Βουλή: Νομοσχέδιο για διάλυση του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο για τον περί της Διάλυσης του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης (Καταργητικό) Νόμο του 2021, σύμφωνα με το οποίο γίνεται κατάργηση του βασικού νόμου και κατ’ επέκταση διάλυση του εν λόγω ταμείου και μεταφορά οποιωνδήποτε στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, καθώς και του αποθεματικού του στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας. Υπέρ ψήφισαν

40 από τους παρόντες βουλευτές και ένας ψήφισε κατά. Δεν υπήρχαν αποχές.
 

Σύμφωνα με την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, το Ανεξάρτητο Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 δυνάμει των διατάξεων του υπό κατάργηση νόμου, με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την εν λόγω ανακεφαλαιοποίηση, συνάφθηκε σύμβαση δανείου μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης, με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία παραχωρούσε προς το ταμείο δάνειο ύψους €175.000.000.  Με βάση τη δανειακή σύμβαση το δάνειο θα αποπληρωθεί σε είκοσι τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Τα έσοδα του ταμείου προέρχονται από τα 35/60 του ειδικού φόρου που καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα, δυνάμει του περί Επιβολής Ειδικού Φόρου Πιστωτικού Ιδρύματος Νόμου και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του δανείου.

Όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στην Επιτροπή, από την λειτουργία του ταμείου και μέχρι το έτος 2019 έχουν ετοιμαστεί οικονομικοί λογαριασμοί, οι οποίοι έχουν ελεγχθεί από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Κατόπιν συνεννόησης με την Ελεγκτική Υπηρεσία για το έτος 2020 δεν έχουν ετοιμαστεί και υποβληθεί προς έλεγχο οικονομικοί λογαριασμοί, καθότι θα υποβληθούν προς έλεγχο οι τελικοί οικονομικοί λογαριασμοί του ταμείου μετά τη διάλυσή του.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, με την συμπλήρωση στο ταμείο του ποσού των €175 εκατ. από τον ειδικό φόρο πιστωτικών ιδρυμάτων, η εισροή σε αυτό οποιουδήποτε άλλου ποσού παύει.  Μέχρι το έτος 2019 έχει συγκεντρωθεί στο ταμείο ποσό ύψους €170 εκατ. Τα έσοδα του ταμείου κατ’ έτος κυμαίνονται μεταξύ €25-30 εκατ.  και ως εκ τούτου για το έτος 2020 έχουν περιοριστεί στα €5 εκατ.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, η  διαχειριστική επιτροπή του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης αποφάσισε να προχωρήσει στις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες για τη διάλυσή του, αφού έλαβε υπόψη: την  θέση του Υπουργού Οικονομικών για την διάλυσή του μετά τη συμπλήρωση των €175 εκατ., καθότι ο σκοπός ίδρυσής του έχει επιτευχθεί και οποιαδήποτε συνέχιση της λειτουργίας του θα επιφέρει πρόσθετο διοικητικό φόρτο, ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για τη χρηματοδότησή του και ότι τα νέα κανονιστικά και εποπτικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το έτος 2016 καθιστούν σχεδόν αδύνατη την κρατική ενίσχυση για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τροποποίηση νόμου ΦΠΑ για εξαίρεση τεχνίτων οχημάτων

Η Βουλή ψήφισε σήμερα τροποποίηση του νόμου περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που κατέθεσε ως πρόταση νόμου ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστα, ώστε να περιληφθούν στο έβδομο παράρτημα της ισχύουσας νομοθεσίας - στο οποίο ορίζονται οι εξαιρούμενες από την καταβολή ΦΠΑ συναλλαγές- οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί, οι οποίοι εξουσιοδοτούνται για την παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος, τη διοργάνωση σχετικών εξετάσεων, καθώς και για τη χορήγηση πιστοποιητικού βασικής εκπαίδευσης τεχνίτη οχημάτων. Ο νόμος τροποποιήθηκε με 44 ψήφους υπέρ, καμία αποχή και καμία ψήφο εναντίον.

Σήμερα, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, αίρεται μια πολύχρονη και μεγάλη αδικία. Πρόσθεσε ότι σήμερα, οι νεαροί οι οποίοι θέλουν να μάθουν μηχανική αυτοκινήτων και δεν μπορούν να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο, ή κολλέγιο ή σε μια τριτοβάθμια σχολή γιατί δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια ή γιατί θέλουν να ακολουθήσουν ένα πρακτικό επάγγελμα, δεν εξαιρούνται από το ΦΠΑ.

Τώρα όμως θα εξαιρούνται όπως εξαιρούνται ο απόφοιτοι στον κλάδο της μηχανικής των πανεπιστημίων, των κολλεγίων, και των τριτοβάθμιων σχολών, είπε ο κ. Κώστα.

«Ελπίζω σήμερα να κάνουμε μια αρχή γιατί καλώς γεμίσαμε πτυχία, αλλά τελικά στα πρακτικά επαγγέλματα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα» , συνέχισε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι η αρχική πρόταση του κ. Κώστα ήταν για να εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ όλοι όσοι καταβάλλουν δίδακτρα σε οποιονδήποτε κλάδο και τομέα της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά, δυστυχώς, είπε, δεν υπήρχε η πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση.

Εξάλλου, Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι πρέπει να βρούμε τον τρόπο να σπρώξουμε τον κόσμο σε τεχνικά επαγγέλματα αφού καταδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη ή θα υπάρχει μεγαλύτερη στο μέλλον.  Το νομοσχέδιο αυτό, είπε, είναι ένα πρώτο βήμα και για άλλες κατηγορίες.

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι επικροτούν την αρχή που γίνεται και έθεσε μια άλλη διάσταση, στο θέμα, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και των πολιτών και του κράτους  η όσον το δυνατόν μεγαλύτερη αναβάθμιση των γνώσεων και των εμπειριών όσων ασχολούνται και δραστηριοποιούνται σε τεχνικά επαγγέλματα. Στην προκειμένη περίπτωση, είπε ότι όσο πιο ψηλό είναι το επίπεδό τους τόσο μεγαλύτερη είναι και η ασφάλεια των οδηγών.

Στην έκθεσή της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού αναφέρει ότι σκοπός της πρότασης νόμου, όπως αρχικά κατατέθηκε, είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να περιληφθούν στο έβδομο παράρτημα της ισχύουσας νομοθεσίας, στο οποίο ορίζονται οι εξαιρούμενες από την καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας συναλλαγές, οι σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για σκοπούς ίσης μεταχείρισης.

Στο στάδιο της συζήτησης, ο εισηγητής της πρότασης νόμου δήλωσε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία από την καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας εξαιρούνται συναλλαγές οι οποίες αφορούν διάφορες βαθμίδες επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και επανακατάρτισης που παρέχονται από δημόσια εκπαιδευτήρια ή ιδιωτικές σχολές.  Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξαίρεση σε ό,τι αφορά στις σχολές που παρέχουν δίπλωμα μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται διάκριση σε βάρος μιας μερίδας φοιτητών που παρακολουθούν τέτοια προγράμματα εκπαίδευσης, τα οποία ως επί το πλείστον αφορούν κατάρτιση σε πρακτικά επαγγέλματα.  Ως εκ τούτου, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις σκοπείται η άρση αυτής της διάκρισης με την ενσωμάτωση στο σχετικό παράρτημα της νομοθεσίας και των εν λόγω σχολών.  

Όπως αναφέρεται, ο εισηγητής της πρότασης νόμου, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας και με σκοπό να αποφευχθούν οποιαδήποτε λειτουργικά προβλήματα, εισηγήθηκε όπως τροποποιηθεί το κείμενο της πρότασης νόμου, ώστε οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να αφορούν συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Τεχνιτών Οχημάτων Νόμου εξουσιοδοτούνται για την παροχή εκπαιδευτικού προγράμματος, τη διοργάνωση σχετικών εξετάσεων, καθώς και για την χορήγηση πιστοποιητικού βασικής εκπαίδευσης τεχνίτη οχημάτων.

Η Βουλή ψήφισε νόμο υπέρ της επέκτασης του δικαιώματος ανέργων για σύνταξη ανικανότητας

Με 30 ψήφους υπέρ και 16 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο, ώστε να διαφοροποιηθούν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση σύνταξης ανικανότητας προς όφελος δικαιούχων αιτητών των οποίων η σχετική αίτηση απορρίπτεται λόγω του ότι παρέμειναν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των δύο χρόνων.

Η τροποποίηση έγινε ύστερα από πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Φακοντή, ο οποίος ανέφερε ότι αίρεται με την πρόταση νόμου μια  σοβαρή  αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων που ενώ κρίνονται ως ανίκανοι δεν δικαιούνται σύνταξη ανικανότητας γιατί δεν εργάζονται τα τελευταία χρόνια και δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Η επέκταση όπως είπε, στο δικαίωμα αίτησης είναι από τα δύο χρόνια στα τέσσερα, με την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος έχει  πραγματική ασφάλιση 15 χρόνων. Σημείωσε επίσης ότι ενώ το Υπουργείο Εργασίας αποδέχτηκε τη στρέβλωση στο νόμο και δεσμεύτηκε να ετοιμάσει νομοσχέδιο για ρύθμιση του θέματος, εδώ και τρία χρόνια δεν το έκανε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι ενώ συμφωνεί πως υπάρχει αδικία, η αδικία υπάρχει και σε άλλες περιπτώσεις όπως το πέναλτι 12% για πρόωρη αφυπηρέτηση. Διερωτήθηκε κατά πόσο ενδιαφέρει το ΑΚΕΛ αν θα υπάρχουν σε λίγα χρόνια λεφτά για παίρνουν οι συνταξιούχοι και είπε ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει μελέτη για τη βιωσιμότητα και μετά να γίνονται προτάσεις λαϊκισμού. Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι και αυτό και το θέμα του πέναλτι και της σύνταξης ανικανότητας επηρεάζουν την βιωσιμότητα του σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όποιος φέρνει πρόταση πρέπει να φέρνει και ανάλογα μέτρα για να μπορέσει η πρόταση να υιοθετηθεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είπε ότι αυτά που προτείνουν είναι στα πλαίσια της λογικής που εδώ και χρόνια συζητούνται και θα έπρεπε να έχει ο καθένας θέση.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι πρόκειται για ανίκανα προς εργασία άτομα από ιατροσυμβούλιο και πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτή την κακή μοίρα που βρήκε τους συνανθρώπους μας. Πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα φιλοσοφίας πολιτικής η ευαισθησία στον ανθρώπινο πόνο και διερωτήθηκε πόσο μεγάλο θα είναι το βάρος αν επιμηκύνουμε την παράταση από 2 σε 4 χρόνια.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι για να διορθωθεί η ανικανότητα των ταμείων και στων σχεδίων πρέπει αυτή η πολιτεία να ασχοληθεί με τις γεννήσεις και να δημιουργήσει ενεργά εργαζόμενους.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε συμφωνία με την πρόταση νόμου και την φιλοσοφία της και είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχει ζητηθεί και δεν έχει γίνει ανάλογη μελέτη για το θέμα.

Επικύρωση Συμφωνίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ για Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε την Πέμπτη ομόφωνα τη Συμφωνία Εφαρμογής μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους είπε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία τόσο για την Κύπρο όσο και για την περιοχή. Βάζει, είπε, το υπόβαθρο για μια σειρά άλλων συμφωνιών που θα πρέπει να γίνουν στην περιοχή και με τις άλλες χώρες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία διότι αφορά το περιβάλλον και την ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής της Μεσογείου. Πρόσθεσε ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία, το ευρωπαϊκό δίκαιο, η προστασία της θάλασσας, επεκτείνεται και σε κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, η  Δημοκρατία, ως συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης  της Βαρκελώνης, και τα υπόλοιπα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν, βάσει του Άρθρου 9 της εν λόγω σύμβασης και τα Άρθρα 3 και 4 του πρωτοκόλλου που υιοθετήθηκε το 2002 και αφορά στη Συνεργασία για την Παρεμπόδιση της Ρύπανσης από Πλοία και, σε Περιπτώσεις Επειγούσης Ανάγκης, για την Καταπολέμηση της Ρύπανσης της Μεσογείου Θάλασσας, να συνεργάζονται, μεταξύ άλλων, και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων σε περιπτώσεις περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα και για τον σκοπό αυτό να προσπαθούν να διατηρούν και να προωθούν, είτε μονομερώς είτε μέσω διμερούς ή πολυμερούς συνεργασίας, έκτακτα σχέδια για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του προτεινόμενου νόμου η εκπρόσωπος του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους καθίσταται αναγκαία η κύρωση της υπό αναφορά συμφωνίας.  Περαιτέρω,  ενημέρωσε την επιτροπή ότι παρόμοια συμφωνία προωθείται και με την Αίγυπτο, ενώ στο πλαίσιο της τριμερούς Συμφωνίας Εφαρμογής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ για το Υπο-Περιφερειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για τη Θαλάσσια Ρύπανση θα διοργανωθούν κοινές επιχειρησιακές ασκήσεις.

Διαβάστε επίσης: «Πράσινο φως» για συζήτηση νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων από σύσκεψη αρχηγών

Keywords
βουλη, εν λόγω, δανειακή σύμβαση, τραπεζες, νέα, ΦΠΑ, ακελ, δηκο, εδεκ, βιωσιμότητα, ελαμ, κυπρος, ελλαδα, αιγυπτος, φως, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τραπεζα κυπρου, βουλευτες, υπουργειο εργασιας, χωρες, το θεμα, αιτηση, βημα, δημοκρατια, εργασια, θαλασσα, θεμα, ισραηλ, κυπρου, πλαισιο, σχολες, τα νεα, αδικια, αρθρα, ακελ, βιωσιμότητα, γινει, γινεται, γινονται, δανειακή σύμβαση, δανειο, διαστημα, διδακτρα, δηκο, δυστυχως, διπλωμα, εγινε, εδεκ, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελαμ, ενεργα, εν λόγω, επαγγελματα, επρεπε, ετος, εικοσι, υπηρεσια, υπηρχαν, κυβερνηση, κειμενο, λεφτα, λειτουργια, λινός, ληψη, μοιρα, οφελος, οχηματων, πεμπτη, περιβαλλον, περιφερειακο, πλοια, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, ρυπανση, συζητηση, συνταξη, σειρα, σχεδια, σχεδιο, τρια, φορα, ασφαλεια, δικαιωμα, ευχερεια, ενωση, υπουργειο, μελετη
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Νομοσχέδιο, Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης,vouli, nomoschedio, anexartitou tameiou anakefalaiopoiisis