Βουλή: Μείωση συντελεστή επιβολής αποχετευτικών τελών;

Το θέμα της μείωσης του συντελεστή επιβολής των αποχετευτικών τελών, συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Νουρής είπε πως πρόκειται για “ένα θέμα το οποίο ταλανίζει και τα διάφορα αποχετευτικά συστήματα αλλά και εν γένει τους πολίτες, με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται και συσχετίζεται απόλυτα με το θέμα της επανεκτίμησης των αξιών της ακίνητης ιδιοκτησίας”.

Είναι πεποίθηση των μελών της Επιτροπής, σημείωσε, ότι “πρέπει να προχωρήσουμε τάχιστα και αυτή

είναι η βούληση στην υιοθέτηση και φορολόγηση και επιβολής αποχετευτικών τελών στη βάση των επικαιροποιημένων αξιών του 2013 αλλά με συγκεκριμένο γνώμονα και κριτήριο ότι θα πρέπει να υπάρξει μείωση του συντελεστή της επιβολής αποχετευτικών τελών ώστε να υπάρξει ανάλογη προσαρμογή στην βάση των επικαιροποιημένων αξιών”.

Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε, ότι από την ώρα που οι ακίνητες ιδιοκτησίες κατά βάση έχουν αυξηθεί σε ένα ποσοστό της τάξης 8 με 10 φορές περίπου, αναμένεται ότι ανάλογη θα είναι η μείωση των επιβαλλόμενων συντελεστών ώστε να μην υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση στους πολίτες.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, πρόσθεσε, ότι όσοι εκ των ιδιοκτητών δεν είχαν εγγεγραμμένα σωστά τα κτήματά τους, προφανώς δεν πλήρωναν αυτά που θα έπρεπε να πληρώνουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξήγησε, σαφώς και θα υπάρξει διαφοροποίηση, αναφέροντας ότι όσοι όμως ήταν απόλυτα νομοταγείς και είχαν ήδη συμμορφωθεί προ πολλού με τις πρόνοιες της υφιστάμενης νομοθεσίας, αναμένεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει μείωση των επιβαλλόμενων τελών.

Αύξηση θα υπάρξει σε εκείνους οι οποίοι δεν είχαν εγγεγραμμένα σωστά τα κτήματά τους στη βάση των εκτιμημένων αξιών, είπε.

Επομένως, συμπλήρωσε, θεωρούμε ότι η πρόταση που προωθείται και αναμένεται ότι εντός Μαρτίου θα προωθηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση θα άρει μια κοινωνική αδικία και θα ισοσκελίσει τις διαφορές που υπήρχαν μέχρι σήμερα και θα κατανέμει κατά δικαιότερο τρόπο τα επιβαλλόμενα τέλη των αποχετευτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα