«Βουνό» νομοθετήματα ενώπιον της νέας Βουλής (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεκάδες κρίσιμα νομοθετήματα άφησε παρακαταθήκη στη νέα βουλή το προηγούμενο Σώμα.

Κάποια από αυτά θα πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο, καθώς σχετίζονται με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω του οποίου η Κύπρος θα εκταμιεύσει ποσό μέχρι €1.2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Υπάρχουν ορόσημα, ναι χρειάζεται η συνεργασία της Βουλής,

υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να περάσουν και τώρα με την νέα σύνθεση της βουλής να ξαναρχίσουμε με όρεξη αυτή την προσπάθεια εξεύρεσης συναινέσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Στην Επιτροπή Οικονομικών εκκρεμεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και 14 προτάσεις νόμου, που τροποποιούν το νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, μετά την αναβολή της συζήτησης στην τελευταία Ολομέλεια του Σώματος.

Ακολούθως, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της  Επιτροπής Νομικών για τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου, που θα εξετάζει τις υποθέσεις εκποιήσεων.
Στην ίδια επιτροπή εκκρεμεί η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, αλλά και η σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς.

Στοίχημα να περάσει από την Επιτροπή Εσωτερικών η  μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο τραπέζι παραμένει  η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μείωση ή όχι των δήμων, παρόλο που δεν έγινε αποδεκτή η κυβερνητική πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ταυτόχρονα με τις σημερινές βουλευτικές εκλογές.

Προίκα στην νέα βουλή άφησαν τα μέλη της επιτροπής Θεσμών την ψήφιση του Πόθεν Έσχες για κατάθεση των περιουσιακών δηλώσεων των αξιωματούχων.

Αλλά και τα Lobbying για κατοχύρωση της διαφάνειας στις επαφές προσώπων που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στη λήψη δημόσιων αποφάσεων.

Τέλος, από την επιτροπή Ενέργειας αναμένεται να ετοιμαστεί το νομοσχέδιο για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις καταχρηστικές ρήτρες, αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε για την προστασία του καταναλωτή.

Μετά την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, αναμένεται να συσταθεί η Επιτροπή Επιλογής για να επιλεχθούν οι Προέδροι της κάθε κοινοβουλευτικής επιτροπής και να αρχίσει δουλειά το νέο σώμα, το πρώτο εικοσαήμερο του Ιούνη.

Διαβάστε επίσης:

Τι επαγγέλλονται οι 56 εκλεκτοί της Βουλής;

Τα πάνω κάτω στη ΔΗΠΑ για την έδρα Καρογιάν

Keywords
Τυχαία Θέματα