Εκατοντάδες παράνομες υπεραγορές στα κατεχόμενα

Οι συγκρούσεις μεταξύ των συμμετεχόντων με τους «αστυνομικούς» κατά τους εορτασμούς για την κουρδική εορτή Νεβρόζ στο κατεχόμενο Τρίκωμο και η σύλληψη οκτώ ατόμων, από τους οποίους οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι τρεις θα οδηγηθούν σήμερα στο «δικαστήριο», η απόφαση της «υπουργού» εργασίας για επανεξέταση «υπηκοοτήτων» που δόθηκαν με ειδικά κριτήρια, η επανεκλογή του Αρικλί στην προεδρία του Κόμματος της Αναγέννησης, οι δηλώσεις του ηγέτη των Τ/κ για το Κυπριακό και τα στοιχεία του «τμήματος» δασών σχετικά

με το κόψιμο δέντρων, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.


Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ντροπή σε εσάς», αναφέρεται στη βία της «αστυνομίας» εναντίον των συμμετεχόντων στην εκδήλωση για τον εορτασμό της κουρδικής εορτής Νεβρόζ σε πάρκο στο κατεχόμενο Τρίκωμο και σύμφωνα με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν έξι άτομα συνελήφθησαν γιατί είχαν στην κατοχή τους βιβλία με απαγορευμένο περιεχόμενο. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις τους ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας εξέφρασαν τη στήριξή τους στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Αφρίν της Συρίας. Προβάλλει, ακόμα, την εκδήλωση στην κατεχόμενη Μόρφου για την ημέρα μνήμης για τους μάρτυρες, που εορτάζεται στην Τουρκία, όπου μικρά παιδιά ήταν ντυμένα στρατιώτες και κρατούσαν σημαίες, ενώ ένα παιδί ήταν τυλιγμένο με τουρκική σημαία και παρίστανε τον νεκρό ήρωα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Εγκαταλείψετε τη συμπεριφορά που δημιουργεί απογοήτευση», αναφέρεται σε ομιλία του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί σε εκδήλωση για την «Ήμερα Μνήμης Μαρτύρων και την Επέτειο της Νίκης στο Τσανάκκαλε», που εορτάζεται στην Τουρκία. Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και κάλεσε την ε/κ πλευρά να εγκαταλείψει την "αρνητική συμπεριφορά που δημιουργεί απογοήτευση». Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του «υπουργού τουρισμού» Φικρί Ατάογλου σχετικά με τις επιτυχίες της «κυβέρνησης» στον τουρισμό. Προβάλλει, ακόμα, τη βράβευση του «δήμου» Γκιόνελι με το βραβείο «πόλη φιλική προς το περιβάλλον».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Δύο χιλιάδες πολίτες υπό έρευνα», αναφέρεται στην απόφαση της «υπουργού» εργασίας Αϊσέγκιουλ Μπαϊπαρς να θέσει υπό το μικροσκόπιο δύο χιλιάδες «υπηκοότητες» οι οποίες δόθηκαν με ειδικά κριτήρια, με την ίδια να δηλώνει ότι αν κάποιες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, τότε θα ακυρωθούν. Αλλού γράφει ότι επεισοδιακός ήταν ο εορτασμός της κουρδικής εορτής Νεβρόζ σε εκδρομικό χώρο στο κατεχόμενο Τρίκωμο. Οι συμμετέχοντες αντέδρασαν στη λήψη μέτρων και τον έλεγχο της «αστυνομίας», με αποτέλεσμα να συλληφθούν οκτώ άτομα, από τους οποίους οι τρεις θα οδηγηθούν σήμερα στο «δικαστήριο». Προβάλλει, ακόμα, την επανεκλογή στην ηγεσία του Κόμματος της Αναγέννησης (των εποίκων) του Ερχάν Αρικλί κατά το χθεσινό συνέδριο του κόμματος.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Πληθώρα (υπεραγορών) στην αγορά», αναφέρει ότι ο αριθμός των υπεραγορών και μπακάλικων στα κατεχόμενα αυξάνεται και σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, σε έξι «επαρχίες» ο αριθμός τους φτάνει στις 589, ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι αυτά τα υποστατικά λειτουργούν παράνομα και χωρίς τις απαραίτητες άδειες. Προβάλλει, ακόμα, στοιχεία του «τμήματος» δασών, σύμφωνα με τα οποία αυξητική τάση παρουσιάζει το κόψιμο δέντρων χωρίς άδεια. Το 2016 κατηγορήθηκαν 21 άτομα, ενώ το 2017 35 άτομα για κόψιμο δέντρων χωρίς άδεια. Αναφορά γίνεται και στις προσπάθειες της «κυβέρνησης» να προωθήσει τον επαναπατρισμό Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Με χειροπέδες υποδέχτηκαν την άνοιξη», αναφέρεται στα γεγονότα σε πάρκο στο κατεχόμενο Τρίκωμο μεταξύ «αστυνομικών» και Κούρδων κατά τους εορτασμούς για τη γιορτή Νεβρόζ. Προβάλλει, ακόμα, δηλώσεις του «προέδρου» του «διοικητικού συμβουλίου» του ξενοδοχείου Ντομ, Μπαϊρμάμ Καράμαν, σύμφωνα με τον οποίο το ξενοδοχείο δεν είναι προς πώληση. Αλλού προβάλλει στοιχεία της «κεντρικής τράπεζας» σχετικά με τα χρέη από πιστωτικές κάρτες, σύμφωνα με τα οποία κατά τον Δεκέμβριο του 2017 αυτά έφτασαν τα 394 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (81 εκατομμύρια ευρώ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα