις που στοχεύουν να πραγματοποιήσουν και οι οποίες θα συμβάλουν θετικά στην εξοικονόμηση των πρώτων υλών και στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων.   

Τι δήλωσε ο CEO του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και SIGMA T.V

Από πλευράς του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Εκδοτικού Οίκου ΔΙΑΣ και της Τηλεόρασης ΣΙΓΜΑ, Χρύσανθος Τσουρούλλης, εξέφρασε την χαρά και ικανοποίηση του, ως αντιπρόσωπος του έργου «LIFE - FOODPRINT» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εστιάζεται στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων.

Όπως είπε στην Κύπρο η σπατάλη τροφίμων συνιστά μια μεγάλη πρόκληση άμεσα συνυφασμένη με την καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας που στοχεύει στην συνειδητοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τα οργανικά απόβλητα και την ανάληψη δράσης για μείωση αποβλήτων τροφίμων.  

«Κόστος που φθάνει στα 140 δις ευρώ»

«Το Foodprint αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικό αυτό πρόβλημα ως ένα πολυδιάστατο πρόβλημα με οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, χάνονται ή σπαταλιούνται περίπου το ένα τρίτο όλων των τροφίμων που παράγονται για ανθρώπινη κατανάλωση (1,3 δισεκατομμύρια τόνοι)  ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο χάνονται γύρω στα 90 εκατομμύρια τόνοι κάθε χρόνο, με το εκτιμώμενο κόστος  να φτάνει περίπου στα 140 δις ευρώ.
Νοικοκυριά είναι οι κύριοι συντελεστές (53%), ακολουθούμενα από τη Μεταποίηση (19%), τις Υπηρεσίες Τροφίμων/εστίασης (12%) και ακολούθως τους τομείς της Πρωτογενούς παραγωγής (11%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται ετησίως περίπου 173 κιλά κατ’ άτομο απορριμμάτων τροφίμων, με το σχετικό κόστος να υπολογίζεται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ.  Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ολλανδία με 541 κιλά κατ’ άτομο, ακολουθούμενη από το Βέλγιο με 345 κιλά και δυστυχώς την Κύπρο μας με 327 κιλά κατ’ άτομο. 

Στόχος του έργου «LIFE - FOODPRINT» είναι, σε πρώτο στάδιο, η συνειδητοποίηση του κοινού και στοχευμένων ομάδων, της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τα οργανικά απόβλητα και η ευαισθητοποίησή τους, με απώτερο στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς.

Η βιώσιμη κατανάλωση και η διαχείριση των αποβλήτων αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα και εμπλέκει όλο το φάσμα της κοινωνίας.  Η ενημέρωση στοχευμένων ομάδων μέσω της ολοκληρωμένης εκστρατείας του FOODPRINT καθώς και σεμινάρια και διαβουλεύσεις θα συμβάλουν στην αλλαγή των αντιλήψεών και στην υιοθέτηση φιλικών περιβαλλοντικών πρακτικών» ανέφερε ο Χρύσανθος Τσουρούλλης.

Ξεκαθαρίζοντας το ενδιαφέρον του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ», εδώ και αρκετά χρόνια όπως τόνισε ασχολείται συστηματικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενθαρρύνοντας τους Κύπριους να ανακαλύψουν, να εκτιμήσουν και να προστατεύσουν το περιβάλλον γύρω τους και στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώθηκε και στη διερεύνηση του θέματος της σπατάλης τροφίμων».

Πότε ολοκληρώνεται το έργο

Το έργο άρχισε το Σεπτέμβριο του 2020 και έχει διάρκεια 32 μήνες. Συντονιστής του έργου είναι όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το Συγκρότημα ΔΙΑΣ και εταίροι είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), οι Φίλοι της Γης Κύπρου, η Opinion and Action και οι Parpounas Sustainability Consultants.

Ποιες οι δράσεις του προγράμματος

Δράσεις του έργου Foodprint εστιάζονται στην έρευνα για την υφιστάμενη κατάσταση στην χώρα μας, σε εκστρατείες επικοινωνίας (σε Διαδικτυακά, Έντυπα και Τηλεοπτικά μέσα) σε σεμινάρια σε παιδιά δημοτικής εκπαίδευσης, μαθητές, φοιτητές και επιχειρήσεις.  Γίνονται διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις, επαγγελματίες και οργανωμένα σύνολα και προωθείται γενικά ένα δίκτυο Συνεργασίας. 

Μέσα στα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου και των εκστρατειών επικοινωνίας είναι η ενημέρωση τουλάχιστον 500 χιλιάδων συμπολιτών μας για την σπατάλη τροφίμων και η προσπάθεια για αλλαγή συμπεριφοράς διαφόρων φορέων όπως επιχειρήσεις, επαγγελματίες και οργανωμένα σύνολα. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσουρούλλη, «Προσβλέπουμε στην κατά 10% μείωση παραγομένων αποβλήτων από τη σπατάλη τροφίμων σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και άλλους, όπως και στην κατά 15% μείωση απώλειας τροφίμων στην αλυσίδα παραγωγής-επεξεργασίας-τροφοδοσίας.

Στις δράσεις μας, βέβαια, περιλαμβάνεται και η συμμετοχή στα σημερινά Βραβεία για καλές περιβαλλοντικές πρακτικές τα οποία χαιρετίζουμε με ικανοποίηση, αισιοδοξία και προσδοκία για συνέχιση των προσπαθειών αυτών για ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας. Το πιο σημαντικό για να γίνει αλλαγή είναι η ενημέρωση και η αλλαγή νοοτροπίας.  Και θα γίνει!» κατέληξε.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην διάρκεια της εκδήλωσης πέραν των βραβείων «CY GPP AWARDS 2022» και των βραβείων «LIFE FOODPRINT 2022», επιχειρήσεις και οργανισμοί, έλαβαν  πιστοποιητικά «EU EMAS.

Διευθυντής Τμήματος Περιβάλλοντος

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε πως η εκδήλωση της απονομής των Βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις CY GPP AWARDS 2022, πραγματοποιείται για έβδομη χρονιά στην Κύπρο.

Όπως είπε: «Παράλληλα με τα CY GPP AWARDS 2022, δίνονται και πιστοποιητικά για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που το εφαρμόζουν για πρώτη φορά. Ταυτόχρονα δίνονται και τα Βραβεία LIFE FOOD PRINT 2022, στα πλαίσια του ομώνυμου συγχρηματοδοτούμενου έργου, στο οποίο συμμετέχει και το Τμήμα Περιβάλλοντος ως εταίρος.

Η σημερινή τελετή εμπίπτει στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων 2022».

Πολλαπλές οι δράσεις και του Τμ. Περιβάλλοντος

Ο κύριος Χατζηπαναγιώτου εξήγησε πως το Τμήμα Περιβάλλοντος στα πλαίσια αυτά, διοργάνωσε δράσεις για τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, κάνοντας αρχή με το πλαστικό ποτήρι με τίτλο «Τέλος στα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης», μια δράση η οποία εφαρμόστηκε και τις προηγούμενες χρονιές, καθώς και με τη δράση «Μαγειρεύω και δεν πετώ», που στόχο έχει τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, προτρέποντας τις επιχειρήσεις του τομέα εστίασης, τους τηλεοπτικούς σταθμούς που παρουσιάζουν εκπομπές μαγειρικής, τις σχολές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής και όσους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν νέες συνταγές και πρακτικές αξιοποιώντας τα περισσεύματα τροφίμων τους, τα οποία είναι κατάλληλα προς βρώση, με σκοπό, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

«Οι δράσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος δεν περιορίζονται όμως στη συγκεκριμένη εβδομάδα. Πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις κατά καιρούς με σκοπό τη μείωση των αποβλήτων και την ορθολογική διαχείριση τους» κατέληξε ο κυριος Χατζηπαναγιώτου.
Να τονιστεί πως η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος παραχώρησε και τα αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας, για την διοργάνωση, καθώς επίσης είναι και ο Μέγας Χορηγός των «CY GPP AWARDS» τα τελευταία χρόνια.

Keywords
για μας, οεβ, συμμετοχή, life, διασ, δραση, εταιρεία, public, κυπρος, ικεα, χριστινα μουστακα, λτδ, προσφορες, σιγμα, συλληψεις, ceo, sigma, δις, βιωσιμότητα, υφιστάμενη, emas, food, print, τραπεζες, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ομαδα διας, τονια αντωνιου, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αποτελεσματα, υιοθετηση, βελγιο, εβδομη, κυπρου, λτδ, ολλανδια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, σχολες, υγεια, ceo, public, αισιοδοξια, ατομο, βιωσιμότητα, βρισκεται, γινει, γινονται, διασ, δυστυχως, δις, δικτυο, εγινε, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ενημερωση, εντυπα, επιτυχια, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ζορμπας, υπηρεσιες, κυρια, κιλα, μηνες, μειωση, νικη, ξενοδοχειο, οεβ, οικος, ομιλος, οραμα, παιδια, περιβαλλον, πλαστικα, ποτηρια, σιγμα, σεμιναρια, συμμετοχή, τμημα, υφιστάμενη, φτανει, φορα, χαρα, green, αλυσιδα, sigma, εκπομπες, emas, ενωση, food, φιλοι, για μας, χωρα, κωστας, life, μουστακα, print, θετικα
Τυχαία Θέματα