Βουλή:Οι θέσεις για αμβλώσεις και το κλείσιμο οδοφραγμάτων..

Η ολομέλεια της Βουλής με 34 ψήφους υπέρ, αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις, τροποποιώντας τον ποινικό κώδικα.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ακούστηκαν διάφορες απόψεις και επιχειρήματα εκατέρωθεν, ενώ διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις εκφράστηκαν και στο εσωτερικό διάφορων κομμάτων.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Αποποινικοποιήθηκαν οι αμβλώσεις

Στέλλα Κυριακίδου:

«Πολλές γυναίκες καταφεύγουν στα κατεχόμενα»

Πρώτη, έλαβε τον λόγο η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία εξήγησε τι προνοεί η τροποποίηση της νομοθεσίας. Η κύρια Κυριακίδου, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν μειώνει τις εκτρώσεις. Παράλληλα σημείωσε ότι πολλές γυναίκες στην Κύπρο καταφεύγουν στα κατεχόμενα για να προβούν σε αμβλώσεις. Την ίδια ώρα τόνισε ότι χρειάζεται η άμεση ψήφιση των τροποποιήσεων στον ποινικό κώδικα για μην φυλακίζονται γιατροί και γυναίκες.

Παύλος Μυλωνάς: «Πώς προστατεύεται το έμβρυο;»

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς τοποθετούμενος δήλωσε ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να συλληφθεί ξανά. Όμως τόνισε η Βουλή παρασύρθηκε από εκείνο το περιστατικό και λειτούργησε συναισθηματικά βάζοντας όπως χαρακτηριστικά είπε την άμαξα μπροστά από το άλογο. Ο κ. Μυλωνάς τόνισε την ανάγκη της πρόληψης και της κατάλληλης διαπαιδαγώγησης για την αποφυγή ανεπιθύμητων εγκυμοσυνών. Την ίδια ώρα διερωτήθηκε με έμφαση ποιος και με ποιο τρόπο προστατεύονται τα δικαιώματα του εμβρύου.

Χρίστος Χρίστου: «Υπάρχει λύση. Κλείστε τα οδοφράγματα»

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, λαμβάνοντας τον λόγο μίλησε για πολυσύνθετο ζήτημα με διαστάσεις που αγγίζουν τη νομική επιστήμη, την ιατρική, τη θρησκεία. Ο ίδιος σημείωσε ότι με την συγκεκριμένη τροποποίηση ανοίγεται ο δρόμος να γίνονται ελεύθερα εκτρώσεις μέχρι τις 12 βδομάδες. Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Χρίστου, έβγαλε από την τσέπη του ένα ομοίωμα εμβρύου 12 βδομάδων. «Στις 22 μέρες αρχίζει να κτυπά η καρδιά του και να έχει δική του κυκλοφορία αίματος. Στις 8 εβδομάδες σχηματίζονται πλήρως τα όργανα του. Στις 12 βδομάδες χαμογελά, κλωτσά και κάνει έντονες κινήσεις», δήλωσε. Για να συνεχίσει λέγοντας: «Πριν συνεχίσω κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να δείξω σε όλους τους βουλευτές ένα ακριβές ομοίωμα ενός εμβρύου 12 εβδομάδων. Όπως καλά βλέπετε δεν είναι μια άμορφη μάζα κυττάρων αλλά ένα αγέννητο παιδί». Στο τέλος της ομιλίας του κάλεσε έστω και την ύστατή σε απόσυρση της τροποποίησης. Στην δευτερολογία του ο κ. Χρίστου απαντώντας στο επιχείρημα ότι γυναίκες μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να προβούν σε αμβλώσεις δήλωσε ότι υπάρχει λύση και αυτή είναι να κλείσουν τα οδοφράγματα.

Γιώργος Παπαδόπουλος: «Καταψηφίζουμε αλλά…»

Ο βουλευτής του κινήματος «Αλληλεγγύη», Γιώργος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να αποτρέψει μια γυναίκα να προχωρήσει σε άμβλωση. Αν μια γυναίκα πρόσθεσε επιμένει να προχωρήσει σε έκτρωση, το κράτος πρέπει να παρέχει μια ασφαλή διαδικασία. Παρόλα αυτά εξήγησε ότι ο λόγος που η Αλληλεγγύη καταψηφίζει την σχετική τροποποίηση έχει να κάνει με την απουσία συνολικής αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για στήριξη των γυναικών.

Σκεύη Κουκουμά: «Καμιά γυναίκα ξανά στη φυλακή»

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κοκουμά μιλώντας στη βουλή δήλωσε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν τις μειώνουν. «Σήμερα τροποποιούμε τον νόμο για να μην δούμε ξανά καμία γυναίκα να πηγαίνει στην φυλακή», δήλωσε. Την ίδια ώρα τόνισε ότι η αποποινικοποίηση έμεινε στα συρτάρια εδώ και χρόνια μετά από πιέσεις από την ηγεσία της εκκλησίας και για να μην δυσαρεστηθεί ο Αρχιεπίσκοπος. Για το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε προέχει και οφείλει να υπερασπίσει το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει για την ζωή της. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην πρόληψη μέσα και από την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: «Απαράδεκτη η σημερινή κατάσταση»

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, χαρακτήρισε κοντόφθαλμό κάποιος να ισχυρίζεται ότι με αυτή την πρόταση θα αυξηθούν οι αμβλώσεις. Παράλληλα τόνισε ότι είναι πολύ μεγαλύτερα τα σημερινά προβλήματα για τις γυναίκες που προβαίνουν σε αμβλώσεις σήμερα με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. «Δεν είμαστε αναίσθητοι στα δικαιώματα των εμβρύων», ανέφερε ενώ τόνισε την ανάγκη να συμβαδίζουμε με την Ε.Ε. «Δεν πρέπει να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη σημερινή κατάσταση, όταν μια γυναίκα αποφασίσει να τερματίσει την εγκυμοσύνη να υπόκειται σε σύλληψη.

Μαρίνος Σιζόπουλος: «Ας μην είμαστε υποκριτές»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι πρέπει να πάψουμε να είμαστε υποκριτές και ότι η Πολιτεία πρέπει να προχωρήσει και να δώσει σωστό πλαίσιο για μείωση των εκτρώσεων. Την ίδια ώρα έκανε λόγο για την ανάγκη να διασφαλιστεί η υγεία των γυναικών που θα υποβληθούν σε έκτρωση καθώς επίσης και η ψυχολογική τους στήριξη. Στόχος τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα πρέπει να είναι η μείωση των παράνομων αμβλώσεων και θεσμοθέτηση σωστού νομοθετικού πλαισίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα