Βουλιάζουν την Κύπρο οι μεταναστευτικές ροές

«Οι αριθμοί είναι τέτοιοι που οφείλουμε να ανησυχούμε, να λαμβάνουμε τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα και να αυξάνουμε τους ελέγχους για θέματα ασφάλειας», αναφέρει στη «Σημερινή» ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δίνοντας τη διάσταση ενός προβλήματος σύνθετου και δύσκολα διαχειρίσιμου.

Οι αυξητικές ροές, που παρατηρήθηκαν το 2018, οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων αξιολόγησης, ελέγχου και ασφάλειας, σημειώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, τονίζοντας ότι «σταδιακά θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι επαναπατρισμοί στη Συρία».

Ωστόσο, παρά τα πρόσθετα

μέτρα, το μεταναστευτικό ζήτημα τείνει να μετατραπεί σε μιαν «ασύμμετρη εθνική απειλή». Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μιλούν για «όπλο στα χέρια της Άγκυρας» και φωτογραφίζουν συγκεκριμένες ύποπτες διαδρομές από τα κατεχόμενα. Την ίδια ώρα, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Φοίβος Κλόκκαρης, μιλά ευθέως για στρατηγική προσπάθεια «δημογραφικής αλλοίωσης» της Κύπρου από την Τουρκία.

Στοιχεία σοκ

«Σήμερα είναι 20 χιλιάδες. Αύριο θα είναι 40 χιλιάδες. Τι θα κάνουμε; Θα κτίσουμε μια μικρή πόλη για τους Σύριους;», διερωτάται ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, προσπαθώντας να καταδείξει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του ανθρωπιστικού προβλήματος.

• Κ. Πετρίδης: Να μην καταντήσουμε τη χώρα αποθήκη ψυχών
• Ι. Νικολάου: Άμεση απόρριψη για αβάσιμες αιτήσεις

• Αρχηγός Ε.Φ.: Θα το εκμεταλλευτεί το ISIS
• Φ. Κλόκκαρης: Κίνδυνος δημογραφικής αλλοίωσης

• Χ. Ρότσας: Το Προεδρικό δεν τους αφήνει να λάβουν μέτρα
• Χ. Τσέλεπος: Κίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια

• Ε. Μαύρου: Να δοθούν λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο
UNHCR: Οι αριθμοί είναι ακόμα διαχειρίσιμοι

Αποκλειστικό ρεπορτάζ στη «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα